El proper divendres 31 de gener es tancarà el termini per a que el Jurat de cada comarca puntuï els candidats de cada categoria. A partir d’avui,. EBREDIGITAL.CAT mostrarà qui són els protagonistes. per visualitzar-los. Una enquesta paral·lela permetrà participar els usuaris.
La comarca del Matarranya està formada per 18 municipis. Junts no arriben als deu mil habitants. Amb aquest perfil, i tractant-se d’uns premis que celebren la seua primera edició, va constar al principi trobar membres del Jurat, per ampliar el número de preinscrits gràcies als seus coneixements. Finalment, aquests són els membres del Jurat Matarranya, que en poques setmanes triaren els guanyadors comarcals:
1. FERNADO CAMPS. President del Consell Comarcal del Matarranya
2. FRANCISCO LOSCERTALES, regidor de la Fresneda.
3. SUSANA TRAVER, alcaldessa de Valljunquera
4. JOAQUIN LORENZO, gerent Grup ACCIÓ Local Matarranya
5. VÍCTOR VIDAL, president de l’Associació d’Empresaris del Matarranya
6. JORDI PUIG, fundador Notícies Matarranya
7. RUBÉN LOMBARTE, periodista Ràdio Matarranya
8. VANESSA TRONCHO, especialista en Negocis i Inversió T-Valey
9. FRANCESC PUIG, periodista i fundador de COMARQUESNORD.CAT
La meitat dels membre ja ha votat i falta l’altra meitat. Posen notes, del 5 a l’1, per decidir quin és el “Millor PORJECTE EMPRESARIAL” que s’ha executat durant el 2023 i 2024. No hi ha moltes diferències entre els cinc candidats oficials que van quedar classificats a finals d’any, i pot passar de tot. I passa el mateix en la resta de categories, “Millor Producte”, “Millor Proposta Sòciocultural” i “Millor Projecte Mediambiental”. Els currículums de tots els candidats, amb foto i enllaç inslosos, es poden consultar a EBREDIGITAL.CAT: https://ebredigital.cat/premis-periferic/candidats/?categoria=&comarca=MATARRANYA.
Millor PROJECTE EMPRESARIAL
GRUP COOPERATIU ARCO IRIS: La gran empresa agropecuària del Matarranya
VALL-DE-ROURES. El Grup Cooperatiu Arco Iris és l’empresa més important del Matarranya en quant a facturació i a numero d’empleats, la referència empresarial del sector primari. Té 42 anys d’experiència, 600 socis i 551 treballadors, i està format per quatre societats, vinculades a altres sis. El grup s’ocupa de fabricar i distribuir -també on line- pernils, pinsos, serveis veterinaris, comercialitza la carn dels ramaders autònoms, i comercialitza també la producció de conill. Opera a prop de 30 països dels cinc continents.
LA FÀBRICA DE SOLFA: Viure lentament, la proposta d’aquest hotel de Beseit
BESEIT. Hotel amb 8 habitacions i restaurant per a events que valora viure sense pressa. Un hotel familiar, adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, proveït d’ascensor, accés a Internet (wi-fi), sala d’estar amb chimenea, bar amb terrassa jardí junt al riu. Ideal per a famílies. I sense televisor. Hotel amb 8 habitacions i restaurant per a events que valora viure sense pressa. Un hotel familiar, adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, proveït d’ascensor, accés a Internet (wi-fi), sala d’estar amb xemeneia, bar amb terrassa jardí junt al riu. Ideal per a famílies. I sense televisor.
SOMNIFABRICK: Recuperem patrimoni industrial al costat del riu Matarranya.
VAL-DE-ROURES. Fàbrica de somnis. Relaciona els orígens de la infraestructura (1790) com a indústria relacionada amb l’elaboració de paper i posteriorment com a fàbrica de faixes, amb el somni que representa fer renéixer aquesta fàbrica per convertir-la en un lloc de descans associat a hotel amb SPA, restaurant i espai per a esdeveniments, al cor del Matarranya, a Val-de-roures (Terol). Inversió de 2’5M a càrrec dels empresaris Valle Campo i Jordi Boronat, procedents del Montsià.
