El banc més gran de Catalunya, de 3 metres d’altura i 5 metres d’amplada, s’ha instal·lat al mirador de Vall de Porcs de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre). Aquest dimecres al matí, un helicòpter ha traslladat la gegant estructura des del camp municipal d’esports, en una impactant i precisa maniobra. La iniciativa l’ha impulsat l’entitat senderista del municipi, Figot Tour.
La bancada serà un nou “pol d’atracció turística”, com ha remarcat l’alcalde Antonio Suárez, i es vol inscriure el banc gegant riba-rojà al Big Bench Community Project (https://bigbenchcommunityproject.org/en/home), una ruta mundial que promou el turisme de petits pobles amb encant. A Catalunya hi ha dos bancs gegants inscrits, els de Vilalba Sasserra i Sant Jordi Desvalls. Aquesta és una iniciativa mundial que va néixer a Itàlia de la mà de Chris Bangle, l’exdissenyador en cap de BMW, que després de deixar la feina va decidir crear alguna cosa que pogués gaudir tothom. Actualment, al projecte s’hi han sumat gairebé 200 pobles d’Europa i la proposta és que la gent pugui fer un itinerari dels bancs gegants i a través d’un passaport es vagin segellant els bancs que visitin.
El banc compta amb unes dimensions de 5 metres d’amplada per 3 metres d’altura, i ha estat elaborat emprant com a materials el ferro i la fusta. La construcció d’aquest banc s’ha realitzat en una nau del nucli urbà i han col·laborat el socis de Figot Tour i personal treballador del consistori riba-rojà.
La iniciativa ha comptat amb diferents fonts de finançament, tan el material com el transport aeri, han estat finançats amb fons propis de l’entitat senderista, l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i l’IDECE –Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre-.
Una ruta única
“La panoràmica sobre el riu Ebre és magnífica. Riba-roja d’Ebre és el poble on el riu es fa català i dibuixa un meandre al voltant de la vila”, ha recordat Suárez. “És un projecte molt ambiciós que sorgeix de les ganes d’aportar coses noves al poble i amb la finalitat que vinguin visitants i turisme”, ha afegit el regidor de serveis i Protecció Civil, Jaume Agustí. El pressupost total puja a 9.000 euros, dels quals l’IDECE se’n fa càrrec de 5.500 i la resta es reparteix entre Figot Tour i el consistori.
Figot Tour ja ha habilitat la ruta senderista per arribar fins al banc. Té més de 20 quilòmetres i permet descobrir altres actius de Riba-roja com els forns d’oli de ginebre i els de calç, una cova que es va usar com a hospital de campanya durant la Batalla de l’Ebre, o els aljubs. “Això no s’acaba aquí. La feina de l’entitat continua. Tenim ganes de treballar i continuarem per fer-la més gran, si s’escau”, ha dit Agustí sobre la ruta. Per pujar al seient del banc i poder descansar-hi o fotografiar-s’hi, s’hi instal·larà una escala. “Creiem que pot ser un nou factor turístic perquè hi ha gent que es dedica a visitar els bancs per tot el continent”, ha remarcat el batlle.