El cultiu de l’olivera i la producció d’oli d’oliva és, juntament amb la viticultura, una de les principals activitats agrícoles de la Terra Alta. És una activitat centenària, tal com ho certifiquen antiquíssims exemplars d’oliveres que es troben repartides per la comarca. És el cas de l’olivera bimil·lenària Lo Parot, a Horta de Sant Joan, que va ser declarada arbre monumental el 1990. El seu nom significa pare de totes les oliveres
La Terra Alta té una varietat d’olivera gairebé única: l’empeltre, que produeix un oli amb un sabor característic i que fa rajar olis molt fins i de molta qualitat. De fet, l’oli amb Denominació d’Origen Terra Alta, prové, en major part, d’aquesta varietat.
Donada l’excel·lència d’aquests olis, la comarca ha desenvolupat un gran nombre d’activitats turístiques relacionades amb el món de l’oli, amb l’objectiu de promoure la seva cultura i mostrar la tradició, la producció i el valor del producte.
Entre tota l’oferta, podem trobar activitats que, a Caseres, us portaran a conèixer com és un dia de collita d’olives en els mesos de novembre i desembre. L’activitat ofereix també la possibilitat d’esmorzar i la visita a un antic molí d’oli. I per completar la proposta, també a Caseres, podreu gaudir d’una experiència que us portarà a descobrir restes dels ibers mentre passegeu entre oliveres.
Per combinar la descoberta del paisatge amb l’activitat física, a Bot, Caseres, Gandesa, Horta de Sant Joan i la Fatarella, trobareu activitats que combinen una excursió per la Via Verda amb tast d’olis i visites a finques amb oliveres, que us permetran conèixer tots els detalls de la producció de l’oli, des del camp fins a la seva extracció al molí.
Per comprendre el sentit del valor de l’oli a la zona, també cal entendre que el producte és essencial a la cuina mediterrània i que la tradició de l’oli a la gastronomia és un dels punts més característics de la dieta saludable i tradicional. De fet, l’oferta de restauració de la Terra Alta permet apreciar el valor del producte maridat amb diferents opcions gastronòmiques. Una d’aquestes és la clotxa, plat típic del nostre territori, que subratlla el sabor de l’oli amb altres productes de proximitat i que constitueix una experiència inoblidable per als sentits. Pròximament, es podrà tastar la clotxa durant la Festa del Vi de Gandesa, el primer cap de setmana de novembre, i a la Festa de l’Oli de la Fatarella, al desembre. Aquesta festa es configura com un aparador i punt de trobada a la comarca de l’oli d’oliva verge extra i, en especial, de la varietat empeltre.
Per a més informació, visiteu el web terra-alta.org
fotos: Consell Comarcal de la Terra Alta i ebrexperience
Col·laboració amb Consell Comarcal de la Terra Alta