El Banc Europeu d’Inversions ha reconegut que no va reclamar els informes per avaluar el risc de terratrèmols del projecte Castor, el qual va finançar amb 1.400 milions d’euros. La institució financera comunitària ha respost a les queixes presentades per la plataforma en Defensa de les Terres del Sénia cinc anys tard, però assegura que haurien hagut d’exigir més informes geològics i que es van fiar de la paraula del govern espanyol i l’empresa responsable, Escal UGS.

Tot i assumir també mancances a l’hora d’analitzar la fragmentació del projecte, els impactes sobre el patrimoni cultural o les condicions de consulta pública, l’organisme financer comunitari es limita a exposar algunes recomanacions de “millora” en els procediments interns i es nega a assumir responsabilitats sobre el finançament. Sosté que, després que l’exconcessionària Escal UGS li retornés els diners gràcies a la indemnització aprovada pel govern espanyol i ara anul·lada per la sentència del Tribunal Constitucional, s’ha desvinculat definitivament del projecte.

El portaveu de la plataforma, Evelio Montfort, creu que més enllà d’aquesta resposta, no suposarà més conseqüències. La plataforma confia que la comissió parlamentària proposada per Esquerra Republicana serveixi jutjar políticament els responsables del fiasco que ja ha costat 1.400 milions d’euros al erari públic. Entre les persones que haurien de comparèixer, segons la plataforma del Sénia, està el president d’ACS, Florentino Pérez, accionista majoritari del Castor.