Vivim uns moments d’incertesa general, amb un món canviant i accelerat on tot passa molt de pressa, però malgrat això encara podem identificar algunes certeses. En l’àmbit polític, per exemple, hi ha dues qüestions essencials que continuaran requerint la màxima atenció: la reconstrucció del país després del gran impacte de la pandèmia i la recerca de la resolució del conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol. Sobre aquest últim punt, no ens cansarem mai de repetir que la solució passa per l’amnistia que ha de donar lloc a un nou escenari, culminant amb un referèndum d’autodeterminació amb totes les garanties.

Des d’Esquerra Republicana ens refermem en el compromís de seguir sent útils a la societat catalana, treballant per facilitar a la ciutadana el màxim de recursos i eines que ajudin a afrontar situacions de gran dificultat com la que estem patint. I entre aquestes també està el fet d’haver impedit que la dreta més reaccionària i antisocial condicioni els pressupostos de l’Estat.

Coneixem bé la realitat social que ens envolta, no debades som la primera força municipalista del país i de les Terres de l’Ebre i, per tant, som conscients de les urgències, necessitats i oportunitats que cal afrontar. D’aquí que les nostres polítiques estiguin comandades per la vocació de servei a la ciutadania i la voluntat d’establir grans consensos, des del municipi més petit fins a la Generalitat de Catalunya. I així ho continuarem fent.

La nostra raó de ser és ajudar la gent d’aquest país per oferir-li un futur millor i tenim el convenciment que la millor manera de fer-ho és a través d’una República catalana al servei del benestar. Insistirem tantes vegades com calgui: la independència no és un fi per ella mateixa, és una eina que ens ha de servir per a millorar la vida dels nostres conciutadans i conciutadanes. Per aquest motiu, mentre treballem per culminar el procés d’independència, no renunciarem a cap instrument que ens permeti ajudar la gent d’aquest país.

Esdevenir un instrument útil avui dia comporta lluitar contra la corrupció, ser capaços de teixir aliances per tirar endavant grans consensos de país, o afrontar la crisi actual amb més inversió social i no des de les retallades, tal com es va fer ara fa una dècada. I aquesta utilitat es demostra en el dia a dia, en la nostra feina allà on governem, implementant el nostre model de governança republicana, treballant amb responsabilitat i transparència i comptant amb la participació d’una ciutadania implicada. Perquè nosaltres estem al costat de la gent, al servei de les persones.

I, en aquest sentit, els consells comarcals de les Terres de l’Ebre treballem plegats: les quatre comarques formem part d’un mateix territori i compartim nombroses problemàtiques, per tant, la millor forma d’abordar-les és de manera conjunta. Protegir el Delta de l’Ebre, adaptar-nos al canvi climàtic protegint el territori de la massificació d’instal·lacions d’energies renovables, potenciar la Reserva de la Biosfera, millorar la gestió forestal dels nostres boscos, evitar el despoblament i millorar l’oferta formativa i sanitària són objectius prioritaris per les quatre comarques.

També sumem esforços per afrontar la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19 i mirem de donar resposta a les demandes d’atenció social sobrevingudes, ja que hem constatat que el perfil dels usuaris dels serveis socials ha canviat durant els darrers mesos i la demanda s’ha incrementat considerablement. És per això que hem consensuat un pla de reactivació socioeconòmica, que centra el focus en aquells sectors amb major potencial per crear ocupació. D’aquí també que la projecció de la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre, tant pel que fa als productes agroalimentaris que s’hi produeixen, productes de quilòmetre zero; com pel turisme, un model de turisme que aposta per la sostenibilitat i que és més resilient a la situació de crisi que vivim, és una de les línies de treball que hem posat en marxa.

Un altre àmbit destacat és la instal·lació de la xarxa de fibra òptica pública i 5G a tots els municipis, que ha de permetre que l’Ebre sigui un espai privilegiat per al teletreball i l’emprenedoria. I, en aquest cas, la Ribera d’Ebre es convertirà en el centre neuràlgic del desplegament de la tecnologia 5G a les Terres de l’Ebre. Perquè per revertir el despoblament és necessari invertir en tecnologia.

Les pròximes setmanes ens apropem a una cruïlla, amb unes eleccions que determinaran com encara el país la reconstrucció post Covid-19 i la resolució del conflicte polític. Des d’Esquerra Republicana fem una aposta ferma, inclusiva i generosa, adreçada a aquesta gran majoria de la societat catalana que considera que els catalans i catalanes hem de poder decidir el nostre futur a través d’un referèndum d’autodeterminació i que la millor recepta per afrontar la crisi provocada pel coronavirus és aplicar polítiques progressistes per evitar que ningú quedi enrere. Estem convençuts que és l’hora de l’independentisme d’esquerres, d’un nou lideratge pel país i pel procés cap a la independència. És l’hora d’Esquerra Republicana. Sempre al costat de la gent.

Xavier Faura, president del Consell Comarcal del Baix Ebre
Joan Roig, president del Consell Comarcal del Montsià
Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta
Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre