Santa Bàrbara va viure ahir, com a complement a la festa Arrels Planers, la reaparició de la Banda de Cornetes i Tambors Jaume Balmes, quaranta-nou anys després del seu debut. Igual que l’any 1976, en ple començament de la transició democràtica (feia poc que havia mort el dictador Francisco Franco), un grup d’alumnes de les escoles públiques van sortir al carrer en formació de banda per acompanyar les majorets, amb cornetes i tabals, perquè eren instruments més econòmics (les famílies encara no tenien recursos per comprar instruments de banda, llavors encara fora de l’abast de la majoria).
Aquella banda de cornetes que va nàixer amb vocació de crear cultura musical a un poble extremadament deprimit, va destacar ràpidament per la seua qualitat i finura musical (no tenia estàtica militar com altres formacions del nord de Tarragona), i amb l’aparença de xiquets innocents va anar guanyant concursos i més concursos, fins a assolir un gran prestigi. Primer al seu municipi, després a la comarca, i amb els anys, en l’àmbit nacional i estatal. Els menys de vint membres inicials, amb el pas de les dècades, es va convertir en centenars, i ahir es va poder veure una reaparició intergeneracional on hi havia pares i fills, parelles que s’han casat, i pares i mares de família que no han tingut cap problema en tornar a agafar la corneta, el tabal i els bombos, per assajar unes setmanes abans i debutar un altre cop, de forma excepcional, per acompanyar també les majorets, que també recuperaven la memòria de 50 anys enrera.
La promotora de la reaparició ha estat Marissina Accensi, filla del primer president de la Banda, vídua d’un excomponent, germana també de dos exmembres, i mare d’un fill que ahir també va desfilar. “La pell de gallina” escrivia al grup de whatsapp on ha coordinat aquesta emocionant retrobada, que pot tenir continuïtat l’any vinent, quan es complirà el 50à aniversari. “Igual ens preparem per presentar-nos al campionat de Catalunya, i ens retirem definitivament després de guanyar-lo de nou”, deia un altre component.
La banda de cornetes i tambors de Santa Bàrbara ha estat un autèntic fenomen social intergeneracional. Servia als joves de les últimes dècades del segle passat “per descobrir món”, amb permanents sortides per actuar en altres poblacions. Ha estat el gran fenomen musical del canvi de segles, que després si va ser el niu d’on van nàixer músics professionals, xarangues i una banda de música. Però tot va començar ara fa 49 anys, quan un alguatzil anomenat Alejandro Castells va acudir a les classes de l’escola pública per dir qui es volia apuntar a la banda, obrint així les portes a una cultura, fins aquell moment tancada per quaranta anys de repressió.