A una setmana de l’inici oficial de la festa major de Tortosa, en honor a la Cinta, la presentació de pubilles i el pregó preparen el camí. Amb la proclamació de les reines, acompanyades de les gegantes, gegants, l’àliga, el bou i la cucafera, les 61 pubilles i 37 pubilletes van desfilar fins al parc municipal. Allí, se’ls va col·locar la banda amb la insígnia de l’ordre de l’atxa, el símbol de la fortalesa de la dona a la ciutat. Les reines d’enguany són Emilia Minguell, com a reina de les pubilles, i Nagore Seguí, com a reina de les pubilletes.

Els discursos, tant de l’alcaldessa, Metritxell Roigé, com del regidor de festes Domingo Tomàs, van anar, sobretot, per una festa amb respecte per tots els col·lectius. Tomàs tampoc es va oblidar del recent traspassat Toni Espinós, un dels fundadors de l’orquesta Cimarrón.

El pregó de les Festes de la Cinta 2019 va anar a càrrec de Manolo Cardona, veí del barri de Santa Clara que fa 30 anys que presideix la seua associació de veïns. Cardona, a més, forma i ha format part de nombroses entitats com l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa l’Associació Amics dels Castells, la Federació d’Associació de Veïns, de l’Associació de Mares i Pares del Col·legi de la Mercé i el Club Natació Tortosa. Amb tant camí recorregut, el pregó no podia deixar de banda un repàs pels seus records, començant al barri de Remolins als anys 60.

Amb tot este camí recorregut, el pregó va fer un repàs a les seues vivències a diferents barris de Tortosa, tots ells formant part del nucli antic. Amb el repàs pels seus records, Cardona va reclamar una cura del patrimoni de la ciutat i va instar a tortosines i tortosins a creure’s que tenen una ciutat plena de bellesa.

En finalitzar el seu pregó, Manolo Cardona va rebre l’obsequi d’un quadre pintat per Àngel Algueró en què es representava la vista de la ciutat. Després, la Banda Municipal de Música i l’Orfeó Tortosí van interpretar la sardana tortosina i el que ja és himne oficial de la ciutat, el pas doble de Tortosa.

#Cinta2019

Este cap de setmana previ a les festes de la Cinta ha tingut altres actes com la presentació de penyes i tret de sortida a les seues proves, el concert de Roba estesa o l’exitosa trobada de Gegants de Tortosa. Encara queden per davant moltes activitats, actes previs a les festes de la Cinta com ‘De la càntiga a la jota’ i la presentació d’‘Els cants de les plantes’, el Gran Concert de la Cinta a la Catedral de Tortosa, una de les proves de penyes més tradicionals com és labaixada d’andròmines i moltes més activitats. A més, l’1 de setembre, monsenyor Jordi Bertomeu Farnós portadorà de l’estendard a la processó del Dia de la Cinta.

Informa: Víctor Montecino

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.