L’etapa d’aquest divendres ha sigut la penúltima de la Titan Desert, competició que finalitzarà dissabte. El primer en creuar la meta de la quinta etapa ha sigut el portugués José Silva (Olympia). L’ampostí no va guanyar Josep Betalú (Bicipark), però va trepitjar l’arribada pocs segons després de Silva. Amb aquest resultat ha aconseguit consolidar-se com a líder de la classificació general i ha demostrat ser el més fort de la competició.

Aquesta etapa, de  95 quilòmetres, es caracteritza per ser  un recorregut sense cap tipus de marcatge i els ciclistes només podien orientar-se amb el GPS i el roadbook que facilitava l’organització.  A més, han creuat  dos passos a través de les dunes, un fet insòlit en tota la història de la carrera. La victòria de l’etapa estava entre Betalú, Zubero i Silva. Precisament Silva ha sigut més ràpid al sprint final  a Merzouga, amb un temps de 3 hores,  55 minuts i 28 segons. Els tres, que han bonificat 90, 60 i 30 segons respectivament, comparteixen a hores d’ara el podi de la Gaes Titan Desert by Garmin.

Dissabte es disputarà la sexta i última etapa i Betalú estarà a només 79 quilòmetres de guanyar la de la Gaes Titan Desert by Garmin

La quarta etapa, primer triomf de Betalú a la Titan Desert

Dijous l’ampostí Josep Betalú (Bicipark-W2W), gràcies a una gran navegació que va sorprendre als seus rivals va guanyar la quarta etapa i es va vestir de líder amb més de 8 minuts de marge respecte el segon classificat a la general. Era la de recorregut més llarg, 144 quilòmetres per pistes arenoses i fins i tot, un petit tram de dunes que la van convertir en l’etapa reina del Desert. Els participants tenien 12 hores de temps límit per completar-la i Betalú ho va aconseguir en 5 hores, 25 minuts i 47 segons, amb una temperatura superior en tot moment als 35 graus. “He arriscat i era tot o res i afortunadament ha sortit tot com esperava. La meua estratègia era arribar al CP4 i després navegar. Feia tres anys que buscava una victòria  ala Titan Desert i per mi és molt important” va declarar Betalú.

El grup capdavanter va arribar conjuntament a l’últim control de pas, al quilòmetre 104. Era el format per nou ciclistes, José Luis Carrasco, Ondrej Fojtik, Jose Silva, Oriol Colomé, Joseba Albizu, Guillem Muñoz, Josep Betalú, Julen Zubero i Roberto Bou. L’ampostí però, va ser el més fort i va donar un cop d’autoritat que el va proclamar campió. El grup perseguidor, format per Carrasco, Fojtik i Silva va arribar a més de 13 minuts de Betalú.  

La Gaes Titan Desert by Garmin 2016, una de les proves més dures del món

Marroc és aquests dies l’escenari d’una de les competicions de ciclisme més dures del món. Es tracta de la Gaes Titan Desert by Garmin. Va donar el tret de sortida diumenge 24 d’abril i s’allargarà fins el dia 30 d’abril. És ja l’onzena edició d’aquesta competició desenvolupada per Joan Porcar i basada en la filosofia del París-Dakar. Els ciclistes disputen 6 etapes en sis dies al Sahara marroquí en uns recorreguts poc senyalitzats i on la navegació i l’orientació juguen un paper cabdal.

És una de les proves més dures del món degut a les llargues distàncies de les etapes i per les condicions climàtiques de l’entorn. El desert és el gran enemic dels ciclistes. Pateixen altes temperatures, temporals de vent, i en ocasions els trams de sorra frenen les bicicletes i es veuen obligats a carregar-les a les espatlles i completar part del recorregut a peu. A més de sorra també hi ha pistes molt pedregoses que compliquen el traçat.

https://www.youtube.com/watch?v=oqBtnJhvG2o

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez