Venim totes i tots de les mateixes ancestres, d’una llarga cadena de vides en transformació constant que ens han portat on som. La vida al planeta no és una suma d’individus de milions d’espècies, és una xarxa virtuosa que evoluciona de forma conjunta des dels orígens, fa 3.700 milions d’anys! Per això la vida és molt sàvia i ha superat canvis molt radicals als quals s’ha anat adaptant, des de períodes amb el planeta tot glaçat fins períodes ben tòrrids. Això si, pel camí han caigut el 99% de les espècies que han existit. La renovació constant és la clau de volta del procés vital. La vida perdura perquè és molt diversa i sempre hi ha una part que resisteix i s’adapta a les noves condicions ambientals. I al mateix temps, la vida canvia i ha canviat el planeta, des dels seus orígens. Dos exemples: l’oxigen que respirem l’han fabricat les algues i les plantes, i el terra que xafem, si és calcari com a les Terres de l’Ebre, és el resultat l’acumulació de carbonats fabricats per microorganismes marins. Les nostres muntanyes literalment les han fet els éssers vius, la vida fa i mou muntanyes!

Aquesta meravella tan poderosa es diu Biosfera, és la xarxa d’organismes i el seu entorn, que formen una unitat íntima i profunda. No té cap sentit pensar en el “medi ambient” com quelcom extern a nosaltres, sense l’aire i l’aigua no estaríem aquí ni podríem sobreviure. La vida va més enllà dels nostres cossos i dels de les altres espècies biològiques, som una xarxa interdependent d’éssers vius immersos en un entorn que forma part de nosaltres. No ho oblidem. Aquesta visió no dual de la natura (de la realitat, en definitiva) és necessària per a comprendre quin pot ser el nostre destí en funció del qual fem. L’espècie humana ha estat tan exitosa que ella sola està canviant la Biosfera de forma radical, amb el perill de morir d’èxit! Un indicador molt clar d’aquest impacte planetari és el canvi climàtic, o el risc creixent de pandèmies, però n’hi ha molts altres. La crisi climàtica no deixa de ser la “febrada” que la humanitat està causant al planeta per la seua activitat frenètica i desbocada. Tinguem-ho molt clar, el futur de delta de l’Ebre, del nostre riu o dels nostres boscos depén tant del que fem els catalans com del que fan els japonesos o els canadencs. Una sola terra, una sola humanitat.

Investigador del Programa d’Ecosistemes Aquàtics.