Tenim constància que, al segle VI abans de Crist, la filosofia grega ja considerava que la Terra era rodona. Més tard, al segle III a.C., l’astronomia hel·lenística ja ho donava com a certesa.

Tot i això, encara avui dia hi ha molta gent que defensa que la Terra és un disc que volta per l’univers. És a dir, que la Terra és plana.

A YouTube, per exemple, hi podeu trobar vídeos que ho “demostren”; vídeos amb milers de seguidors. És a dir, que la ignorància és atrevida, que té els seus canals i que també s’està posant de moda?

Aquestes teories provenen d’una visió de l’únivers i del món on l’ésser humà és l’única mesura de totes les coses. Digueu-hi més aviat que no saben veure més enllà del nas.

Quan algun expert rebat l’argument que “la Terra és plana” amb quatre dades de primer curs de Física, els terraplanistes diuen que és una conspiració destinada a soscavar els fonaments de la civilització occidental i a ocultar l’existència del déu creador. Ens volen fer tornar 2.000 anys enrere? O volen mantenir la gent en la ignorància més supina per mantenir-se ells al poder durant anys?

Potser fa riure la gent que nega les evidències científiques: pareix que són quatre penjats o fanàtics, però, des de l’esclat de la pandèmia, la cosa ha anat a més i hi ha tot un exèrcit de negacionistes, xarlatans, curanderos i herbolaris de pa sucat amb oli que defensen la teoria conspiracionista sobre la Covid-19.

Alguns fins i tot són representants que ha votat la gent (incauta?)… Votem els nostres representants per solucionar problemes o per fer-los més grossos?

Hi ha molts exemples que hi ha gent que vota ignorants, corruptes i psicòpates (i que fins i tot repeteixen). En tenim diferents exemples arreu del món i a la Península. Hi ha de tot. Però els votants ja en són conscients? La gent és conscient del perill d’elegir governants tarats?

Els tarats amb poder són molt més perillosos, ja que, seguint les seues al·lucinacions i flipades particulars, el que fan és qüestionar l’autoritat, la ciència mèdica, la sanitat pública i els experts mundials en la matèria. O és que ho fan per amagar la seva corrupció? Ho fan perquè són corruptes o ho fan perquè són ignorants? O per les dos coses alhora?

Ara ja no són només al·lucinacions de quatre penjats. És a dir, no pot ser casualitat que hi haja tants de “friquis” que tinguen altaveus mediàtics als diferents mitjans, tants ignorants que facen propaganda de la seua pròpia ignorància. Tants representants públics que posen en perill la salut pública per la seua imprudència temerària .

La gent hauríem de posar-nos les piles i fer cas dels científics.

És a dir, caldria que tots plegats fóssem més humils i que ens poséssem a treballar pel bé comú. Hem de saber triar el gra de la palla. Tenim prou fonts d’informació, si sabem anar a beure als mitjans seriosos i de qualitat, és clar.

Ja que la majoria som ignorants en matèria científica, hem de començar a ingerir aliments informatius de qualitat, que ens ajuden a nodrir-nos i a formar-nos com a persones intel·ligents i lliures.

I, sobretot sobretot, hem d’evitar l’excés de greix insalubre amb què ens contamina el cervell la caverna mediàtica. Perquè ho fa perquè no vegem la informació important, la que afecta realment la nostra vida, el nostre benestar i la nostra llibertat. Ens aboquen a la ignorància, per a què continuem sent éssers ignorants, manipulables i sotmesos.

Com a mínim, hem de saber destriar el gra de la palla. Diferenciar la propaganda de la informació.

Fer bona aquella dita de Séneca: “Només sé que no en sé res”, que és la base del coneixement.

Filòloga.