FONDA ALCALÀ: Fonda centenària
CALACEIT. Des del 1922: 102 anys d’històries. Continuen treballant i oferint el servei restaurant com si es tractés de casa pròpia. Els temps han canviat, però l’amor per la cuina, per les persones i pel producte de qualitat no ho farà mai en aquesta fonda. Com va dir el iaio Enrique el 1970: “No he fet calers però sí molts amics”. Fonda Alcalá, un lloc on han passat milions de persones i que guarda històries i experiències molt boniques. Per gaudir de Calaceit i la seva gastronomia
PUYO ÀREA TECNOLÒGICA: Trenta anys de serveis integrals a tota la comarca
Empresa de Telecomunicacions amb més de 30 anys d’experiència al sector, ofereixenun gran ventall de solucions tecnològiques en xarxes de dades, fibra òptica, WIMAX, WIFI, videovigilància, alarmes, centraletes de telèfon, repetidors de telefonia mòbil, reemissors de televisió, informàtica professional, audiovisuals, control d’accés… Distribuïdors Oficials del grup MasMovil amb 3 botigues, ubicades a Valderrobres, Alcanyís i Terol. A través de la xarxa de fibra i WIMAX d’Embou-MasMovil donem connexió al 98% del territori Aragonès amb velocitats des de 30Mb a 300Mb, a més de via satèl·lit.
L’ENQUESTA: Quina d’aquestes cinc empreses triaries com “el Millor PROJECTE EMPRESARIAL del Matarranya”?
Millor PRODUCTE
CASQUETA DEL FORN LLERDA: Artesania i tradició
CRETES. PRODUCTE ARTESANAL. TRADICIÓ DE QUALITAT. Quatre generacions han transportat als més variats paladars, des del sabor autèntic del pa a les més delicioses receptes de rebosteria i pastisseria. La creació artesana i respectuosa de receptes heretades dels nostres avantpassats es conjuga amb la innovació. Pa de triple fermentació o pa rústic, “Casquets a la paella”, mantegats, magdalenes, carquinyolis, “coques” salades i dolces, garapinyats, pastissos i pastissos personalitzats per a esdeveniments, figures de xocolata artesanals i una infinitat de productes que us faran la boca aigua… SENSE CONSERVANTS, NI COLORANTS.
OLI DIEZ DEDOS: Oli premiat arreu del món
CRETES. Olis amb empremta. Diezdedos, un elixir daurat d’oli d’oliva verge extra amb petjada, AOVE, és el resultat d’un curós procés artesanal sota la metodologia de l’agricultura ecològica. Des de la recol·lecció primerenca fins a l’extracció, cada pas es fa amb cura per preservar les propietats naturals de l’oliva. Aquest oli d’oliva verge extra s’obté mitjançant tècniques d’extracció avantguardistes, d’acord amb els estàndards exigents de l’agricultura ecològica, assegurant la conservació de les seves propietats organolèptiques i nutritives. La seva qualitat excepcional ha estat reconeguda internacionalment amb guardons d’or i plata al Concurs Prix Epicures de París 2018 i tres Gold Awards a la Dubai International Olive Oil Competition 2021, entre altres prestigiosos premis.
FRUITS SECS GIL: Especialistes en fruita seca
VALL-DE-ROURES. FRUITS SECS GIL, S.L. és una empresa familiar, fundada el 1939, i especialitzada en l’esclofollada i comercialització d’ametlla. Ens dediquem a trencar ametlla a closca i vendre el gra a l’engròs. Som una de les esclosadores més productives i modernes d’Europa mantenint un nivell d’inversions constant per adaptar-nos a les necessitats del mercat. El nostre compromís és oferir als nostres clients la màxima qualitat en els nostres productes, per merèixer la plena confiança i poder continuar creixent junts. La relació amb els productors i proveïdors garanteix un producte fresc i controlat per complir les exigències dels nostres clients. La quarta generació familiar recull l’experiència acumulada amb el mateix compromís i seriositat que ha marcat la nostra trajectòria. Conegui’ns visitant la nostra web i estarem encantats d’atendre’l sobre qualsevol consulta que necessiti.
