“El monument es pot reconvertir. Una solució seria mantenir-lo en l’emplaçament actual, però després d’eliminar-ne tots els elements que remetin directament a la simbologia franquista. D’aquesta manera podria esdevenir un homenatge als morts d’un i altre bàndol i serviria per recordar i deixar constància d’una de les pitjots batalles de la Guerra Civil”, ha explicat. “Hi ha, però, altres solucions. Com que es tracta d’un monument dedicat als morts, es podria traslladar al cementiri, com ha passat en altres indrets”, ha afegit.

En referència a les relacions polítiques entre Catalunya i Espanya, Zaragoza entèn “que hi hagi raons per reclamar més capacitat d’autogovern o, directament, la independència”, si bé ell aposta per una solució política que “passa per la modificació profunda de la Constitució Espanyola”. Com a ministre d’Educació i Ciència en el Govern de Leopoldo Calvo-Sotelo, Mayor Zaragoza va seguir de ben a prop la redacció de la Constitució: “El títol vuitè de la Carta Magna, on es defineix l’estructura territorial d’Espanya, es va redactar en un moment en el qual hi havia l’amenaça d’un cop d’Estat. Aquell document va ser una mena de simfonia inacabada i ara cal reformar-lo”. “Una Constitució que donés cabuda a una estructura federal serviria per desencallar el problema”, ha conclòs.

https://www.youtube.com/watch?v=99IwElNEgok

Autor: