El professor d’història de la Universitat Rovira i Virgili i director d’aquest projecte arqueològic, Jordi Diloli, ha qualificat aquesta troballa “d’espectacular” i ha assegurat que tot i que eren conscients que hi havia restes romanes a la zona ha estat una sorpresa trobar-se una muralla romana tan ben conservada.
A la ciutat s’havien trobat anteriorment altres restes romanes relacionades amb el món funerari o murs de cases i edificis poc conservats però mai un element monumental d’aquesta envergadura. Aquesta muralla que es va construir per tancar la ciutat va ser aprofitada posteriorment a l’època islàmica. A banda d’aquesta important troballa, els investigadors han localitzat en el sector més proper al carrer Croera un gran nivell constructiu d’opus caementicium-el formigó de l’època- segureament associat a l’existència d’una plaça pública. Aquest espai estaria vinculat a les troballes efectuades anteriorment als edificis adjacents (Hospitalitat de Lourdes).
La primera fase d’aquestes excavacions es va fer el desembre passat i ja van deixar entreveure l’existència de passat romà per això, es va seguir investigant a la zona. Els treballs està previst que finalitzin el 19 d’agost i a partir del setembre l’Ajuntament de Tortosa decidirà com es posa en valor aquest important descobriment i com s’inclou la muralla en el projecte de la futura plaça que es vol construir davant la Catedral. Durant les mateixes excavacions en aquest solar també ha aparegut uns dipòsits d’aigua, ceràmica de l’època i monedes romanes i medievals.
https://www.youtube.com/watch?v=2PIoJe7fOXU&feature=youtu.be