El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha resolt la concessió dels ajuts corresponents a la tercera convocatòria de la Intervenció Sectorial Vitivinícola (ISV), amb una dotació total de 3,6 milions d’euros, destinats a finançar inversions en instal·lacions de transformació, infraestructures i comercialització de 29 empreses del sector vitivinícola a Catalunya.
Els ajuts s’emmarquen dins el Pla estratègic de la Política agrària comuna 2023-2027 (PEPAC) i tenen com a objectiu modernitzar les empreses vitivinícoles, fomentar-ne la competitivitat i millorar la qualitat i el valor afegit dels seus productes, mitjançant actuacions com la renovació tecnològica, la millora dels processos de vinificació, l’eficiència energètica o l’enfortiment de la capacitat de comercialització.
Els ajuts s’adrecen a cellers i empreses vitivinícoles que han presentat projectes d’inversió elegibles, i poden cobrir fins al 40% de les despeses subvencionables, segons la dimensió de l’empresa. Aquesta línia d’ajuts representa una eina clau per al reforç del sector vitivinícola català, que té un paper destacat en el desenvolupament rural, la generació d’ocupació i la sostenibilitat territorial.
Amb aquesta actuació, el Govern reafirma el compromís amb el teixit agroalimentari català, aposta per la transformació verda i digital del sector i consolida Catalunya com a referent vitivinícola del sud d’Europa.
Convocatòria de fons europeus
La convocatòria es regeix per la Resolució ARP/3377/2024, i els ajuts s’han concedit d’acord amb els criteris del Reial decret 905/2022 i l’Ordre ACC/43/2023, que regulen la Intervenció Sectorial Vitivinícola a l’Estat i a Catalunya. El Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) ha finançat aquesta tercera convocatòria, i la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural, que va tenir lloc el 7 de juliol de 2025, n’ha aprovat la distribució de fons.