Per la comarca de la Terra Alta es presenten trenta-un candidats, perquè en la categoria projecte mediambiental hi ha sis candidats fruit d’un empat en la preselecció. Vist l’alt nivell ningú diria que estem parlant d’una comarca rural afectada pel problema del despoblament. En l’apartat “Millor PROJECTE EMPRESARIAL” hi ha empresa amb opció a ser les millors d’Ilercavònia. Per no parlar del fenomen del vi de la ma de la varietat garnatxa.
Com al Matarranya, és la comarca on tenir una banda comarcal és un factor de cohesió. Una altra semblança de la Terra Alta, en aquest cas amb els Ports i el Baix Ebre, es que hi ha plataformes socials com a candidates, sigue per la massificació eòlica, sigue per la defensa del riu. A la Terra Alta trobem l’únic cas on el creximent de les activitats culturals han fet que tot un municipi (Vilalba dels Arcs) sigue candidat a millor projecte sociocultural.
Ja en els dos últims apartats, els deu personatges que optaran a ser millor talent comarcal i millor ilercavó pel món també de la Terra Alta tenen currículums sorprenents que és bo consultar, pel que suposa de dosi d’autoestima per a tots: https://ebredigital.cat/premis-periferic/candidats/?categoria=&comarca=TERRA+ALTA+.
Els quinze jurats (llista que apareix a continuació), tindran faena per elegir els millors
1. MIQUEL TRILLA DE BRUGUERA, alcalde Prat de Comte
2. SARA GIL, arquitecta tècnica i tertuliana de l’Ebre al dia
3. EDUARD PRATS, cap de Comunicació de la Cambra de Comerç de Tortosa
4. MERCÈ GISBERT, catedràtica, investigadora i professora URV. Especialista en Pedagogia i TIC
5. XAVIER FORCADELL, directiu públic, professor de Dret Admin. URV, advocat i secretari municipal
6. DAVID TORMO, historiador
7. SANTI VALLDEPÉREZ, professor d’Imatge i So, IES de l’EBRE i Productor
8. NEUS BARBERÀ, directora SURTDECASA
9. ESTHER BENET, periodista
10. NATÀLIA PINYOL, periodista
11. TONI ORENSANZ, periodista i consultor
12. JOSEP GARRIGA, periodista i consultor
13. DANI SAINZ DE AJA, redactor de Catalunya Ràdio
14. TOMÀS CAROT, periodista i columnista Setmanari l’Ebre
15. JOSEP MARIA ARASA FORT, periodista i editor
Millor PROJECTE EMPRESARIAL
FRESHLY COSMÈTICS: La revolució de la cosmètica natural
https://www.freshlycosmetics.com/es/productos
GANDESA. Representada pel CEO Miquel Antolí, i el soci-fundador Joan Miralles. Tres joves empresaris que han protagonitzat tot un fenòmen empresarial al polígon industrial de Gandesa, amb constants ampliacions i una gran exportació internacional creat un nou producte: cosmètics naturals. Freshly Cosmetics ha tingut un 2023 destacat, centrant-se en l’expansió i la sostenibilitat. Va augmentar un 3,3% la seva facturació fins als 46,5 milions d’euros, amb més d’1,5 milions de clients. L’empresa va obrir noves botigues a Espanya i va ampliar l’exportació a 36 països. També va actualitzar la seva identitat de marca i va reforçar el seu compromís amb pràctiques respectuoses amb el medi ambient i la innovació centrada en el client.
SALAET: Exportadora Top amb filials a Argentina, Romania i Pensilvania
https://salaet.com/es/
GANDESA. Empresa radicada a Gandesa des del 1965 i dedicada al food packaging, amb plantes a Argentina i Romania. Enguany n’obre una a Pennsilvanià. És una de les grans empreses del sector a tot l’Estat espanyol i una de les principals exportadores de les Terres de l’Ebre.
SSalaet és una empresa familiar dedicada a la fabricació d’envasos de paper i cartó per a la indústria alimentària. Amb més de 50 anys d’experiència i amb plantes productives a Espanya, Argentina i Romania, ens hem convertit en un referent al nostre sector. Aportem solucions creatives, innovadores i de qualitat al sector alimentari a nivell mundial, contribuint a crear envasos més sostenibles i promovent la reducció de l’ús de plàstics al sector.