ESCUMOSOS ARTESANS BAYODBORRÀS: Qualitat singular i exclusiva
FÓRNOLES. Elegància i Tradició. Espumosos de qualitat elaborats a Fórnoles. BayodBorrás som un petit celler elaborador de vins escumosos de qualitat situat a la preciosa vila de Fórnoles, comarca del Matarranya (Terol). Els nostres escumosos estan elaborats de manera manual i totalment artesanal pel mètode tradicional del champegnoise. Com que la província de Terol no és zona de denominació d’origen “cava”, el nostre producte no es pot anomenar així, encara que segueixi el mateix procediment d’elaboració. Extraordinaris vins de qualitat, de bombolla fina i elegant.
PERNILS PEÑARROYA: Sabor autèntic, tradició i servei
PENARROJA DE TASTAVINS. Fundada el 1989. Qualitat, Tradició i Servei. De la unió de quatre empresaris del sector porcí, i basant-se en la qualitat de la seva matèria primera, neix Jamones Peñarroya com a empresa de transformació i assecat. Des del començament s’aposta per l’alimentació natural i l’encreuament de races Duroc i Landrace-Large White, que permet obtenir un Pernil de Terol i derivats de gran qualitat. Pernils Peñarroya, S.L. ha estat la primera empresa de la província de Terol, a segellar la primera paleta amb l’estrella Denominació d’Origen. El nostre principal producte és el PERNIL, el qual comercialitzem sota dos distintius. El pernil emparat per la Denominació d’Origen “Pernil de Terol” amb la marca PERNILS PEÑARROYA, sempre amb una curació superior a 18 mesos. I el pernil Gran Reserva i Celler amb la marca “PENYA- PERNIL”, sempre amb una curació superior a 16 mesos.
L’ENQUESTA: Quin d’aquests cinc productes com “el Millor PRODUCTE del Matarranya”?
Millor Proposta SOCIOCULTURAL
ASCUMA: Associació cultural del Matarranya
PENARROJA DE TASTAVINS. L’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA) és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la defensa, promoció i la dignificació de la llengua i la cultura de la comarca del Matarranya i dels municipis de parla catalana del Baix Aragó. Va nàixer arran de la II Trobada Cultural del Matarranya, que va tenir lloc a la Freixenda al 1989, quan un grup d’hòmens i dones van veure la necessitat urgent de deixar de banda els localismes i treballar junts a nivell comarcal. Actualment l’ASCUMA compta amb prop de 400 associats de tots els pobles de la comarca natural. Els objectius són: 1) L’estudi i la divulgació de la llengua catalana, la història, la geografia, la cultura i les tradicions pròpies de la comarca; i 2), el suport a la producció cultural, literària i artística dels seus associats.
MATARRANYA ÍNTIM: El festival de les arts escèniques
CALACEIT. El Festival Matarranya Íntim és un festival pioner a portar les arts escèniques d’avantguarda a l’interior de les cases particulars i espais singulars del medi rural aragonès, amb l’objectiu de dinamitzar el panorama cultural de la comarca del Matarranya de Terol i posar en valor la seva riquesa patrimonial. Apropa les arts escèniques d’avantguarda a les poblacions rurals d’aquesta comarca per donar visibilitat a la riquesa patrimonial. La seva primera edició es va celebrar el 2013 a Ràfals, localitat que passa aquest agost el relleu a Monroyo, en la setmana cultural s’allotja el Festival. Sorgeix com a extensió del ja consolidat festival valencià Cabanyal Íntim -projecte pioner a la Comunitat Valenciana en portar el teatre emergent a l’interior de les cases particulars-, nascut el 2011 per donar suport a la lluita d’aquest històric barri, amenaçat avui per l’enderrocament i la degradació. Organitzat per l’Associació Cultural i Gastronòmica La Barraca i la Comarca del Matarranya, el Festival Matarranya Íntim traça una ruta escènica de peces d’art a viu, de petit format i durada, dissenyades per a tothom els públics.
BANDA COMARCAL SANT ANTÓ: Patrimoni Musical
VALL-DE-ROURES. L’Asociación Musical Banda Comarcal San Antón va ser constituïda de la unió de l’Asociación Musical Valderrobrense i la secció de música de l’Asociación Cultural El Portillo de la Portellada el 1996 i tingué com a primer president de l’entitat Cecilio Callejas. Actualment és una banda de les més nombroses de tot l’Aragó amb 120 músics. A partir d’esta associació es va formar l’Escola Pública de Música de Vall-de-roures que el 2015 compta amb un total de 268 alumnes de tretze municipis del Matarranya i dos de la veïna comarca de la Terra Alta i una plantilla de 11 professors.
DE BAT EN BAT: Calaceit capital dels llibres al Matarranya
CALACEIT. De Bat en Bat Llibres, situat a Calaceit, ha esdevingut un element fonamental en el dinamisme cultural de la comarca. Aquest espai cultural i de trobada s’ha convertit en un lloc clau per a la promoció de la lectura, la literatura i el coneixement, afavorint la cohesió social i la creació d’una comunitat més unida i informada. Des del seu naixement, De Bat en Bat ha aportat una gran quantitat d’activitats culturals que han enriquit la vida de les persones de la zona, com presentacions de llibres, xerrades, tallers i exposicions, creant un punt de reunió per a aquells interessats en la cultura, la literatura i el pensament..
RUTA DELS TÚMULTS IBÈRICS: Queretes, Lledó i Arenys enaltixen els seus túmuls ibèrics en una visita guiada
CALACELIT – QUERETES. Al Matarranya, concretament en les poblacions de Calaceit, Massalió i Queretes, destaca el nombre de túmuls ibèrics identificats. Una modalitat que està en constant estudi i que ha diferit segons la classe d’enterrament que s’ha identificat.
La Ruta dels Túmuls Ibèrics, que abasta les poblacions de Calaceit, Queretes, Lledó i Arenys, és una de les propostes socioculturals més destacades de 2023 i 2024, contribuint a la millora de la vida de les persones d’aquesta àrea mitjançant una acció concreta que enllaça història, patrimoni i turisme cultural. Aquesta ruta permet als visitants conèixer de prop els vestigis de les antigues comunitats ibèriques que van habitar la zona, com els túmuls funeraris, restes de les quals són testimonis d’una rica herència cultural.
L’ENQUESTA: Quina de les cinc propostes és per a tu “la Millor Proposta SOCIOCULTURAL del Matarranya”?
Millor Projecte MEDIAMBIENTAL
MAS BUNYOL: Observatori de voltors, una experiència única al món
BESEIT. Mas de Bunyol és un observatori d’aus construït sobre una menjadora de voltors integrat amb la natura. Viuràs un dels espectacles més al·lucinants del món, amb un excel·lent so ambient i en absoluta seguretat. És una nova tendència internacional. Milers de visitants ja han viscut l?experiència de #buitreman. Una activitat recomanada per especialistes en natura i vida salvatge de tot el món.
Mas de Bunyol és una antiga Masia rústica restaurada en plena natura, amb una original característica que la fa única al món, està construïda dins una reserva de voltors salvatges. La seva situació, limitant els termes de Beceit i de Valderrobres (considerat un dels pobles més bonics del sud d’Europa), fa de l’observatori d’aus el lloc ideal per descansar sense distraccions i en comunió amb l’entorn natural.
