Els treballadors d’Endesa estan en peu de guerra i la situació està lluny de solucionar-se. El passat mes de desembre es van iniciar una sèrie d’aturades a tot Catalunya, ja que el nou conveni col·lectiu, segons asseguren els sindicats, retallarà drets laborals i econòmics amb l’únic objectiu de beneficiar l’empresa. El seguiment de la vaga està sent massiu a la demarcació i està previst que al mes de febrer es produeixen grans mobilitzacions a algunes capitals. A les Terres de l’Ebre hi ha dos seus d’Endesa, una a Tortosa amb 13 treballadors i a Flix, que també han seguit les aturades.

Els treballadors en actiu reclamen que es reobri la negociació del conveni col·lectiu, després que l’empresa el bloquegés i imposés, diuen els treballadors, una proposta que retalla drets laborals, econòmics i socials, entre ells, els beneficis en la tarifa elèctrica. Ara els treballadors es troben sense conveni i se’ls ha comunicat per correu electrònic que respecte als drets que tenien a l’antic conveni l’empresa es reserva la possibilitat de fer modificacions en base a la reforma laboral del 2012. Des dels sindicats d’UGT i CCOO asseguren que  ja fa temps que estan denunciant ”a tots els nivells” l’actitud d’Ener, que és l’empresa màxima accionista d’Endesa, i l’acusen de voler ”descapitalitzar” la companyia.

Les protestes també tenen el suport dels jubilats de la companyia perquè les mesures que vol implantar la companyia elèctrica també els perjudica. Des de l’1 de gener aquest sector com els treballadors en actiu de la companyia estan rebent una carta en la qual se’ls notifica que en un període de 6 mesos els retiraran tots els drets socials adquirits. Es tracta d’uns drets documentats des del 1928. Aquests drets consisteixen en bonificacions substancials en la factura de la llum, ajuts socials per fer vacances i ajudes pels fills durant els estudis. Els jubilats tenen previst mobilitzar-se cada dimarts durant l’aturada de mitja hora que convoca el personal actiu per protestar davant la falta d’acord amb l’empresa per la negociació del nou conveni col·lectiu.

El passat dimars a Tarragona els treballadors d’Endesa van tancar durant mitja hora l’antiga nacional 340 davant la seu de l’empresa. Però aquesta no serà l’única mobilització prevista pel col·lectiu, ja que a final de mes es repetirà el tall de carretera cada dimarts.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.