La manca de places públiques i el temps d’espera que passa des que se sol·licita l’ajuda a la dependència fins que s’atorga una plaça obliga a moltes persones a contractar una plaça privada. L’IVA, però, canvia. Mentre que a residències, centres de dia i per recursos assistencials privats és del 10%, pel mateix servei concertat o públic es tributa el 4%. El Cercle Empresarial d’Atenció a les Persones reclama que aquesta s’equipari l’IVA per acabar amb el que consideren una injustícia social.

El Cercle Empresarial d’Atenció a les Persones (CEAPs), presidit per l’ebrenca i directora general de L’Onada Serveis Cinta Pascual, ha exigit aquest dimarts al Govern espanyol que redueixi l’IVA dels serveis assistencials privats i el situï al mateix nivell que els públics o concertats. Aquest impost és actualment del 10% en els geriàtrics amb places privades mentre que, d’una plaça pública / concertada amb idèntic servei, es tributa un tipus del 4%. Per aquest motiu, el CEAPs ha sol·licitat a l’Executiu de Mariano Rajoy que “corregeixi aquesta paradoxa” i inclogui aquesta mesura en els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per a 2018.

La demanda pública al Govern es produeix després d’un període de reunions amb la Direcció General de Tributs, l’equip ha donat el vistiplau a l’informe tècnic del CEAPs. Així mateix, la proposta del CEAPs compta amb el suport de totes les patronals territorials que l’integren. En aquest sentit, la presidenta de CEAPs, Cinta Pascual, s’ha preguntat que “si estem parlant del mateix servei, per què l’IVA que paga la persona usuària ha de ser diferent i per què es penalitza els ciutadans en lloc de tractar-los amb igualtat “. Per Pascual, “situar l’IVA al 4% suposa molt més que una mesura fiscal, significa fer justícia social a milers de ciutadans del nostre país”.

“Igualar l’IVA afectaria positivament a uns 200.000 més grans que actualment utilitzen una plaça residencial privada, amb un estalvi estimat de 106 euros mensuals, fet que suposa una quantitat de 1.279 euros anuals, tenint en compte que el preu mig de la plaça residencial privada a Espanya és de 1.777,62 euros al mes”, assegura Pascual. Així mateix, d’aquesta mesura es podrien beneficiar també centres de dia, atenció domiciliària i altres recursos assistencials privats.

Per tot això, el CEAPs confia que l’Executiu central prengui nota de la seva demanda i inclogui aquesta mesura en els PGE 2018 i recorda que “l’atenció a la dependència és una necessitat, no un luxe”, ha ressaltat. La presidenta de CEAPs ha recordat el “dret universal de la Llei de la Dependència” i que, “no es pot penalitzar al ciutadà incrementant l’IVA quan es veu obligat a contractar un servei privat per ineficàcia del sistema públic, amb llargues llistes d’espera “. Aquesta demanda es produeix després d’un període de reunions amb la Direcció General de Tributs, l’equip ha donat el vistiplau a l’informe tècnic del CEAPs. Cinta Pascual va tenir l’oportunitat d’explicar en primera persona al ministre Montoro està desigualtat.

El Cercle Empresarial d’Atenció a les Persones (CEAPs) és l’organització empresarial més representativa d’Espanya en serveis d’atenció a la dependència. Està formada per les organitzacions patronals majoritàries d’atenció a les persones en situació de dependència d’Andalusia, Astúries, Aragó, Catalunya, Castella la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Comunitat de Madrid, i el País Basc. Les organitzacions membre de CEAPs representen 120.000 places residencials, més de 1.300 empreses associades i més de 400.000 serveis de SAD i Teleassistència, i integra més de 80.000 treballadors, el que el converteix en el referent estatal del sector.

Periodista.