La primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya ja té guanyadors. Aquest divendres es donaran a conèixer en la Nit de l’Oli Verge Extra, un acte solemne que se celebrarà a la Fatarella, coincidint amb la 25a edició de la tradicional Festa de l’Oli del municipi.
La primera Nit de l’Oli Verge Extra estarà presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i comptarà amb l’assistència d’una àmplia representació del sector de l’oli a Catalunya, a més de representants de les institucions comarcals i territorials d’arreu de Catalunya. Durant la gala, conduïda pels comunicadors Llucià Ferrer i Laura Fa, se servirà una proposta gastronòmica, amb gran protagonisme de l’oli d’oliva verge extra, a càrrec de Vicent Guimerà, xef amb Estrella Michelin pel seu restaurant Antic Molí, ubicat a Ulldecona.
132 olis i 7 categories
La primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya ha rebut un total de 132 mostres d’olis d’arreu del territori, el que confirma la qualitat i la gran diversitat d’olis que s’elaboren a casa nostra.
D’aquests 132 olis, una bona part sortirà demà amb guardó en alguna de les set categories que conformen els premis: OOVE de Grans Productors, OOVE de Petits Productors, Olis de Producció Ecològica, Olis Monovarietals, Olis Elaborats en Projectes de Recuperació de Varietats Autòctones, Millor Maridatge, Combinació Culinària i Versatilitat Gastronòmica, i Millor Embalatge. Entre tots els guanyadors s’escolliran els deu millors OOVE de l’any.
El juratdels premis ha estat configurat per un grup multidisciplinari de professionals que formen part del Panel de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, de la direcció general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, de Barcelona Centre del Disseny, de l’Associació Clúster del Packaging, de la fundació Alícia i del sector de la restauració.
Aquesta primera edició dels premis s’emmarca dins de la celebració el 2025 de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, i té com a objectiu principal fomentar la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya en el mercat alimentari i a la restauració.
Tres dies per llepar-se els dits amb la 25a edició de la Festa de l’Oli de la Fatarella
La gala es troba dins dels actes de la 25a edició de la tradicional Festa de l’Oli de la Fatarella. Des de divendres fins al diumenge, els assistents podran tastar i conèixer els productes i les propostes dels 35 expositors que participen enguany de la festa, a més de gaudir d’una àmplia agenda d’activitats, tant per a grans com per als més petits, que va des de showcookings i degustacions gastronòmiques, fins a activitats esportives, exposicions, actuacions musicals, etc.
La inauguració oficial de la mostra tindrà lloc demà a les 18:00h a la plaça Major. L’alcalde de la Fatarella, Jordi Rius Gironés, estarà acompanyat per Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Lluís Agut, president del Consell Comarcal de la Terra Alta; i altres alcaldes i representants de diferents institucions.
Entre les activitats més gastronòmiques d’enguany destaquen la demostració amb oli d’oliva de la Terra Alta de la mà del cuiner Aleix Mèlich (dissabte 14, a les 11:30h, a l’espai Showcooking) o la degustació de jabalí a la brasa a càrrec de la Colla del Jabalí Los Tossalets de la Fatarella (dissabte a les 13:00h, a la Placeta del Centro), a més de la popular clotxada i degustació de l’oli nou que se celebra al Pla de la Bassa el diumenge a partir de les 13:00h i que serveix per posar punt final a la Festa.
Però abans d’aquesta cloenda, els assistents a la Festa podran gaudir de moltes més activitats com ara visites guiades al Molí antic de l’oli de ca Ramonet, demostracions d’elaboració d’allioli o activitats esportives com ara curses, caminades o una ruta BTT.
A més, en paral·lel a la mostra d’olis, hi haurà també jocs de fusta gegants i demostracions d’arts i oficis artesanals i tradicionals al nucli antic del poble, a més d’una exposició de vehicles clàssics.
Llistat d’expositors de la Festa
A més de l’estand del mateix ajuntament de la Fatarella i del Consell Comarcal de la Terra Alta, els visitants de la fira trobaran diferents propostes i productes, tant gastronòmics com d’artesania: 6 potes i un camí, Agroflix, Antje Formatge Holandès, Associació de Dimonis de la Fatarella, Associació de Dones La Tortada, Associació local contra el Càncer, Ben Bo i Fet, Bertomeu Brewing, Boletaires del Pirineu, Ceràmica Artística Fang i Foc, Complements i Bisuteria Isabel, Cotó del Delta, Crochet, DO Terra Alta, DOP Oli Terra Alta, Ecorbera, El Verger Artesans, Embotits Plana de Vic, Escola Los Castellets, Escola Agrària Gandesa, INS Terra Alta – Alumnes 4rt ESO, Ivan Baró – Forjador, Iwona Modista, La Grossa de Cap d’Any, L’Essència de la Ribera, Nyandu Complementos i Oliareté.
Sobre la Festa de l’Oli de la Fatarella
La Festa de l’Oli va néixer l’any 1999 i va representar l’inici de la promoció agrícola i turística de la Fatarella. Any rere any, la Festa ha anat creixent fins a convertir-se en la fira de referència que és avui en dia: un punt de trobada que s’ha posicionat com a aparador de la Terra Alta i, en general, de les Terres de l’Ebre, de l’oli d’oliva verge extra i, especialment, de la varietat empeltre, la varietat característica de la comarca.
La Festa de l’Oli és, a més, una trobada d’especial importància per a la promoció del turisme, la gastronomia, la gent, la pagesia, la cultura i la història de la Fatarella, i per extensió, de la comarca de la Terra Alta, i d’un dels seus productes estrella, junt amb el vi, com és l’oli d’oliva verge extra. Un punt de trobada imprescindible en el sector de l’oli, i parada indiscutible per a aficionats i professionals del món de la gastronomia de la comarca de la Terra Alta i, per extensió, de les Terres de l’Ebre.