Els primers resultats del projecte PERIS SINCRONITZA+, liderat per investigadores de l’IDIAPJGol i Atenció Primària de l’ICS a les Terres de l’Ebre, confirmen l’efectivitat d’una intervenció multidisciplinària, basada en nutrició, cronobiologia i activitat física, per a millorar l’estil de vida i condició física de les persones amb fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica. Els resultats han estat publicats recentment en les revistes científiques Frontiers in Physiology i Nutrients.
El projecte SINCRONITZA+ pretén avaluar l’efectivitat d’una intervenció grupal multidisciplinària. Les principals variables que s’estudien són la qualitat de vida, la fatiga, el dolor, l’insomni, la qualitat del descans nocturn, l’adherència a la dieta mediterrània, la freqüència de consum d’aliments, els ritmes biològics, la pràctica d’exercici físic, l’impacte funcional d’aquestes síndromes i l’ansietat, entre d’altres.
Impacte positiu en l’alimentació
La revista científica Nutrients, ha publicat l’article Effectiveness of the SYNCHRONIZE + Brief Intervention in Improving Mediterranean Diet Adherence, Nutritional Quality and Intake Pattern in Persons with Fibromyalgia and Chronic Fatigue Syndrome que se centra en els efectes de SINCRONITZA+ sobre els hàbits alimentaris. L’estudi ha estat dirigit per la investigadora Noèlia Carrasco Querol de la Unitat de Suport a la Recerca (USR) de l’IDIAPJGol a les Terres de l’Ebre, amb la participació de diversos investigadors d’Atenció Primària i IDIAPJGol Terres de l’Ebre, especialment Nerea Bueno Hernández. La recerca s’ha basat en un assaig clínic aleatoritzat en centres d’Atenció Primària de Terres de l’Ebre per avaluar els efectes d’una intervenció que integra nutrició, cronobiologia i activitat física.
Els resultats mostren millores significatives en l’adherència a la dieta mediterrània, la qualitat nutricional i el patró d’ingesta. Els participants que han seguit la intervenció han millorat el seu consum de llegums, fruites, verdures, fruits secs i peix blau, el consum d’aliments fermentats (iogurts, formatge, quefir), i la reducció de la ingesta de brioixeria i dolços, mantega i nata i carn vermella i processada. A més, es va incrementar la ingesta de nutrients clau en aquestes patologies, com la proteïna, especialment la d’origen vegetal, i el ferro.
També es destaca la importància de la cronobiologia i els ritmes circadiaris en la regulació del metabolisme. La investigació suggereix que portar uns horaris regulars d’ingesta, dinar i sopar aviat, i no menjar durant la nit és beneficiós a nivell cronobiològic. En aquest sentit, la intervenció va contribuir a reduir significativament el nombre de persones que menjaven durant la nit.
Millores en la condició física i nivell d’activitat
La revista científica Frontiers in Physiology ha publicat l’article Effectiveness of a brief multicomponent intervention to improve physical activity level and functional capacit in fibromyalgia and chronic fatigue syndrome (Synchronize+) liderat per la investigadora Carme Martín Borràs, fisioterapeuta de l’EAP Flix i investigadora de l’IDIAPJGol a les Terres del’Ebre. La intervenció SINCRONITZA+ ha demostrat ser eficaç en la millora dels nivells d’activitat física, la força muscular i la capacitat cardiorespiratòria de les persones participants. Els participants que han seguit el programa han experimentat un increment en la seua activitat diària i una millora de la forma física, fet que suggereix que l’abordatge multidisciplinari pot ser una eina clau per a fomentar un estil de vida actiu i saludable en persones amb aquestes patologies cròniques.
Les investigadores destaquen que un dels aspectes més rellevants de l’estudi és que es tracta d’una intervenció fàcilment aplicable a l’atenció primària, ja que es tracta d’una intervenció curta liderada per dietistes-nutricionistes i fisioterapeutes d’Atenció Primària i Comunitària (APiC), fet que permetria la seua implementació a gran escala per beneficiar un major nombre de persones afectades per aquestes malalties.
Un abordatge interdisciplinari
Les primeres troballes de l’estudi SINCRONITZA+ reforcen la idea que un abordatge interdisciplinari, i basat en l’evidència actualitzada, pot ser una eina molt eficaç per a la millora de l’estil de vida en persones amb fibromiàlgia i fatiga crònica. La segona part de l’estudi se centrarà en l’impacte d’aquests canvis en la qualitat de vida. El fet que aquesta intervenció breu i efectiva per a la millora de l’estil de vida es puga dur a terme en el marc de l’atenció primària, obre noves perspectives per a la seua aplicació en altres àmbits clínics.
Les investigadores preveuen que els resultats d’aquest estudi puguen servir com a base per a futures investigacions i per a la implantació de programes similars en altres regions. El programa es pot implementar de manera independent, per a persones amb poca disponibilitat de temps, o en combinació amb altres programes en curs, com el programa FIBROCARE, per a un abordatge més complet. Amb aquestes dades, SINCRONITZA+ es posiciona com un model innovador, basat en nutrició, cronobiologia i activitat física, que podria marcar un abans i un després en l’atenció d’aquestes i altres malalties cròniques.