A Catalunya tenim un tresor que encara que no surt de cap cova amagada ni de cap llegenda medieval té història, màgia i un gran valor. És envejat per moltes altres cultures i territoris, malgrat aquí no li hem donat possiblement el prestigi que mereix. Parlo de l’oli d’oliva verge extra català, aquell “suc” daurat que, com els bons amics, mai falla i sempre millora una bona taula. Té poc de tòpic que allò que tenim ben a prop sovint no ho valorem prou: sembla que ens agraden més les etiquetes d’altres territoris, de dins i de fora de l’Estat, tot i que l’oli de casa nostra té qualitat i identitat ben sobrats per fer un match perfecte amb allò que mengem.
Però aturem-nos un moment. Per què triar altres opcions si tenim el millor a casa? L’oli d’oliva verge extra de Catalunya és el resultat perfecte d’un algoritme natural: terra, clima i el saber fer dels nostres pagesos i pageses. No és només un ingredient o un producte: és un acte de resistència gastronòmica, una manera de reivindicar allò que som.
L’oli d’oliva verge extra de Catalunya és el resultat perfecte d’un algoritme natural: terra, clima i el saber fer dels nostres pagesos i pageses
Conscients del valor del producte i de la necessitat de reivindicar-lo, 2024 ha finalitzat amb el lliurament dels primers Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, impulsats pel Govern de la Generalitat. Uns guardons que pretenen acabar amb un greuge històric i que es materialitzaran en una guia per al consumidor final que veurà la llum en poques setmanes.
Aquesta primera edició, a més, ha tingut lloc a la Fatarella, que celebrava els 25 anys de la seva emblemàtica Festa de l’Oli. El municipi s’ha vestit de gala, ha treballat de valent i s’ha implicat amb la il·lusió de les primeres edicions. Convé celebrar també la descentralització d’aquest tipus d’esdeveniments: enguany ha estat el torn de la Terra Alta i, per extensió, de les Terres de l’Ebre, però l’any que ve serà el torn de les Garrigues. En un any molt difícil per a la producció i marcat per la sequera acumulada arreu, aquest reconeixement i difusió és oxigen per a tots els productors i productores.
Si no ho has fet encara, dona-li una oportunitat a un oli d’oliva verge català
Creu-me. Si no ho has fet encara, dona-li una oportunitat a un oli d’oliva verge català, s’hagi presentat o no al concurs, hagi obtingut guardó o no. La propera vegada que et preparis un pa amb tomàquet, fes servir un oli d’oliva verge extra de Siurana, de l’Empordà o de qualsevol altra zona productora catalana: tenim cinc denominacions d’origen i un ventall de producte amplíssim. T’asseguro que el pa no serà l’únic que somriurà. I recorda: donar valor a l’oli d’oliva verge extra de proximitat és, a més, dir-li al teu veí que estimes la seva feina i allò que fa per vetllar del nostre territori. I, sense ànim de fer un exercici de vidència, de ben segur que no trigarem gaire en veure com l’oli d’oliva verge extra català esdevé tan icònic com altres grans productes made in Catalunya.