HIERROS ALTADILL: Pioners en la obtenció dels certificats ISO 9001 y ISO 14001
https://www.hierrosaltadill.com/
GANDESA. L’empresa ha treballat i segueix fent-ho directament per a diferents indústries de diferents sectors, entre les quals es troben la petroquímica de Tarragona, a qui dona molt de servei, o la industria nuclear. Actualment ocupa unes setanta persones, de les quals una gran part es dedica a fer els serveis de derribar i desmantelar fàbriques amb instruments especialitzats. Ofereix un servei que va més enllà del reciclatge o de la compra i venda de residus. A HIERROS ALTADILL es dediquen des de fa més de 3 dècades (des de l’any 1989) a donar solucions personalitzades als nostres clients per a la gestió de DEMOLICIONS INDUSTRIALS, VALORITZACIÓ DE XATARRA I METALLS I GESTIÓ DE RESIDUS.
HOTEL MIRALLES: Dinamització i pioner del turisme
https://www.hotelmiralles.com/
HORTA DE SANT JOAN. Ha contribuït, com ningú, a donar nom i serveis a Horta de S. Joan, i a la dinamització econòmica de la Terra Alta. La Família Miralles arranca l’any 1950 amb el mas del Baubo. Salvador Miralles és el fill de Ramón i Elvira. Amb 6 anys ja portava un ramat d’ovelles. Va aprendre totes les arts i tècniques de supervivència. Al 1963 la mare decidí marxar a viure al poble entre altres coses perquè la germana petita pogués anar a dependre de lletra. Al mas hi quedaren les ovelles, les gallines, els conills, els garrins.. i Salvador Miralles. Aquest és l’inici d’una història familiar, a partir de la qual naix el flamant hotel, centre de referència en turisme i gastronomia avui en dia i des de ja fa dècades.
CELLER BÀRBARA FORÉS: La filla d’un marxant de vins.., a partir de 1828
https://www.cellerbarbarafores.com/
GANDESA. Amb el nom BÀRBARA FORÉS, el matrimoni Carmen Ferrer i Manuel Sanmartín ha volgut retre homenatge a la rebesàvia Bàrbara Forés nascuda a GANDESA el dia 7 de febrer de 1828. Bàrbara Forés, filla d’un marxant de vins (Rafael Forés) i d’una propietària agrària (Maria Figueras), era una persona de gran caràcter i va influir de forma decisiva en el seu fill Rafael. Així Rafael Ferrer Forés, farmacèutic i viticultor il·lustrat, va fer construir el celler de la casa pairal on a la darreria del SEGLE XIX començà embotellar vi. Bàrbara Forés significa, doncs, el respecte i la tradició en l’elaboració dels vins, transmesos de generació en generació durant més de cent anys a casa nostra.
L’ENQUESTA: Quina d’aquestes cinc empreses triaries com “el Millor PROJECTE EMPRESARIAL” de la Terra Alta?
Millor PRODUCTE
AIGUARDENT l’ESPERIT DEL COMTE: L’aiguardent que regna la seua festa anual
https://fetalaterraalta.cat/producte/lesperit-de-comte/
PRAT DE COMPTE. L’aiguardent que es produeix a Prat de Comte en el marc de la festa de l’aiguardent des de 2002, quan es va recuperar la destil·leria local; festivitat que enguany ha celebrat la seva 21a edició. El petit poble de Prat de Comte fa anys que es converteix en el centre del món dels destil·lats al voltant del mes d’octubre, amb la seva Festa de l’Aiguardent. Els seus carrers i places s’omplen amb els mestres Aiguardenters que ens ofereixen els seus productes i els apropen a un fet tradicional com és la destil·lació. Podem visitar la destil·leria, i a la botiga de la Pl. de l’Ajuntament podem saber una mica més sobre els productes que ofereixen, durant tot l’any, i com no, tastar-los i adquirir-los.
OLI MASSIS DEL PORT 1899: Oli TOP produït per la cooperativa del vi
https://santjosepwines.com/ca/massis-del-port/
BOT. L’Oli Massís del Port 1898, de l’Agrícola Sant Josep de Bot, és un candidat excepcional per ser reconegut com a MILLOR PRODUCTE de la Terra Alta gràcies als seus èxits del 2023 i 2024, així com al seu fort arrelament al territori i a la seva qualitat superior. Aquest oli d’oliva verge extra, elaborat principalment amb olives centenàries de la varietat Empeltre i acollit a la DOP Oli Terra Alta, destaca per la seva producció sostenible i artesanal, amb olives collides directament de l’arbre i molturades en fred el mateix dia. Amb més de 60 anys d’experiència a l’almàssera pròpia, el projecte posa en valor la tradició mediterrània i preserva el patrimoni agrícola de la comarca. A més, vincula la seva essència a la història i l’art, commemorant el pas de Pablo Picasso pel Massís del Port el 1898.
CABRA BLANCA: Recuperación de la Raza Autoctona: La cabra blanca de Rasquera
https://cabrablanca.cat/es/el-proyecto/
HORTA DE SANT JOAN. La blanca de Rasquera és una raça de cabra pròpia de diverses comarques meridionals de Catalunya com el Baix Camp, el Baix Ebre, el Montsià (aquí ja extinta), la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. El seu nom prové del municipi ebrenc de Rasquera.”
MAS DEL CLETO: La blanca de Rasquera és una raça de cabra pròpia de diverses comarques meridionals de Catalunya com el Baix Camp, el Baix Ebre, el Montsià (aquí ja extinta), la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. El seu nom prové del municipi ebrenc de Rasquera. gràcies a la tradició oral s’ha pogut establir que ja existien als inicis de la primera meitat del segle XX. A meitats del segle XX n’hi arribà a haver uns 30.000 exemplars, però ara n’hi ha només unes 5.000. La regressió de la raça l’està empenyent a viure a les zones més muntanyoses que és on es conserven més. Es troben en greu perill d’extinció perquè les dotze explotacions que encara hi havia el 2005 són velles i li manca el relleu generacional.
OLIVES POSADES: L’autèntic sabor de l’oliva ben conservada, de forma natural i sense parafernàlia.
https://www.blaiperis.es/ca/blai-peris/familia-blai-peris
HORTA DE SANT JOANBlai Peris és una empresa familiar catalana coneguda pel seu compromís amb les olives de qualitat de la Terra Alta. Fundada el 1985 per Eduard Peris, la companyia va ser pionera en l’envasat de les olives empeltre. Actualment, la segona generació, liderada per Àlex Peris, continua innovant en el sector alimentari i manté relacions comercials sòlides, especialment amb el mercat japonès, on les olives catalanes han estat ben rebudes.
VERMUT PESSIGOLLA: Un vermut de l’experta Mariona Vilanova que “obre les portes al món”
https://www.coopgandesa.com/vermut-pessigolla
GANDESA. La Cooperativa de Gandesa va guanyar, al març d’enguany, un doble primer Premi Vinari d’or al concurs de vermuts celebrat a Reus. Va guanyar una Medalla d’Or a la Innovació amb el Vermut Pessigolla, creat el 2022 per la Cooperativa i també el Premi al Millor Vermut per a Còctels 2024. El Pessigolla és un vermut d’autora, de la multipremiada bartender Mariona Vilanova, conceptualitzat des del seu origen per fer combinats. El disseny de l’etiqueta ha estat creat per l’estudi barceloní Reskate. Sobre el producte, s’explica que és fruit del cupatge d’un vermut blanc i un vermut negre, amb més de trenta essències de tot el món. El Pessigolla és un vermut que obre les portes al món, amb elements que entren en el panorama internacional: notes fresques, cítriques i botàniques.
L’ENQUESTA: Quin d’aquests cinc productes com “el Millor PRODUCTE” de la Terra Alta?
Millor Proposta SOCIOCULTURAL
IN-FCTA: Festival de cinema en majúscules al menut municipi
https://infcta.com/programacio-2024/
BOT. El Festival de Cinema de la Terra Alta, l’In-FCTA naix a Bot (Terra Alta) el 2017 de la mà de l’actor Ivan Massagué, Director del primer festival, i el grup de dinamització local de Bot, Sorolla’t, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Bot, el Consell Comarcal de la Terra Alta i altres ens i empreses privades de la comarca, sense la participació desinteressada dels quals hauria estat impossible. Si bé és cert que aquesta primera edició va ser pensada, dissenyada i realitzada amb un temps record i amb pocs recursos, el resultat final i la participació del púbic de la comarca va superar amb escreix les previsions de l’organització. És des d’aquest punt de vista que es valora positivament la celebració d’una segona edició del festival amb la intenció de fer d’aquesta nova proposta cultural a la comarca un referent i una cita anual de rellevància a la zona.
DINAMISME CULTURAL DE VILALBA DELS ARCS: 800 aniversari i molts actes al calendari anual d’activitats
VILALBA DELS ARCS. Vilalba dels Arcs ha impulsat un notable dinamisme sociocultural amb la celebració del seu vuitè centenari, el qual commemora l’atorgament de la Carta de Poblament. Des de l’abril de 2024, el municipi acull una àmplia gamma d’actes culturals, festius, esportius i gastronòmics, amb un impacte clar en la vida de la comunitat. La recreació de l’entrega de la Carta de Poblament, celebrada el 12 d’octubre, va aplegar diversos grups locals com les Majorettes, la Banda de Cornetes i Tambors, el Cor dels Arcs, el grup de Dansa Medieval i el Grup de Teatre Pirindola, que van explicar la història del poble amb danses, cants i representacions teatrals. Aquesta celebració, que s’allargarà fins al 2025, ha reforçat la cohesió social i el sentiment d’identitat col·lectiva, contribuint a l’enriquiment cultural i social de Vilalba dels Arcs.
BANDA COMARCAL DE LA TERRA ALTA: La música que sí uneix la comarca
https://terra-alta.cat/arees/dinamitzacio-social/cultura/banda-comarcal/
GANDESA. La Banda comarcal de la Terra Alta va néixer a partir de l’experiència d’ajuntar diferents músics de la comarca per tal d’aplegar-los amb l’objectiu d’organitzar un concert el dia 25 de novembre de l’any 2014 amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. La iniciativa tingué una gran resposta entre els músics comarcals i així fou com el dia 28 de novembre del 2014 se celebrà un concert a la Societat Unió Gandesana, on per primer cop una quarantena de músics procedents de diversos municipis terraltins, s’aplegaven per tocar conjuntament en una mateixa formació sota la direcció del mestre Roc Lluís i Mulet. Donat el bon resultat d’aquesta iniciativa, els intèrprets que van participar en aquesta experiència, amb el suport del Consell Comarcal, van decidir a principis de l’any 2015 crear la Banda Comarcal de la Terra Alta.
CENTRE PICASSO: La petjada del pintor més universal
HORTA DE SANT JOAN. El Centre Picasso d’Horta de Sant Joan ha esdevingut un referent cultural de la comarca de la Terra Alta, millorant significativament la vida de la comunitat local. Des de la seva creació, ha promocionat l’obra de Pablo Picasso i la seva estreta vinculació amb el poble, on el pintor va viure durant una etapa clau de la seva formació artística. La seva programació inclou exposicions, activitats educatives i tallers, atraient milers de visitants de tot el món. El 2023 i 2024, el centre ha seguit oferint iniciatives que han fomentat la creativitat i l’aprenentatge de joves i adults, alhora que ha consolidat el turisme cultural com un motor econòmic per a la zona. A través de la seva oferta cultural, ha afavorit la cohesió social i ha enriquit la identitat local, impulsant Horta com a pol d’atracció internacional.
UN TAST DE PATRIMONI: Una iniciativa dona a conèixer sis pobles a través d’itineraris gamificats
ARNES. Els municipis terraltins són Caseres, Corbera d’Ebre, la Fatarella, el Pinell de Brai, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs
Terra Alta, un tast de patrimoni és un projecte estratègic del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques, consorci Leader, de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2022-2023. Està finançat pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el fons Europeu FEADER, i cofinançat per la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal de la Terra Alta. El projecte s’ha desenvolupat de forma conjunta entre l’ens comarcal i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques.
L’ENQUESTA: Quina de les cinc propostes és per a tu “la Millor Proposta SOCIOCULTURAL de la Terra Alta?
Millor Projecte MEDIAMBIENTAL
PLATAFORMA TERRA ALTA VIVA: La plataforma que defensa una forma de vida
https://x.com/terraaltaviva?lang=ca
GANDESA. Plataforma en defensa dels nostres pobles, cultura, paisatges i biodiversitat. Volem decidir el nostre futur! No a la massificació eòlica
Terra Alta Viva és una plataforma formada per persones, entitats, associacions i empreses locals de diferents pobles de la comarca que volem recolzar l’activitat dels negocis i empreses locals, donar opcions als joves que es volen quedar o a aquells que volen vindre a viure als nostres pobles i defensar la nostra cultura, els nostres paisatges i la seua biodiversitat.
XARXA DE CALOR DE PROXIMITAT: Calentar-se amb foc de llenya com tota la vida
GANDESA. La iniciativa ha pretès incrementar el consum de biomassa per a usos tèrmics i impulsar un sistema d’abastament energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient amb beneficis múltiples. La iniciativa va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i té com a objectiu augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal. També s’ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre aquesTA_energia alternativa entre la població escolar i adulTA_amb sessions formatives i jornades tècniques destinades a centres educatius, productors o consumidors, entre altres. El projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat’ ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya.
VIA VERDA TERRA ALTA: 27 quilòmetres, d’Arnes a Pinell de Brai
https://terresdelebre.travel/que-fer/turisme-actiu/via-verda
ARNES. Un dels punts d’interès imprescindibles de les Terres de l’Ebre és la Via Verda, un camí que recorre el territori de nord a sud i que et permetrà conèixer el paisatge i els diferents pobles a peu, en bicicleta o a cavall.
La Via Verda transcorre per l’antiga via fèrria de la Vall de Zafán que unia l’Aragó amb el Mar Mediterrani, i que va estar en funcionament durant 31 anys, tancant-se definitivament el 17 de setembre de 1973. Destaca per la seva bellesa el traçat de la Terra Alta, de 27 km, que va des d’Arnes a Pinell de Brai.
ELS PORTS NATURA i ART: Passejada d’artistes per la Franqueta
ARNES. Organitzat per LO PATI el passat mes de setembre es va celebrar una trobada d’artistes per estudiar, des de l’espai de La Franqueta a Horta de Sant Joan, intervencions artístiques contemporànies.
Un projecte d’intervencions plàstiques a la natura, però també performatives i poètiques que proposa una reflexió sobre la relació que mantenim amb aquesta, en una relació intimista amb el paisatge i una revalorització del mateix mitjançant la intervenció artística.
LA CARTA DEL PAISSATGE: Arranca l’elaboració d’una Carta imprescindible
https://terra-alta.cat/carta-del-paisatge/
TERRA ALTA. La Llei 8/2005, de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya, neix com a instrument de planificació i crea els Catàlegs de Paisatge com a instrument de planificació territorial. D’ençà la seva aprovació, s’han impulsat 7 dels 7 Catàlegs de Paisatge d’acord amb els àmbits d’aplicació dels Plans Territorials Parcials. La comarca de la Terra Alta es troba inclosa dins del Catàleg de Paisatge de les Terres de l’Ebre, presentat al 2013, justament el mateix any que es declarés les Terres de l’Ebre com a Reserva de Biosfera per la UNESCO.
FESTIVAL TERRA ROJA: Promoció de la vida rural
HORTA DE SANT JOAN. La segona edició del Festival Terra Roja, a la Terra Alta, se centra en la crisi de l’habitatge al món rural El festival se celebrarà a Horta de Sant Joan, els dies 9 i 10 de novembre, i a Vilalba dels Arcs el 30 de novembre i 1 de desembre. Els propers caps de setmana, concretament els dies 9, 10, 30 de novembre i 1 de desembre, tindrà lloc la segona edició del Festival Terra Roja a Horta de Sant Joan i Vilalba dels Arcs.
L’ENQUESTA: Quin del quatre és per a tu “el Millor Projecte MEDIAMBIENTAL” de la Terra Alta?
Millor TALENT EMPRENEDOR
ELENA I EVA SALAET: Empresàries d’alt nivell a Gandesa
GANDESA. Empresàries de referència que lideren l’extensió internacional de la seua empresa. Innovació al packaging alimentari L’empresa gandesana Gráficas Salaet ofereix més de 1.500 productes de paper i cartró destinats a aquest sector. Des de fa gairebé seixanta anys, l’empresa Gráficas Salaet, ubicada a Gandesa (Terra Alta), fabrica i comercialitza productes de paper i cartró destinats a la indústria alimentària i els exporta tant nacionalment com internacionalment. L’empresa, la segona que més factura a la comarca, al llarg dels anys d’història s’ha caracteritzat per la innovació i el creixement exponencial, que l’ha portat, fins i tot, a tenir diverses filials a l’exterior.
