A França, va passar pels camps de refugiats de Cannes i Bordeus. Al principi dels anys 40, al camp de refugiats de la població francesa d’Angulema, se va retrobar amb la seua família i tots junts van formar part del convoi dels 927, els deportats espanyols que, procedents d’aquesta ciutat, van arribar a Mauthausen el 24 d’agost de 1940. La mare i la germana de Nos serien retornades a Espanya a través del lloc fronterer d’Irún, mentre que ell, amb 16 anys, i son pare, José Nos Juan, quedarien internats al camp de Mauthausen. Amb el número 3.844, hi restaria fins al 24 de gener de 1941, quan, en companyia de son pare passaria al camp de Gusen. Juan Nos va ser alliberat el 22 d’agost de 1941, en ser reclamat per l’ambaixada espanyola a Berlín, a petició del mateix Ramón Serrano Suñer, aleshores ministre de Governació de Franco. Una mostra evident que el govern franquista coneixia l’existència de deportats espanyols en camps d’extermini nazis. Retornat a Espanya pel pas fronterer d’Irún i després de passar uns dies internat a la plaça de braus de San Sebastià, va tornar al poble que l’havia vist néixer. A Alcanar, va refer la seva vida i hi ha viscut fins a la seua mort, a l’edat de 92 anys.

https://www.youtube.com/watch?v=x_VH1N2aU8M

Autor: