Venim d’una primavera molt plujosa i atípica que ho ha fet verdejar tot i ens ha mostrat la millor cara de la natura. Barrancs, gorgs, fonts, cascades rajant aigua i ullals que no brollaven de feia molts anys. La natura ha esclatat de vida, ombries en colors foscos i solans brillants. Per això, la muntanya ha estat aquest estiu destí de vacances per excel·lència. Hi han coincidit diversos factors, la Covid com a principal. Aquesta ha derivat en altres com ara la d’evitar aglomeracions o sortir de viatge a altres països.

En aquest punt és on s’ha gestat una mala combinació entre explorador i esportista del Decathlon, mescla de l’Emiliet Shackleton i Quimet Jornet que els ha donat ales i empenta per fer de les seves pels paratges, portant de bòlit als Serveis de Salvament i Rescat. L’Aneto, la Pica d’Estats o el Pedraforca entre altres, són pics emblemàtics que han estat aquest estiu molt profanats per cues de centenars de Domingueros disfressats en una pell de muntanyers experimentats. L’Aneto, per posar d’exemple pot tindre anualment més sortides d’helicòpter de rescat que dies té a l’any. I com sempre passa, tard o d’hora, aquesta realitat arriba a les Terres de l’Ebre. El passat agost els bombers de la Generalitat van haver de realitzar actuacions de salvament al riu Canaletes i també a les olles del Baubo. La primera per buscar un grup d’excursionistes perduts i desorientats a un dels indrets amb més concurrència de visitants de les muntanyes de les Terres de l’Ebre i la segona actuació per un conat d’ofegament que ha fet enlairar l’helicòpter. Aquest passat cap de setmana el Setmanari de l’Ebre es feia ressò de l’actuació dels Bombers de la Generalitat al Barranc de Lloret per la trucada de dues excursionistes desorientades i un altra excursionista a la Cova del Vidre per un tall al genoll. També a les noticies de TV3 els boletaires perduts van ser noticia a l’informatiu del vespre i no per la gran troballa de Camagrocs o Rovellons sinó per les diferents sortides de rescat del GRAE.

Vist de la falta d’experiència que molts Domingueros surten a la Muntanya permeteu-me que us doni un únic consell. Abans de sortir al “monte”, a prendre i fer prendre mal a terceres persones, inscrivius com a membres d’una associació excursionista on podreu gaudir en companyia d’un grup d’experts i formar-vos per respectar l’entorn. Totes dues coses molt necessàries per acabar l’activitat en un bon sabor de boca. A les Terres de l’Ebre en tenim moltes i amb diversitat de disciplines a realitzar. La UEC, La Joca, La Picossa, Montbike, Montaspre o La Foradada, entre una vintena d’associacions per poder escollir al costat de casa.

Ah! Molt important, sobretot, vestir-se amb roba vistosa, colors llampants i fluorescents per fer-se la fotografia de rigor i pujar-la a les xarxes socials.

Professor de Formació Professional.