El Restaurant de Villa Retiro de Xerta va aconseguir ahir el seu segon Sol Guia Repsol en l’edició correponent al 2025 celebrada a Santa Cruz de Tenerife. Aquest distintiu gastronòmic busca ressaltar l’excel·lència i qualitat dels restaurants a Espanya. El sistema de qualificació no sols s’enfoca en l’experiència culinària, sinó que també abasta aspectes com a sostenibilitat, integració, economia circular i coherència del projecte en el seu conjunt. El de Xerta és un dels només disset establiments que compten amb dos Sols Guia Repsol arreu de l’Estat, per la qual cosa ha entrat a formar part d’un club selecte. Tan sols hi ha dos restaurants amb tres Sols, ubicats a Bagá (Jaén) i La Finca (Elx).
Al capdavant de l’equip de cuina hi ha Fran López, quarta generació de restauradors i que es va convertir el 2009 en el quart cuiner més jove del món a tenir una estrella Michelin (amb tan sols 25 anys). Nascut a l’Aldea, el 1983, porta instaurat al seu mapa genètic la tradició hotelera, ja que amb ell s’assenta la quarta generació de restauradors. Criat entre fogons, Fran va anar interessant-se cada vegada més pel món de la cuina, fins que un bon dia, i amb tan sols 16 anys, se’n va a Barcelona i inicia els seus estudis com a cuiner a la prestigiosa Escola de Cuina Hofmann on després de tres anys i amb la preparació prèvia per ser un professional, decideix seguir amb la seva trajectòria estudiant a París. A la capital francesa farà una estada de tres mesos i acabarà quedant-s’hi tres anys amb Alain Ducasse al Plaça Athénée. De tornada a Espanya, i juntament amb el seu germà Joaquim, obren el 2006 l’Hotel Villa Retiro i dins de l’hotel, el Restaurant donat a conèixer com El Torreó de l’Indià, ara anomenat Restaurant Villa Retiro.