El projecte Amics Amigues de la Pagesia, vinculat a Unió de Pagesos, va lliurar ahir dimecres al vespre els premis de la III edició del Certamen Literari Amics Amigues de la Pagesia de microrelats i prosa poètica. L’entrega es va dur a terme a l’espai dels jardins de la Fundació i Museu Pau Casals del Vendrell.
En l’edició d’enguany, de la cinquantena de textos presentats el jurat n’ha premiat els relats ‘De la pastura al paladar’, de Roser Guix Torrents (Peramola, Alt Urgell), per unanimitat dels membres del jurat, “per la qualitat lingüística i literària que presenta aquest relat i perquè reflecteix molt bé la relació entre el camp i la cuina”. L’obra està guardonada amb 300 euros en metàl·lic i una estada a l’allotjament d’Agroturisme.org La Torre d’en Bofill, a Cardona (Bages). Guix és pagesa, escriptora i mestressa de casa.
‘El segon premi va ser per a ‘Escudella amb nom de dona’, d’Evelyn Megías Carrasco (Badalona), també per unanimitat, “pel llenguatge utilitzat, pel fet de presentar la cuina com un acte social i per la importància que confereix a la memòria familiar”. Aquesta segona obra està guardonada amb 100 € i una estada a un allotjament d’Agroturisme.org Lo Racó de Cal Brisda de La Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre). Megías és economista i treballa en l’àmbit del màrqueting digital.
En terecer lloc va quedar ‘Qui sembra, recull’, de l’actriu Cristina Terzi (Ulldecona), “per la reivindicació dels orígens pagesos, del territori ebrenc i del parlar tortosí”. El premi és, en aquest cas, de 50 euros i una estada a un allotjament d’Agroturisme.org El Molí de Siurana, de Siurana d’Empordà (Alt Empordà).
A l’acte, presentat pel periodista vendrellenc Pere Sallent, va comptar amb la participació de les autores dels relats premiats, així com de la coordinadora nacional d’Unió de Pagesos, Raquel Serrat; de la responsable sindical d’Amics Amigues de la Pagesia, Ester Andreu i de la regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Sílvia Vaquero.
Música i literatura
Durant l’acte d’entrega els membres de jurat, format enguany per Arnau Ferrer-Abelló, Mireia Ibàñez, Mary Herrera i Carme Romia, van remarcar el valor literari de les obres presentades a partir de tres elements principals: l’estil i singularitat literaris, la manera com s’aborda la gastronomia amb aliments produïts al país i el diàleg que aquest element gastronòmic de proximitat genera entre els mons urbà i pagès.
L’acte va comptar amb una breu intervenció musical de la cellista Cèlia Juan Batet i una intervenció de cloenda a càrrec de Raquel Serrat, qui va destacar la feina diària de la pagesia de Catalunya.
Per primera vegada en les tres edicions del certamen, Amics Amigues de la Pagesia ha publicat en un llibret en format paper amb totes les obres literàries presentades i que en els propers dies estarà també disponible en versió digital.
Durant l’acte també es va procedir a la lectura pública dels textos premiats, a càrrec de les tres guanyadores, i una degustació de productes de proximitat de L’Obrador d’Oriol Rossell i dels cooperativistes de TerraPagesa.cat, iniciativa de comercialització també vinculada a Unió de Pagesos.
Un certamen amb compromís social
Amics Amigues de la Pagesia és una iniciativa d’Unió de Pagesos que té per objectiu apropar els mons urbà i pagès i que, entre d’altres actuacions, té en marxa el projecte Agroturisme.org, portal impulsat pel sindicat que permet trobar allotjaments i activitats vinculats a explotacions agràries i ramaderes.