MIQUEL ANTOLÍN i MIREIA TREPAT: Fundadors de Fresly Cosmètics
https://www.freshlycosmetics.com/es/historia
GANDESA. Propietaris de Fresly Cosmètics. Mireia Trepat i Miquel Antolín, dos químics per fer natural la cosmètica Amb una comunicació jove i una clara aposta pel canal digital, tots dos emprenedors han disromput en el negoci de la cosmètica amb Freshly Cosmetics. Mireia Trepat i Miquel Antolín han dit alguna vegada que van posar en marxa Freshly Cosmetics amb un punt d’inconsciència, però el temps ha acabat per donar-los la raó. Enginyers químics de formació, tots dos van desenvolupar la seva carrera al sector químic abans de posar en marxa Freshly Cosmetics l’abril de 2015. Els emprenedors han disromput al sector amb una aposta pel canal digital i el retail propi i una comunicació jove i propera, que s’han traslladat als resultats amb una facturació de 45 milions d’euros el 2022. Coneix el guanyador i tots els finalistes del Protagonista de l’Any 2023.
SALVADOR CARBÓ: Un intel·lectual, promesa del futbol
HORTA DE SANT JOAN. La seva activitat ha anat lligada a la recerca i a la difusió del patrimoni a través de publicacions, exposicions i accions diverses, posant de relleu la identitat i el patrimoni en un sentit ampli. Va ser president del Centre d’Estudis de la Terra Alta, regidor de l’ajuntament d’Horta de Sant Joan, president de l’Ecomuseu dels Ports, secretari del Centre Picasso d’Horta, fundador de l’Associació de Veïns d’Horta i de l’Associació d’Amics de l’Ebre, impulsor del Parc Natural dels Ports, impulsor de la seu universitària a les Terres de l’Ebre, promotor de la Fescat d’estiu (jocs tradicionals) a Horta i de moltes altres iniciatives.
IVAN MASSAGUÉ i HORTA: Una història i un projecte millor de Cinema Paradiso
BOT. Iván Massagué i Horta (Barcelona, 4 de setembre de 1976) és un actor de cinema, teatre i televisió català. L’organitzador del Festival de Cinema IN-FCTA de la Terra Alta. Va arribar a Bot fa quinze anys amb la idea de passar desapercebut, de trobar l’anonimat que li prenia l’exposició creixent pels nous papers en pel·lícules i sèries. Ivan Massagué va decidir quedar-s’hi, enlluernat per la llum i pel color de la Terra Alta. A Bot s’hi va comprar un mas, s’hi va empadronar i avui, l’actor i el seu gos Afra, formen part del paisatge.
SALVADOR MIRALLES FERRÀS: Empresari de referència de la restauració.
https://www.hotelmiralles.com/la-familia/
HORTA DE SANT JOAN. És el referent d’una família de pastors, reconvertida en restauradors de referència. L’Hotel restaurant Miralles està situat al ben mig dels Ports, concretament a Horta de Sant Joan. Al poble podràs visitar el Convent de la Mare de Déu dels Àngels, l’Eco-Museu dels Ports o el Museu Picasso entre d’altres coses. L’Hotel pròxim a les comarques de Matarranya i Baix Ebre està envoltat pel Parc Natural els Ports on podràs fer activitats com barranquisme, escalada, espeleologia, senderisme, birdwatching o ciclisme.
L’ENQUESTA: Quin dels cinc candidats votaries com a “el Millor TALENT EMPRENEDOR de la Terra Alta?
Millor ILERCAVÓ PEL MÓN
EMMA CLÚA VANDELLÒS: Sociòloga al departament d’Exteriors de la UE
GANDESA. Llicenciada en Sociologia i en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UAB. Màster en Estudis Europeus i Polítiques Públiques de la UE, a la London School of Economics and Political Sciencie. Funcionària de la Unió Europea experta en cooperació i integració regional. Ha estat a les delegacions de la UE a Nicaragua, per a tota centreamericà, Ghana, Turquia (cap de secció d’ajuda econòmica per als refugiats) i Camerun (cap de l’equip de Govern a l’ambaixada).
Emma Clúa és una sociòloga de referència i una experta reconeguda en cooperació internacional i integració regional. Amb una formació acadèmica destacada, incloent un màster en Estudis Europeus i Polítiques Públiques de la London School of Economics, ha dedicat la seva carrera a treballar per a la millora de les relacions internacionals i el desenvolupament sostenible.
ALBA LLOP GIRONÉS: Infermera-doctora que treballa a la salut pública de Dinamarca
https://www.upf.edu/web/greds-emconet/entry/-/-/100320/adscripcion/alba-llop,%20https://www.linkedin.com/in/alba-llop-girones/?originalSubdomain=dk
CORBERA D’EBRE. Alba Llop Gironés és una infermera i doctora en salut pública. En l’actualitat, és responsable tècnica en infermeria i llevadoria a l’Organització Mundial de la Salut a la regió Europea. Ha treballat com a investigadora i consultora per a organitzacions internacionals en política sanitària i salut global. Es va formar en Infermeria i es va especialitzar en Salut Maternoinfantil el 2012. La seva formació acadèmica inclou un Màster en Salut Internacional (2013), un diploma en Salut Pública (2015) i un doctorat en Salut Pública (2018).
Al llarg de la seva carrera professional, ha treballat en polítiques de salut per a països de renda alta, mitjana i baixa, incloent-hi l’equitat en l’accés i la qualitat de l’assistència sanitària, els treballadors de salut, el gènere, els sistemes d’informació sanitària, entre altres. Actualment, com a responsable tècnica en infermeria i llevadoria a l’OMS a Europa, treballa en el desenvolupament i implementació de polítiques de salut pública per millorar la qualitat i l’equitat en l’atenció sanitària a través del reforçament dels recursos humans en salut, on les infermeres i llevadores en són majoria.
IVAN SUÑE PUCHOL: Vulcanòleg i investigador a la Universitat de Roma.
BATEA. Ivan Sunyé Puchol és vulcanòleg i investigador de la Universitat Sapienza de Roma (Itàlia). La seva recerca se centra en la reconstrucció de les històries volcàniques mitjançant la caracterització de dipòsits d’erupció, incloent estratigrafia, geocronologia, petrolologia, geoquímica i cartografia geològica. Anteriorment, va fer un Postdoctorat en Tefrocronologia a la Universitat d’Oxford (Regne Unit). La seva experiència en la correlació de tephra a través de l’empremta dactilar química del vidre ajudarà a desxifrar els registres d’erupció del sud de Xile mitjançant cendres volcàniques preses per l’extracció de sediments marins durant el creuer de recerca.
DÍDAC PASCUAL DESCÀRREGA: Un expert en canvi climàtic a Malmö (Suècia)
https://www.youtube.com/watch?v=ns3K4IU5jdE
LA FATARELLA. Investigador sobre el canvi climàtic, amb el doctorat fet a Suècia. Estudia els impactes del canvi climàtic sobre els ecosistemes terrestres de l’Àrtic. Intenta millorar les prediccions d’aquests impactes per entendre com funcionen certs processos dels ecosistemes i així poder millorar els models que s’utilitzen per fer estimacions dels futurs canvis en els ecosistemes.
Dídac Pascual Descàrrega, originari de La Fatarella, és un investigador destacat en l’àmbit del canvi climàtic, amb una carrera internacional que l’ha portat a Malmö (Suècia). Al llarg de 2023 i 2024, ha continuat el seu treball pioner sobre els impactes del canvi climàtic en els ecosistemes terrestres de l’Àrtic, amb l’objectiu de millorar les prediccions sobre aquests canvis.
MARIONA GIL CORTIELLA: Experta en vi negre que amplia coneixements a Xile
https://www.linkedin.com/in/mariona-gil-cortiella-5a509141/
HORTA DE SANT JOAN. Enòloga. És investigadora docent a la Universidad Autónoma de Chile. La seua tesi doctoral, a la URV, es titula: “Influència de la maduresa del raïm i de certes pràctiques vitivinícoles sobre el color, els compostos fenòlics i els polisacàrids del vi negre”.
Mariona Gil Cortiella, enòloga nascuda a Horta de Sant Joan, ha destacat en el món del vi amb una tesi doctoral a la URV sobre la influència de la maduresa del raïm en els vins negres. La seva recerca, centrada en l’impacte dels processos vitivinícoles en la qualitat del vi, ha estat fonamental per a la millora de la qualitat dels vins d’alta gamma. Durant els anys 2023 i 2024, ha ampliat els seus coneixements a Xile, on exerceix com a investigadora docent a la Universidad Autónoma de Chile.
L’ENQUESTA: Quin dels tres candidats votaries com a “el Millor TALENT ILERCAVÓ PEL MÓN”, de la Terra Alta
Més informació: Premis PERIFÈRIC (1). El Matarranya, en procés de transformació
5 comentaris
Molt de talent a les terres d’eleber!!!
Totes és mereixen un gran reconeixement !!!
Difícil de triar , tots s’ho mereixen
Tots es mereixen un gran reconeixement….
Tots contribueixen a engrandir les Terres de l’Ebre. Felicitacions a tots ells