MAS DE LA LLUM: Turisme rural a una casa de palla reconstruïda després d’incendiar-se
ARENYS DE LLEDÓ. Casa rural ecològica, referent en gestió i desenvolupament rural sostenible. Formacions en bioconstrucció i activitats lúdico-formatives. Des de 2011 tota una familia promou aquesta aventura, la de viure i autoconstruir el Mas la Llum, la casa de palla, una finca autosuficient i en constant evolució. Tot va començar a materialitzar l’estiu del 2011, quan juntament amb els fills petits, tres gats i quatre gallines, una parella es va instal.lar amb la seua autocaravana en una finca rural que van comprar, en el terme municipal d’Arenys de Lledó, en el Matarranya. Amb dedicació completa al projecte de vida sostenible, van aconseguir auto-construir el Mas la Llum, la casa de palla, una casa d’ecoturisme rural d’allotjament compartit construïda amb elements naturals, fusta, palla i fang, sense elements tòxics, aportant calidesa, benestar i salut a les persones i a l’entorn. El 20 de Juliol de 2017, un terrible incendi ens va arrasar el Mas la Llum.
HOTEL FONT DEL PAS: Un hotel sostenible
BESEIT. Som Mª Ángeles y Ramón i aquest és el nostre hotel. L’objectiu del nostre hotel, un antic molí paperer del segle XVIII, és la sostenibilitat. Ella ens ajuda, entre altres coses, a climatitzar les instal·lacions, ia regar la nostra horta d’on surten molts dels productes que utilitzem a la cuina. 5 sons de laigua.
SERVEI RECOLLIDA BROSSA: Porta a porta
VALL-DE-ROURES. “La Campanya arribarà a 15 municipis al conjunt de totes les comarques, i en concret a la Comarca del Matarranya s’està realitzant en tres poblacions. Al nostre territori, aquesta campanya es va iniciar a la capital matarranyenca, Valderrobres. Aquest divendres se celebrarà a Beceite, al costat del parc infantil, de 16:00 hores a 19:00. I la darrera població serà Ràfales, el dia 10 de novembre. suposa reciclar. Així, s’ha ideat un punt informatiu a peu de carrer, on diversos professionals amb dilatada experiència en educació ambiental, pretenen cridar l’atenció i despertar la curiositat dels vianants i resoldre tots els dubtes i les inquietuds que sorgeixin entorn d’aquest tema. A tots aquells participants que mostrin interès en el punt informatiu, se’ls obsequiarà amb una bossa plegable que mostra el missatge de la campanya: “Per cada 6 ampolles que recicles, contrarestes 10 minuts d’emissions de tub d’escapament”.”
L’ENQUESTA: Quin del quatre és per a tu “el Millor Projecte MEDIAMBIENTAL del Matarranya”?
Millor TALENT EMPRENEDOR
EVELYN CELMA
Evelyn Celma, una dona amant de la seva terra, amb el propòsit ferm de conciliar la seva maternitat amb el seu exercici laboral i amb la intenció d’oferir una alternativa autèntica i natural per a la cura de la pell, va crear Matarrania. El seu coneixement de les plantes i el seu interès per la cultura popular rural la va fer recopilar fórmules ancestrals de la gent del camp, basades en l’oli d’oliva i en plantes mediterrànies. Avui aquestes fórmules són l’essència de Matarrania, pionera en cosmètica ecològica a Espanya. Una cosmètica arrelada al territori que pren el seu nom de la mateixa terra que la va veure néixer: la Comarca del Matarranya, a Terol. Un encreuament de camins estratègic entre cultures mediterrànies. Alberga una extensa comunitat de plantes aromàtiques i medicinals, i gaudeix d’una tradició centenària a la producció oleícola.
Si us interessa la cosmètica natural i la nostra marca podeu venir a visitar-nos a Peñarroya de Tastavins (Terol). Et mostrarem les instal·lacions del laboratori i la nostra gamma de productes. La visita és gratuïta i sempre amb reserva prèvia. MATARRANIA li deu el nom a la terra que la veu néixer, a la comarca del Matarranya, banyada per les aigües fredes i salvatges del riu Matarranya. La seva proximitat a la Mediterrània suavitza aquest entorn, donant caràcter a un territori de frontera, on la varietat de cultures ha configurat una gent i uns costums enriquits, amb una singularitat que s’ha sabut conservar al llarg del temps. El Matarranya alterna boscos i muntanyes amb plans i riberes, i està esquitxat per 18 pobles petits, tallats en pedra, que semblen abandonats en el temps i recuperats per al visitant que, atent, descobreix als seus racons l’autenticitat del medi rural. Una autenticitat que MATARRANIA ha sabut recuperar i mantenir als seus productes, i liderar-la com a bandera de la seva essència. Qualitat de matèria primera, puresa de les fórmules i respecte per l’entorn.
ANASTASIA SEROUGOLNIKOVA
Em dic Anastasia i vaig néixer el 1992. Els meus pares són enginyers a la indústria de la fusta, i vinc d’una família completament normal. El que em fa especial és el meu amor per la vida, la meva dedicació, la meva set de coneixement i la meva fe a les persones. Vaig estudiar en una escola d’art, on vaig aprendre a explorar diferents materials segons allò que requereixi la idea que vull expressar. No tinc un material preferit perquè crec que cada obra necessita la seva pròpia tècnica. Actualment, exposo regularment a galeries d’art a Espanya. A més a més, tinc un màster en periodisme i un altre en disseny de realitat virtual. Ara em trobo submergida en l’estudi del desenvolupament de videojocs a VR, aprenent programació i noves tecnologies?. Visc a Espanya des de fa 4 anys i sento que el meu futur és aquí, en aquest país que tant estimo. M’inspiren la naturalesa, els animals i la cultura mediterrània?.
L’ERA RURAL, ANASTASIA MUNDO. Disseny de realitat virtual. Des de Calaceit, un petit poble ple d’història i tradicions, construeixo un pont entre el passat i el futur amb el meu projecte de realitat virtual. Crec en la capacitat de la tecnologia per preservar la nostra cultura i en el poder de l’emprenedoria per transformar la vida de les dones, permetent cuidar les nostres famílies mentre perseguim els nostres somnis. Ser emprenedora no és només un desafiament, és una oportunitat per crear un impacte durador a les nostres comunitats i més enllà.
CARLES CERVERA, DE MATARRANYA AVENTURA
Natural de Nonaspe i apassionat pel Matarranya i la seva naturalesa, ha agafat les regnes de l’empresa el 2022 per continuar el llegat de Javier Arias, fundador de Matarranya Aventura el 2012. Dinàmic i compromès, gaudeix donant a conèixer el millor de la nostra zona. És llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE i té un Màster en Màrqueting a la mateixa universitat. També té el Màster en Professorat de secundària. Ha fet un tomb a la seva vida tornant al món rural amb la família després d’uns anys a Barcelona.
Descobreix la Via Verda de Val de Zafan amb bicicleta i les activitats al Matarranya
MARIA JOSÉ MARTÍ GIL
María José Martí és la fundadora i CEO de ZeroError, una empresa d’Intel·ligència Artificial establerta a Nova York. Maria José té més de vint anys d’experiència com a executiva en empreses del Fortune 100, treballant com a CFO i CRO de divisions clau (American Express o MetLife) i treballant directament aconsellant CEOs i Board of Directors. Maria José és natural de Val-de-roures i va estudiar Enginyeria Industrial a la UPC (Barcelona). Comença la seva carrera a Accenture (Barcelona i Chicago) implementant SAP i treballant en altres projectes estratègics. Addicionalment, té un MBA de la Universitat de Chicago Booth School of Business. Viu a NY amb el seu marit i els seus tres fills. Maria José acaba de rebre el premi Dona TIC com a emprenedora de l’any que atorga la Generalitat de Catalunya.
JUAN i PILAR MONCLÚS
Juan i Pilar Monclús, fundadors de l’empresa Calaceit Gourmet, han destacat per la seva capacitat d’innovar i apostar per la qualitat en el sector agroalimentari. Amb un profund arrelament al seu territori, el Matarranya, han creat productes que conserven l’autenticitat de la zona i la tradició gastronòmica. L’any 2023 i 2024, han aconseguit consolidar la seva marca com a referència en la producció de productes locals d’alta qualitat, com els seus olis d’oliva, mel i altres elaborats amb matèries primeres de la comarca. Han treballat estretament amb productors locals per promoure un model sostenible que impulsa l’economia rural i la conservació del patrimoni natural. La seva capacitat per combinar tradició i innovació els fa candidats ideals al premi “Millor Talent Emprenedor”.
L’ENQUESTA: Quin dels cinc candidats votaries com a “el Millor TALENT EMPRENEDOR del Matarranya”?
Millor ILERCAVÓ PEL MÓN
CLÀUDIA SORIANO GUERRERO
Astrofísica a l’Institut de Ciències de l’Espai. Descendent de Vall-de-roures, és astrofísica. Acaba de rebre la “menció especial Aerospacial dels Premis Dona TIC 2024”. Els guardons volen reconèixer el paper de les dones en el món de les #TIC, promoure referents femenins contemporanis i fomentar la presència femenina en #ciència, #tecnologia, #enginyeria i #matemàtiques. La seua activitat actual és aquesta: “Estic en el projecte Imagine. És un projecte on s’estudien des d’una nova perspectiva els exoplanetes, és a dir, els planetes que estan fora del sistema solar. El que fem nosaltres és investigar l’efecte que tenen els seus camps magnètics al llarg de la seua evolució. Jo estudie un subgrup, que són els Hot Júpiters, són planetes gasosos similars a Júpiter o Saturn.
Descendent de Vall-de-roures, és astrofísica. Acaba de rebre la “menció especial Aerospacial dels Premis Dona TIC 2024”. Els guardons volen reconèixer el paper de les dones en el món de les #TIC, promoure referents femenins contemporanis i fomentar la presència femenina en #ciència, #tecnologia, #enginyeria i #matemàtiques. La seua activitat actual és aquesta: “Estic en el projecte Imagine. És un projecte on s’estudien des d’una nova perspectiva els exoplanetes, és a dir, els planetes que estan fora del sistema solar. El que fem nosaltres és investigar l’efecte que tenen els seus camps magnètics al llarg de la seua evolució. Jo estudie un subgrup, que són els Hot Júpiters, són planetes gasosos similars a Júpiter o Saturn.
JOAN LLUÍS CAMPS JUAN
Llicenciat en ciències del treball. Està casat i té dos fills. Treballa a la sanitat catalana, on ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat. Sempre diu que treballa a Tortosa (de dilluns a divendres) i viu a Cretas. Ha escrit diversos llibres sobre història local de Cretas i nombrosos articles. Soci actiu de l’Associació Cultural Medievo de Cretas i de l’Associació Cultural del Matarranya, de la qual va ser president i ara membre de la Junta. Aficionat a la fotografia, senderisme i viatges.
Llicenciat en ciències del treball. Està casat i té dos fills. Treballa a la sanitat catalana, on ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat. Sempre diu que treballa a Tortosa (de dilluns a divendres) i viu a Cretas. Ha escrit diversos llibres sobre història local de Cretas i nombrosos articles. Soci actiu de l’Associació Cultural Medievo de Cretas i de l’Associació Cultural del Matarranya, de la qual va ser president i ara membre de la Junta. Aficionat a la fotografia, senderisme i viatges.
MARIA GIL MOLES
Després d’obtenir el grau de doctora per la Universitat de la Rioja, desenvoluparà una estada postdoctoral en la Universitat Tècnica de Braunschweig (Alemanya) per a estudiar l’activitat antitumoral de complexos d’or.
L’ENQUESTA: Quin dels tres candidats votaries com a “el Millor TALENT EMPRENEDOR del Matarranya”?
5 comentaris
Molt interessants les enquestes pel Premis perifèric matarranya
Molt bona iniciativa. Que duri.
Sort
Molta sort a tots/es
Amunt!