L’IRTA (l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries) ha portat a registre dos noves varietats d’arròs resistents a la salinitat. Les dos noves línies varietals testades al delta de l’Ebre se sumen a les que s’han desenvolupat en el marc del projecte europeu Neurice (New Comercial Europeam Rice) i que ha permès registrar un total de sis noves varietats d’arròs tolerants a la salinitat a la Unió Europea, dos per cada país participant en el projecte (Espanya, Itàlia i França).

Es tracta de noves varietats que podran ser comercialitzades el 2022 i que aporten al sector noves eines enfront del canvi climàtic: “Estes noves varietats permetran al sector de l’arròs disposar de noves eines per a lluitar davant la salinització dels camps derivats de la pujada del nivell del mar i lluitar contra la plaga del cargol poma”, ha explicat Salvador Nogués, coordinador del projecte Neurice i catedràtic de Fisiologia Vegetal de la Universitat de Barcelona. I és que, tal com explica Nogués en el cas del delta de l’Ebre, disposar de varietats resistents a la salinitat permetrà lluitar també contra la plaga del caragol poma amb l’única mesura que fins ara s’ha mostrat 100% efectiva i que és la salinització dels camps, si bé produïx minves importants de fins a un 30% en la producció. Unes minves que no es produiran amb les noves varietats resistents a la salinitat.

El projecte Neurice, amb una durada de quatre anys, ha permès, a més, “seqüenciar centenars de varietats d’arròs buscant nous gens relacionats amb la tolerància a la salinitat”, fet que permetrà seguir investigant “i millorar les línies varietals obtingudes”.

Un cop les 6 varietats obtingudes s’han presentat a registre, el pròxim pas és posar-les a disposició dels milloradors amb l’objectiu que puguen estar disponibles per als productors d’arròs l’any 2022.

El projecte, que ha tingut una durada de quatre anys, ha passat per diferents fases. En una primera part es va introduir al·lels de tolerància a la salinitat en algunes varietats locals d’arròs mitjançant la introgressió genètica, que és una tècnica no transgènica. La segona part va consistir a avaluar estes noves varietats mitjançant el cultiu hidropònic en hivernacle i en una tercera fase es van fer assajos en camps experimentals durant dos anys consecutius i en condicions de salinitat i de no salinitat.

L’IRTA i la Cambra Arrossera del Montsià han estat els encarregats d’avaluar les varietats locals tolerants a la salinitat al delta de l’Ebre i seleccionar les dos que s’han comportat millor, per a portar-les al registre. A més dels seus resultats quant a productivitat, també han valorat el comportament a molí, la qualitat i el seu valor nutricional. L’estiu passat, els investigadors de l’IRTA van poder constatar que la majoria de varietats obtingudes en el projecte Neurice “es comporten millor que les varietats locals originals en condicions de salinitat”, però el mateix Nogués mostrava la seua sorpresa pel fet que “algunes de les varietats es comporten millor que les locals també en condicions normals de no salinitat dels camps”, insistix Nogués.

Redacció: L. Bertomeu