Un banc de terres és una iniciativa públic-privada de gestió sòl agrícola públic o privat amb la qual es vol posar a disposició de persones o entitat interessades terres per al seu projecte agropecuari, sota diferents fórmules: cessió, lloguer, lísing agrari, usdefruits… D’aquesta manera, es vol fer front a les dificultats d’accés a la terra per promoure el desenvolupament territorial del municipi, impulsant un canvi de model socioeconòmic i mediambiental, i de l’estructura agrària de Riba-roja.

Aquesta és la iniciativa que ha impulsat l’associació  Tecolote amb l’Ajuntament de Riba-roja, posant en contacte arrendadors i arrendataris.

La superfície total de Riba-roja d’Ebre és d’unes 9.900 hectàrees, de les quals únicament 1.200 estan cultivades. L’abandonament de les terres és una de les problemàtiques en què es troba el municipi de la Ribera. Aquest abandonament propicia les plagues , disminueix el percentatge de superfície agrària i augmenta el risc d’incendis. Per aquest motiu és necessari explotar terrenys deixats. En el cas dels terrenys públics de l’ajuntament es posen a disposició de l’associació de forma gratuïta. El paper de l’ajuntament és fer de pont entre arrendador i arrendatari per mostrar una garantia física i de confiança.

Actualment al municipi només hi ha 6 o 7 persones que es dediquen al món de l’agricultura de forma professional, xifra força baixa tenint en compte l’extensió de territori. El projecte Banc de Terres espera poder atreure possibles arrendataris i augmentar la xifra.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.