Aquest dimecres al vespre ha tancat les seves portes una nova edició de la Barcelona Wine Week, tornant a superar les expectatives i consolidant-se com el saló sobre vi de referència a l’Estat. La pròpia agenda de la fira i la que s’hi genera al voltant és una bona mostra del dinamisme d’un sector que demostra un cop més la seva capacitat de resiliència, autoregulació i també d’adaptació.
No corren temps fàcils per viticultors, viticultores, cellers o denominacions d’origen a Catalunya: la sequera acumulada en els darrers anys i en conseqüència la reducció de la producció gairebé a tot el país configura quelcom similar a la tempesta perfecta si sumem la conjuntura internacional (i les dificultats que genera per l’exportació) i els canvis importants en el consum de vi en el mercat interior.
Lluny de caure en un cert victimisme, aquests dies de fira s’ha viscut un ambient constructiu i m’atreviria a dir que fins i tot optimista. Al sector del vi no li ha quedat més remei que aprendre que els moments convulsos, són moments també d’oportunitats. Hem assistit a presentacions de vins de baixa graduació (fins i tot sense desalcoholitzar, com el que han presentat des de la Cooperativa de Corbera d’Ebre i sota el segell de la DO Terra Alta), debats sobre la gestió de l’aigua i sobre la lluita contra el canvi climàtic, tastos de vins sense alcohol (que em perdonin els més puristes, però el vi català ha d’abraçar el 0.0) i, sobretot actes i presentacions amb la singularitat i l’origen al centre. Sense anar més lluny, iniciatives que recuperen varietats autòctones (com les que impulsen des de l’Institut Català de la Vinya i el Vi amb diverses denominacions d’origen catalanes) ajuden a reivindicar allò que vam ser, que som i que serem des de l’orgull i la identitat.
L’enoturisme i el territori han estat també protagonistes de l’edició. No podem oblidar que el vi vertebra l’economia de moltes comarques, preserva el patrimoni natural i arrela la població al territori. Les rutes del vi, i a les Terres de l’Ebre comptem amb la de la DO Terra Alta, és una aposta de present i de futur. Per tot això, aquests dies he sentit dir a grans experts com el Master of Wine Pedro Ballesteros que el vi és una beguda cultural. No en tinc cap dubte. Per això, no us oblideu de tot plegat quan a la taula d’un restaurant us demanin què voleu prendre.