La vida és art i l’art és vida. El món està ple d’art perquè l’art està per tot arreu. La cançó que sona als auriculars mentre vas amb bus, la pel·lícula que tantes ganes tens de veure, el noi que canta a Plaça Catalunya per guanyar-se la vida, la fotografia d’una bona posta de sol admirada des del silenci del capvespre al Trabucador o la jota que es balla al poble a festes. Sí, l’art està per tot arreu.

Vivim en una societat que sempre ha apostat pel més superflu. ¿Alguna vegada heu considerat car pagar 15 € per anar al teatre o 8 € per anar al cinema i, en canvi, us heu gastat a gust els mateixos diners en un sopar d’una cadena d’hamburgueses poc saludable? Definitivament, no sabem valorar el treball que desenvolupen els artistes ni el producte que ens ofereixen. ¿Us heu parat mai a pensar en què hi ha al darrere del treball d’un ballarí, un fotògraf o d’un escoltar? Perquè l’art és molt més que entreteniment. Una obra d’art, sigui del tipus que sigui, et pot arribar a aportar tantíssimes coses… Maduresa, disciplina, capacitat crítica, reflexió, coneixement… Quina gran veritat, aquella frase que diu el professor Jaume Guiscafrè als seus alumnes, però que és aplicable a tots els tipus d’arts: “Si no llegeixes no passa res, però si llegeixes passen moltes coses”.

És evident que històricament l’art ha estat infravalorat i menystingut com a norma general. Sobretot per qui ostenta el poder. Actualment, la pandèmia ha incrementat encara més aquesta marginació. A les Terres de l’Ebre ara tenim una oportunitat, gràcies a l’assignació de Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana del 2021, de donar força i impuls a les creacions artístiques participant activament i seguint les activitats que s’organitzaran al nostre territori.

Però se’ns està oblidant la finalitat principal i la més important que té l’art. L’art és comunicació. Des dels inicis de l’home, a través de les pintures rupestres, l’art ha estat una eina per comunicar-nos. En definitiva, l’art ens proporciona la gran capacitat de transmetre a una altra persona allò que volem expressar, ja sigui a través de la literatura, la pintura, la moda… I la part més bonica de totes aquestes activitats que anomenem ‘art’ és el fet que cadascú les interpretarà lliurement, de la manera que més li agradi. Al final, l’art estarà allà on nosaltres vulguem que estigui. Perquè la vida és art i l’art és vida.