Esquerra Republicana de Catalunya va guanyar les eleccions del passat diumenge a les Terres de l’Ebre amb un 33% dels vots. D’esta manera, si es comparen amb la resta de Catalunya també es pot observar la diferència entre àmbits territorials: les Terres de l’Ebre es convertixen en la vegueria on més percentatge de vot tenen els republicans i on es supera en més de 12 punts la mitjana catalana.

El segon àmbit territorial en nombre de vots a ERC són les comarques de Ponent, amb el 27,01% dels vots, a 6 punts de les de l’Ebre. Les seguixen les de l’Alt Pirineu i l’Aran amb el 24,50%, la Catalunya Central amb el 24,47%, el Penedès amb el 22,13%, el Camp de Tarragona amb el 22,13% i les comarques gironines amb el 21,81%. En canvi la mitjana catalana baixa fins al 21,3% dels vots, ja que els vots a l’àrea metropolitana són del 19,85%.

Les Terres de l’Ebre, el bastió dels republicans

ERC encadena la seua vuitena victòria electoral consecutiva des de les generals del 2015, tot i que també havien guanyat les europees del 2014 i van quedar per davant en nombre d’alcaldies a les municipals del 2015.

Esquerra s’avança així per 30.000 vots i un escó a Junts, que va quedar en segona posició a l’Ebre. Una victòria pírrica al conjunt del país que no es tradueix a les Terres de l’Ebre, on els republicans guanyen amb el 32% dels vots, a una distància d’11 punts respecte el segon partit més votat, Junts per Catalunya. Són també quasi 10 punts més que els vots que Esquerra ha obtingut a tot Catalunya.

En 14 dels 52 municipis ebrencs, Esquerra va obtindre més d’un 40% dels vots. I per primer cop, en estes eleccions s’han imposat a les quatre comarques, també a la Terra Alta, on al 2017 havien guanyat els post-convergents. “Intentarem des d’aquesta responsabilitat que se’ns dona de la ciutadania donar-li resposta. Ens sentim deutors respecte la gent de l’Ebre i ens sentim compromesos”, assegura el diputat electe d’ERC, Lluís Salvadó.

Dels cinc diputats d’Esquerra per Tarragona, dos seran de les Terres de l’Ebre. A el rapitenc Lluís Salvadó, que ja ho va ser la passada legislatura, es suma Maria Jesús Viña, qui va destacar que per primer cop Esquerra guanya unes eleccions catalanes al conjunt de les tres EMD de Tortosa i a la ciutat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.