El grup tonyinaire Balfegó ha reclamat al govern espanyol que revisi el repartiment de la capacitat d’engreixament de les instal·lacions aqüícoles. Retreu a la Secretaria General de Pesca que li hagi assignat només 10 de les 587 tones d’increment per aquest 2020, mentre que la quantitat restant se la repartiran les altres dos empreses del sector. Una assignació que consideren “injusta” i que, de no revertir-se, “produirà un dany irreparable a l’empresa”. Precisament, la flota de vuit embarcacions de Balfegó –tres espanyoles i cinc franceses- surt aquest dimarts per iniciar la campanya de pesca d’enguany, que sobre el paper s’allarga fins l’1 de juliol.

En un comunicat l’empresa exigeix que la quota d’engreixament –que ha passat de 5.713 tones a 6.300- s’assigni de forma proporcional tenint en compte les entrades efectuades l’any passat o les quantitats que es justifiquin enguany, segons el pla presentat el març davant la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT). Per contra, creu que en cas s’ha de basar en quantitats que hagin “sobreestimat” els operadors i no fossin capaços de justificar posteriorment.

Apel·len a la Llei de Pesca Marítima estatal perquè davant qualsevol increment o reducció de les possibilitats de pesca l’assignació a cada barca o grup de bucs s’incrementarà o reduirà proporcionalment, mantenint una posició relativa. Creu també Balfegó que la capacitat d’entrada d’enguany hauria de quedar reservada per cobrir quotes de pesca justificades a l’abril pels operadors i que només es podria assignar l’excedent a possibles noves necessitats si es justifiquessin posteriorment. Per contra, creuen que seria una “irresponsabilitat” que el govern espanyol tingués coneixement que no s’utilitzarà tota la capacitat prevista d’engreix estatal, amb les quotes justificades al mes d’abril, “privant Balfegó del just dret d’utilitzar-les”.

Per a la campanya de pesca d’aquest 2020, l’empresa ha implementat mesures de seguretat davant de la Covid-19 per als tripulants i vaixells participants. També ha equipat alguns vaixells amb una nova tecnologia per estimar el nombre d’exemplars i pes mitjà de les moles de tonyina abans de pescar-les i evitar, així, la captura de volums excessivament grans, que dificultarien el tancament i trasllat.

 

Autor: