El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat el Pla d’acció de la mel a Catalunya 2025-2028, que es divideix en 6 eixos estratègics i preveu 39 accions concretes per reforçar el valor nutricional i per fer valdre les característiques organolèptiques excepcionals de la mel catalana. Pel que fa a la distribució comarcal a Catalunya, destaquen clarament la comarca del Baix Ebre (25.842 arnes), molt per sobre de la resta, i també la Segarra (10.226 arnes) i la Noguera (10.172 arnes). Aquestes tres comarques concentren gran part de l’activitat apícola, mentre que moltes altres comarques en tenen una presència molt baixa, amb menys de 1.000 arnes.
“La mel és un tresor gastronòmic que parla molt de nosaltres perquè és guardià de tradicions, històries i valors arrelats en el patrimoni de la cuina catalana. I, a més, té una gran importància a la gastronomia, tant en postres tradicionals com en plats salats. Avui posem a disposició del sector unes eines que són necessàries per garantir la viabilitat i rendibilitat de les granges de mel i, alhora, per promocionar el consum d’aquest producte tan arrelat”, ha manifestat el conseller Òscar Ordeig durant la presentació del Pla, a la finca apícola Can Parcala de Cabrera de Mar.
El Pla és el full de ruta que ha traçat el Govern conjuntament amb el sector, i vol reconèixer el valor del sector apícola català, reforçar-ne la sostenibilitat, i promoure’n la producció i comercialització a través de polítiques públiques estructurals, participatives i alineades amb les noves necessitats. En concret, el Pla es desglossa en sis eixos: producció i sostenibilitat; ajuts i finançament; qualitat i diferenciació; comercialització i promoció; educació, formació; innovació i sensibilització, i, finalment, governança i seguiment del Pla.
Actualment, el sector rep el suport de l’Administració a través de diferents línies d’ajuts. El Pla d’acció referma el compromís del Departament creant un paquet de cinc línies d’ajuts enfocats a donar resposta als nous reptes i demandes del sector. Aquests reptes i demandes s’orienten a la compra de ruscs, equipaments, compensacions per danys causats per la vespa asiàtica, formació de nous professionals, i promoció del producte, entre altres.
Aquest Pla vol ser un instrument de país, per garantir el futur del sector apícola català mitjançant accions “decidides, transversals i amb visió de llarg termini. La qualitat, la sostenibilitat i la identitat seran els eixos centrals que articularan una apicultura catalana forta, connectada amb la societat i reconeguda arreu”, ha destacat Ordeig.
Entre les accions que preveu el Pla hi ha l’execució d’un pla de xoc contra la vespa asiàtica, incloses mesures preventives com el parament massiu i la recerca de tècniques innovadores; el desenvolupament d’un banc de terres apícoles per facilitar l’assentament d’explotacions, especialment a zones en regressió demogràfica, i l’anunciada creació d’una marca col·lectiva per a les mels catalanes, gestionada pel sector i amb suport institucional, entre moltes altres propostes.
Clau en la biodiversitat
L’activitat apícola té el seu màxim exponent en la pol·linització que fan les abelles, ja que contribueix al manteniment, a la conservació i a l’equilibri dels ecosistemes i de l’entorn natural on es porta a terme. Per exemple, la pol·linització afavoreix la conservació de determinades espècies vegetals silvestres i incrementa la rendibilitat d’altres espècies cultivades, especialment les fructícoles.
Un sector que cal potenciar
L’apicultura és una activitat tradicional implantada a moltes zones rurals de Catalunya. Com a activitat agrària principal (agricultors professionals) o com a activitat complementària d’altres activitats agràries, l’apicultura compleix una funció econòmica, contribueix al desenvolupament rural i al manteniment de la població i reforça el teixit econòmic i social. Actualment, el sector apícola té diversos reptes que cal afrontar a fi de preservar aquest paper clau.
El gràfic següent mostra l’evolució del nombre d’explotacions apícoles a Catalunya entre els anys 2014 i 2024. Tot i el descens del darrer any, les explotacions apícoles a Catalunya han passat de 1.087 el 2014 a 1.137 el 2024.