La baixa collita de garrofes d’aquesta temporada a les Terres de l’Ebre i l Camp de Tarragona ha tingut com a conseqüència visible una reducció del nombre de robatoris denunciats al camp. A les Terres de l’Ebre, els Mossos han rebut aquesta campanya 16 denúncies per un total de 14.800 quilos. El 2018 en van ser 25 i 22.300 quilos.  Unes xifres que, segons els pagesos, en cap cas signifiquen que el fenomen estigui lluny de disminuir: a banda de la poca producció, diuen que molts deixen de denunciar desenganyats per les escasses repercussions penals als lladres. Els Mossos, per la seva banda, reclamen que, més enllà del tràmit, se’ls informi de qualsevol incident per poder actuar.

“De robatoris en continuen havent. Passa que enguany, com hi ha menys producció, és molt normal que n’hi hagi menys i menys quilos decomissats. Però de robatoris en segueixen havent: si no estan robant en una zona ho estan fent en una altra”, lamenta Manel Lleixà, president de la cooperativa Soldebre. Creuen doncs que les dades de Mossos, i que indiquen un descens dels robatoris denunciats, s’han d’analitzar amb pinces: hi ha hagut poca collita i els pagesos ja no estan disposats a perdre més dies de feina fent tràmits policials i judicials sense resultats dissuasius.

De fet, la sensació generalitzada al sector i que es manté durant els últims anys és, segons Lleixà, que la majoria d’afectats renuncia a denunciar davant la policia aquests fets. “Al final passa que molts fan denúncies, agafen als lladres, van als jutjats i no s’aclareix res. Ni penes, ni res. No arriben al delicte màxim, són gent insolvent. La gent s’ha desmoralitzat. Molts passen de fer denúncies i alguns arrenquen garrofers perquè quan venen a les finques i els roben les garrofes molts s’encaren als propietaris, com si no passés res”, argumenta. En alguns casos, aquests enfrontaments han acabat amb agressions físiques. Això, reconeix, genera “temor”.

Consideren, en aquest sentit, els productors que la presència policial al camp és del tot insuficient per evitar aquests casos i que la desesperació ha portat alguns, fins i tot, a la decisió d’abandonar la collita o arrencar els arbres. El president de Soldebre, cooperativa que anualment mou entre 3 i 4 milions de quilos, creu que la gran assignatura pendent continua sent la traçabilitat del producte entre el producte i els magatzems, controlant els compradors que adquireixen fruit robat. Del contrari, adverteix, “no hi ha solució” i conclou que les xifres de denúncies queden molt curtes comparades amb la realitat.

En el cas de les Terres de l’Ebre, on la producció pot situar-se entre els 10 i els 15 milions de quilos anuals, les actuacions dels Mossos han permès enguany recuperar 4.000 dels prop de 15.000 quilos denunciats.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.