El passeig de Maria Cristina i la Font de Montjuic de Barcelona han estat l’escenari escollit per la Generalitat per celebrar l’acte institucional per retre homenatge a les víctimes de la covid-19, 45 de les quals de Terres de l’Ebre, i reconèixer la feina dels professionals essencials i el comportament de la ciutadania durant la pandèmia i el confinament. La cita, amb el títol ‘De la foscor a la llum’, ha començat puntual poc després de les 22.00 hores d’aquest dijous amb un discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, i amb un escenari presidit per un piano de cua i una olivera. A l’acte han assistit una trentena d’autoritats polítiques del Govern, el Parlament i l’Ajuntament de Barcelona, així com el ministre de Sanitat. No hi ha hagut públic per evitar riscos i aglomeracions.

“Que el dolor i les llàgrimes d’aquests dies ens enforteixin i que ens menin amb esperança a un futur millor”, ha dit el president de la Generalitat en el seu breu parlament. Torra ha constatat que “el món que havia de venir ja és aquí”. “Forgem-lo plegats, fem-ho amb compromís, amb solidaritat i amb fraternitat”, ha demanat el president, que ha recordat les víctimes i les seves famílies, i que també destacat “l’abnegació i el coratge” dels sanitaris, el personal d’emergències i els serveis essencials que han cuidat dels catalans “posant en risc la seva salut”.

Després de la intervenció de Torra, l’escenari s’ha quedat únicament amb un piano de cua i una olivera, que ha estat regada per una persona per, simbòlicament, donar-li vida i fer que una petita bombeta s’engegui a l’arbre. Acte seguit, la primera actuació musical, a càrrec de Jordi Savall, ha donat pas a un primer vídeo on s’ha vist Catalunya dividida en les set regions sanitàries i un muntatge d’imatges del moment en que la pandèmia va provocar l’aturada de tota l’activitat i el confinament total. Aquesta simbòlica foscor produïda per la crisi de la covid-19 ha servit de porta d’entrada a la lectura d’un primer text de record d’aquell moment, i a un nou vídeo amb testimonis sobre com van viure els moments més crítics persones vinculades al sector sanitari i a col·lectius essencials.

Aquesta projecció i l’actuació de Txell Sust i Mònica Rodas interpretant ‘Tens un amic’ han servit per fer un emotiu reconeixement a tots els col·lectius i professionals considerats essencials durant la pandèmia. Just després, Clara Peya i Ariadna Peya han protagonitzar una nova actuació junt a un ballarí. Sent aquest el punt d’inici de l’homenatge a les persones que han traspassat en els darrers mesos i que han mort víctima de la covid-19.

Un vídeo amb familiars d’algunes víctimes catalanes de la pandèmia explicant com ho han viscut i recordant els éssers estimats que han perdut ha donat peu a la segona lectura de l’acte, que en aquest cas és del poema de Miquel Martí i Pol ‘Lletra a Dolors’. Un nou vídeo d’homenatge a les víctimes i l’actuació de Gemma Humet cantant ‘El cant de l’enyor’ ha acabat convertint l’escenari en un espai ple de punts de llum i noms de persones que han traspassat en aquesta pandèmia, i que han anat conformant una figura que s’ha transformat en una pluja d’estels que s’escampen per l’univers. Junt en aquest punt, la llum ha il·luminat l’escenari i ha baixat fins a il·luminar tot el passeig de Maria Cristina, enfilant-se finalment fins a les torres, simbolitzant com les ànimes pugen al cel. La cançó ‘La calma’, interpretada per Las Migas, ha tancat aquesta part d’homenatge a les víctimes.

Acte seguit, l’actor Joan Pere ha llegit un nou test per obrir el moment de reconeixement a tota la ciutadania per com ha suportat la pandèmia i el confinament, fent menció a grans i petits, i un agraïment a la seva enteresa i capacitat de fer front a la situació. Un vídeo explicant iniciatives socials i solidàries que van néixer durant els moments més complicats ha servit per relatar també totes aquelles activitats que han portat alegria i distracció al confinament. El cantant Miki Núñez i el seu ‘Escriurem’ ha arrodonit el moment, que han tancat uns quants nens explicant amb humor com han viscut el confinament.

Gal·la Carner, una noia adolescent, ha llegit després un text parlant de futur, d’esperances que apareixen i de la represa de les vides dels ciutadans un cop passats els pitjors moments d ela pandèmia. Lax’n’busto i Miquel Abras interpretant ‘Que boig el món’ i unes darreres imatges de persones somrient i retrobant-se amb els seus ha servit de punt final d’aquesta última part que ha mirat més al futur i a la represa post-pandèmia.

Finalment, s’ha projectat un mapa de Catalunya ben il·luminat, simbolitzant la tornada a la llum dels ciutadans. El grup Dr. Prats ha interpretat ‘Al final tot anirà bé’ i la font de Montjuïc ha fet ballar l’aigua al seu ritme. Per acabar, Jofre Bardagí, Beth i Elena Gadel han posat l’epíleg a l’acte en homenatge a les víctimes de la covid-19 i pel reconeixement de la ciutadania durant la pandèmia.

Autor: