No vaig a parlar de política (bé, en el fons, sí!) sinó d’un fet històric que va marcar la vida de moltes persones i que al veure el reportatge a la televisió: Experiment Stuka, m’ha fet reflexionar.

Què d’important és el que de menudetes fem les persones. Tenir CURIOSITAT, el qüestionar-nos-ho tot de forma tan innocent: i per què? i per què?

La curiositat d’Óscar Vives, veí de Benassal, i de la feina d’historiadors i grups de la memòria històrica fa que es comenci a buscar, a tirar de la història, dels arxius… per conèixer què va passar realment.

La gent de Benassal, Ares, Albocàsser i Vilar de Canes (com moltes vegades passa) no tenia por, però no entenien que estava passant, no comprenien res. Era la INNOCÈNCIA també de la gent en estat pur al veure sobrevolar els diferents avions pels quatre pobles, i el DESCONCERT, de que caiguessin del cel unes poques bombes per destruir el centre del poble i l’església.

La memòria d’aquella gent va estar aparcada durant 75 anys per la greu fractura de la Guerra Civil espanyola, fins que va sortir a la llum el treball d’investigació documentat que aquells bombardejos els havia fet la Legion Condor amb els “Stuka” (Junker 87A), un avió experimental que havia arribat desmuntat a l’Aeròdrom de la Sénia, i que s’havia d’entrenar com avió de precisió. Els alemanys estaven de vacances a la Sénia, però agafaven els avions, llençaven les bombes i tornaven a la Sénia tranquil·lament. Increïble, no?

Es sabia que la Legion Cóndor havia vingut a ajudar al règim franquista, que es va fer l’Aeròdrom a la Sénia perquè estratègicament estava molt ben situat, però no es sabia que es va aprofitar per experimentar amb les vides innocents de les persones. Quina CRUELTAT!

La Guerra Civil espanyola va servir per experimentar per a la Segona Guerra Mundial i sobretot amb el Stuka com avió sanguinari.

Tot s’ha trobat documentat, fotografiat, on apareix l’ORGULL dels soldats alemanys fotografiat al diàmetre obert al terra de les bombes, perquè havien de provar i mostrar els efectes de les bombes de 500 quilos tirades amb el Stuka, això sí, quan ja no hi eren les víctimes del seu experiment. Molta sang freda: bombardejar i analitzar el detall. Les fotografies dels alemanys amagaven l’horror del que van fer.

La frontera entre els dos bàndols (el republicà i el franquista) passava entre mig de les famílies i això causava silenci, perquè es vivia entre aquests dos móns, i cadascú creia la seua veritat, però la veritat, aquella que va obrir ferides, que fa mal, va vindre més tard: es van buscar respostes per trencar el silenci a les famílies, a la societat dels quatre pobles bombardejats i voltants, i es va descobrir que la Guerra Civil espanyola va funcionar com a laboratori, atès que l’experiment va ser molt important per a futures aplicacions dels bombardejos alemanys.

Es va viure un dolorós ENGANY: es va fer pensar que havien estat els republicans, se’ls va acusar, però els mateixos que havien lluitat al front republicà i que van estar tancats als camps de concentració, no ho podien creure. LA MENTIDA ELS VA CORCAR LA VIDA.

Al documental, m’agrada la comparació que fa de la gent d’aquests poblets de Castelló: són caràcters desconfiats, introvertits però nobles, com un carrasca.

Va ser una iniciativa pròpia dels alemanys, ni Franco ho sabia, perquè després del bombardeig de Guernica, aquest va prohibir els bombardejos de població civil.

Tots van ser víctimes, però el més ESPERANÇADOR es que s’ha pogut reescriure la història i al trobar la veritat s’han pogut tancar les ferides per sempre. Hi ha hagut RECONCILIACIÓ!

Avui en dia, tenim CURIOSITAT, INNOCÈNCIA, vivim en el DESCONCERT de veure situacions en CRUELTAT, propiciades per un ORGULL particular d’uns pocs, que ens vol fer caure en l’ ENGANY del present, però no em deixar de buscar un futur ESPERANÇADOR, perquè som persones resilents. El dissabte passat vaig fer un viatge llarg i pesat sense poder arribar a Perpinyà, no obstant, per la RECONCILIACIÓ política dintre de l’independentisme, ho tornaria a fer, perquè no sóc ni d’uns ni dels altres.

Advocada i mediadora a CASTELL MARTINEZ, ASSOCIADES