La 18a edició del Premi Federico Mayor Zaragoza ha posat el focus en la pau com a compromís diari i transformador. Amb el lema “La pau és el camí”, el concurs de creació audiovisual ha convidat els joves a reflexionar sobre la necessitat de construir una societat lliure de violència i compromesa amb la cultura de pau. El concurs, organitzat per l’Associació Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO i la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha lliurat aquest dissabte al matí els premis de la convocatòria d’aquest curs 2024-2025.
Enguany, s’hi han presentat 76 vídeos, repartits en sis categories. Hi han participat escoles, instituts i entitats de 21 poblacions diferents, principalment de les Terres de l’Ebre, però també d’altres punts de Catalunya i de l’Estat com Santa Cruz de la Palma (Canàries), Reinosa (Cantàbria) i Parla (Madrid).
L’acte de lliurament dels premis, celebrat a l’Institut Dertosa de Tortosa, ha comptat amb la presència de Josep Pallarès, rector de la URV; Mar Lleixà, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tortosa; Consol Sagrera, presidenta de l’Associació Amigues i Amics de Tortosa per la UNESCO; Joan Enric Carreres, vicepresident del Consell Social de la URV, i Xavier Farré, director del Campus Terres de l’Ebre de la URV.
En la seva intervenció inicial, la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tortosa, Mar Lleixà, ha fet valdre la implicació dels centres educatius i la importància de fer créixer una ciutadania compromesa amb els valors de la pau. “Avui volem reconèixer l’esforç i la creativitat que hi ha a les nostres escoles, instituts i entitats. Els Premis Federico Mayor Zaragoza són, sobretot, un estímul per als joves: un reconeixement a la imaginació i al compromís amb els valors universals; valors que Federico va posar en pràctica a la UNESCO, a la Fundació Cultura de Pau i en tantes iniciatives. Avui celebrem la transformació de les idees i de les paraules en projectes, però també la indignació davant de la injustícia convertida en acció, més enllà de la simple protesta, com sempre ens demanava Federico”, ha remarcat.
Un dels eixos centrals de l’acte ha estat el record a Federico Mayor Zaragoza, impulsor del premi i referent en la promoció de la cultura de pau. Un dels moments més emotius ha estat la projecció d’un vídeo elaborat per la Cambra de Comerç de Tortosa, que recull fragments de les seves intervencions i sintetitza algunes de les idees que van marcar la seva trajectòria
Un dels eixos centrals de l’acte ha estat el record a Federico Mayor Zaragoza, impulsor del premi. Un dels moments més emotius ha estat la projecció d’un vídeo elaborat per la Cambra de Comerç de Tortosa, que recull fragments de les seves intervencions i sintetitza algunes de les idees que van marcar la seva trajectòria
La presidenta de l’Associació Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO, Consol Sagrera, ha posat en valor el seu llegat i el sentit d’aquesta edició. “Federico Mayor Zaragoza va lluitar per la pau perquè la pau és educació, és justícia, és cultura. És garantir que tothom tingui veu i pugui ser escoltat. Per construir un món més just, cal respectar la dignitat de les persones. I això comença dins de cadascun de nosaltres, amb tolerància, amb diàleg i amb respecte cap als altres”, ha afirmat en el seu parlament.
Objectius del certamen i els premiats
La proposta educativa d’aquesta edició s’ha articulat entorn de preguntes clau com ara: què significa la pau en diferents àmbits? Què podem fer per fomentar-la en el nostre entorn més proper? Quines actituds i comportaments afavoreixen el respecte dels drets humans? La pau positiva, entesa com una manera de relacionar-nos des del respecte i la cooperació, ha estat el fil conductor dels treballs presentats.
Els objectius del certamen han estat sensibilitzar sobre la necessitat de construir un món sense violència, estimular la reflexió sobre un model social basat en la justícia i donar visibilitat a iniciatives educatives que promouen la pau des de l’entorn local.
Durant l’acte s’han projectat vídeos resum dels treballs presentats i s’han lliurat els premis a les diferents categories. Els primers premis, que han reconegut les propostes més destacades, han estat per a: – “La Pau es fabrica aquí”, de l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús, en la categoria de cicle superior de primària; – “S’ha trobat la pau!”, també de l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús, en la categoria de primer cicle d’ESO; – “Fem de les xarxes socials un camí cap a la pau”, de l’Institut Els Alfacs de la Ràpita, en la categoria de segon cicle d’ESO; – “Més enllà de la guerra”, de l’Institut Mediterrània de Castelldefels, en la categoria de batxillerat i cicles formatius; – i “Quan la pau és acció”, d’Atzavara-Arrels de Tortosa, en la categoria d’entitats i institucions.
En total s’han lliurat 18 premis: cinc primers premis dotats amb 400 euros cadascun, cinc segons premis de 250 euros, quatre tercers premis de 150 euros i quatre accèssits de 125 euros, com a reconeixement a la qualitat i participació en les categories amb més presència de treballs.
El rector de la URV, Josep Pallarès, ha estat l’encarregat de cloure l’acte, posant l’accent en el paper transformador de l’educació i la responsabilitat col·lectiva en la construcció d’un futur més just. “Us animo a continuar treballant per la pau, a seguir fent-vos preguntes i pensant com podem millorar aquest món. Les coses no passen soles: les hem de fer possible cadascun de nosaltres, des de la nostra posició, aportant el nostre granet de sorra. I, finalment, us convido a escoltar la veu de l’experiència, la dels vostres avis. A tots aquells que no coneixíeu Federico Mayor Zaragoza, us animo a descobrir-lo amb els ulls i l’admiració amb què escolteu els vostres iaios. Perquè és en l’experiència d’aquestes persones on trobem la força per créixer com a individus i com a societat”, ha assenyalat.
La cerimònia, que ha estat conduïda per la periodista Sílvia Tejedor, ha comptat amb actuacions musicals i escèniques de l’alumnat de l’Institut Dertosa. El punt final l’ha posat la interpretació de la cançó Imagine, com a homenatge i record a Federico Mayor Zaragoza.