Des de la Federació Catalana de Passions es troben en un moment delicat en veure’s suspeses les representacions de la Passió per l’estat d’emergència actual. El seu vicepresident, el faldut Jordi Carapuig, explica que “la COVID-19 ha arribat justament quan les diferents entitats ja feia mesos que treballaven i ho tenien tot a punt”. Això comporta que, amb tota la inversió feta, ara es troben sense cap ingrés per no poder realitzar les representacions.

El dimarts passat es van reunir virtualment una trentena d’entitats culturals i federacions amb representants del Departament de Cultura de la Generalitat: la consellera Mariàngela Vilallonga, el secretari general Francesc Vilaró i la directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural Maria Àngels Blasco.

La consellera Vilallonga va informar que s’està posant en marxa un pla de rescat perquè les entitats culturals i federacions no hagen d’abaixar les persianes. Tot, mentre es lluita per mantenir els pressupostos previstos pel 2020. Actualment, el Departament de Cultura està en procés de recollida de les necessitats que tenen les diferents agrupacions culturals per passar, després, a analitzar com es tractarà de forma sectorial.

A partir d’aquí, s’ha assegurat que no es revocaran les subvencions ja atorgades tot i no acabar-se l’activitat a les quals s’havien destinat. A més, s’obrirà una línia de finançament per a les despeses estructurals, una ajuda per a la temporada que ve de les Passions i ajudes per a la represa de les activitats i dinamització. Les subvencions que es donen cada any es mantindran, a més que passaran a ser més flexibles, i s’estan acabant de definir mesures extraordinàries.

Les passions catalanes, amb les d’Ulldecona, Vilalba dels Arcs i la Cava a les Terres de l’Ebre, resten a l’espera de poder tornar a la normalitat. El president de l’Associació de la Passió de la Cava, Joan Guerola, espera poder portar a terme els assajos que ja van realitzar i recorda que la Passió “és una catequesi viva que ajuda a comprendre el misteri de l’amor de Crist, la seua entrega des de la mort a la resurrecció”.

25é aniversari de la Passió de Vilalba

Per al Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs, la crisi no ha arribat en el millor moment. Als problemes que viuen totes les entitats, s’afegeix que el 2020 la Passió de Vilalba arriba als vint-i-cinc anys, amb una sèrie d’activitats complementàries per recordar l’evolució de la representació.

Així i tot, es vol animar a la gent a celebrar-ho a les xarxes socials compartint material d’este quart de segle amb les etiquetes #laPassiodeVilalba #LaPassio25, segons ha detallat Marc Solé, membre del Patronat de la Passió de Vilalba i qui havia d’encarnar a Jesús en l’edició d’enguany. Entre totes les persones participants fins al 12 d’abril, se sortejaran 3 lots de Vi de la Passió. A més, Solé ha anunciat que es duran a terme iniciatives a les mateixes xarxes socials i altres plataformes virtuals.

L’espectacle de Vilalba se celebra a l’aire lliure i tenia previstes dos representacions, una nocturna el Dijous Sant, il·luminada amb foc natural per tractar la Passió de forma íntima, i una altra la tarde de Dissabte Sant, dirigida a tots els públics.

Canal Terres de l’Ebre apropa la Setmana Santa a les llars

Donat que la crisi de la COVID-19 impedeix la convocatòria dels fidels a esglésies i parròquies, Canal Terres de l’Ebre té la voluntat de fer arribar a tota la comunitat cristiana un dels moments més destacats del seu calendari litúrgic.

El passat 5 d’abril Canal Terres de l’Ebre va retransmetre en directe la Missa de Diumenge de Rams a tots els municipis del Bisbat de Tortosa, amb la col·laboració de Nord TV de Morella, des de la Catedral de la capital del Baix Ebre. Oficiada pel bisbe de la diòcesi, Enrique Benavent, l’emissió va tenir un gran èxit d’audiència.

La sèrie de retransmissions continuen dijous Sant, 9 d’abril a les 20.00 hores, amb la missa de ‘La cena del Senyor’, i el Divendres Sant a les 12.00 hores amb la celebració de ‘La Passió del Senyor’. Per últim, el diumenge 12 d’abril a les 12.00 hores es retransmetrà en directe la missa ‘Pasqua de Resurrecció’ on el bisbe Enrique Benavent impartirà la Benedicció Papal.

A més, la representació de ‘La Passió’ d’Esparreguera enregistrada el 2017 es podrà veure dissabte 11 i diumenge 12, a les 17 h, en dos parts: ‘Vida pública de Jesús’ i ‘Passió, mort i resurrecció’.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.