L’Espai de la Jota, ubicat al pavelló 7 del recinte de l’Antic Escorxador de Tortosa, ha programat dos activitats en el pròleg cultural de les Festes de la Cinta 2019: una lliçó magistral del músic i estudiós Josep Maria Chavarria sobre l’origen de la Jota i la presentació del llibre ‘Els cants de les plantes’, del Taller de Cant Popular del Museu de la Pauma.

Dimarts 27 d’agost, a les 20h, Josep Maria Chavarria presentarà ‘De la càntiga a la jota’, una lliçó magistral a partir de la seua hipòtesi sobre els origens de les nostres jotes i cants d’era, així com la seua més que probable inspiració en les antigues càntigues d’Alfons X el Savi. La xerrada comptarà també amb la participació del músic Rossend Aymí i del cantant Juan José Gil.

En el mateix acte, serà presentat l’acordió diatònic del segle XIX que Josep M. Chavarria cedeix a la Casa de la Jota per estudi i coneixement de la història de la música popular a les Terres de l’Ebre. L’instrument està acompanyat per una carta manuscrita del cantador Francesc Balagué ‘Boca de Bou’ on s’explica que l’acordió era usat a les places i tavernes en els temps de les rondalles joteres de Mariano Manta i Perot.

Dijous 29 d’agost, també a les 20h, serà presentat el llibre ‘Els cants de les plantes’ (De música, bones herbes i cistelleria), obra del Taller de Cant Popular del Museu de la Pauma del Mas de Barberans. Editat per Cossetània, el llibre reuneix una selecció de cobles inspirades en les propietats màgiques o remeieres de 88 espècies de plantes del territori. El cants han estat elaborats pels mateixos integrants del Taller i cada planta s’identifica amb una fotografia, una ressenya i el seus noms científic i popular.

Ambdós actes tenen entrada lliure i estan organitzats pel Centre d’Interpretació de la Jota a les Terres de l’Ebre, amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa.

27 d’agost. 20.00. Espai de la Jota (Recinte Antic Escorxador).

DE LA CANTIGA A LA JOTA

Lliçó magistral acompanyada d’audició, per Josep Maria Chavarria.

Amb la participació de Rossend Aymí i Juan José Gil.

En el mateix acte, serà presentat l’acordió diatònic del segle XIX que Josep M. Chavarria cedeix a la Casa de la Jota per estudi i coneixement de la història de la música popular a les Terres de l’Ebre.

Organitza: Centre d’Interpretació de la Jota a les Terres de l’Ebre.

Amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa – Cultura.

29 d’agost. 20.00. Espai de la Jota (Recinte Antic Escorxador).

Presentació del llibre

ELS CANTS DE LES PLANTES.

De música, bones herbes i cistelleria.

Taller de Cant Popular del Museu de la Pauma.

Aquest llibre reuneix una selecció de cants elaborats pel Taller de Memòria Oral del Museu de la Pauma a Mas de Barberans, dedicats a 88 espècies de plantes que campen pel nostre país.

Volem cantar a les flors

i a les plantes de la terra.

Són un tresor que tenim

entre la mar i la serra.