Treballar des de l’oposició pot arribar a ser molt dur quan vius a un poble on el govern se defineix com a democràtic i on una part d’aquest és fins i tot assemblearia, però quan se’ls hi demana fer una consulta popular per un tema de gran importància com és el fet d’entrar la major part del terme del Pinell de Brai dintre el Parc Natural dels Ports, fan com si sentissin cantar als moixons. Serà que seran més dictatorials que democràtics?

El Pinell de Brai, situat a la Terra Alta, és un municipi amb dos serralades amb un gran valor cultural i paisatgístic, ja que van ser escenari d’una de les batalles més crues de la Guerra Civil: la Batalla de l’Ebre. Actualment, la Serra de Pàndols i de Cavalls estan protegides per ser zona PEIN i Xarxa Natura 2000.

A finals de l’any passat, el govern local constituït per tres regidories d’Entesa (Movem Terres de l’Ebre) i una regidoria d’ERC van presentar una “proposta” sobre l’ampliació del Parc Natural del Ports, on gran part del terme del Pinell hi estaria dintre. Segons el govern, aquesta proposta un cop entrada a la Generalitat es podrà presentar en ferm a la població, abans d’esdevenir un projecte que s’acabi executant. Des de l’oposició pensem que no s’estan fent els passos correctament, una decisió així no la poden prendre només 4 persones, sinó que s’hauria de preguntar a la població què en pensen sobre aquest tema.

Entrar dins dels Ports implica que molts col·lectius es vegin afectats per una nova normativa que haurien de conèixer abans de formar-hi part. La majoria del terreny pertany a particulars, gent que es guanya la vida a la terra i que hauria de ser sabedora de què els hi suposaria estar dintre als Ports. Aquest col·lectiu és el més remarcable perquè la terra és la seva font d’ingressos, però tampoc es pot deixar de banda, a les associacions i les persones que hi practiquen algun tipus d’esport, on gran part de la seva feina es pot veure obstaculitzada per una nova normativa. Des del govern en venen que no ho fan perquè es puguin rebre més diners, sinó pel prestigi de les serres, que serà el mateix que tenen ara perquè ja estan protegides. Si es així, val la pena entrar-hi? En què hi guanyarem?

Ja sabem que el govern no es afí a fer consultes, si no són de la seva conveniència i interès, ja que una consulta que es va fer sobre la energia eòlica, on hi va guanyar el SÍ, encara esperem que es tingui en compte. No obstant, des del grup de Junts pel Pinell no pararem fins que no es tingui en compte la voluntat del poble, per això exigim al govern municipal una consulta abans que no hi hagi marxa enrere.