GastroDolç Flix 2024 ha tancat aquest migdia les seves portes després d’haver ubicat el Mercat de Flix (Ribera de l’Ebre) en l’epicentre de la cuina dolça i la pastisseria. Durant tres jornades, alguns dels millors pastissers, gelaters i xefs-pastissers del territori han cuinat en directe, i davant de centenars d’espectadors, postres, dolços, coques i gelats tradicionals i d’avantguarda. De fet, al llarg de totes les sessions s’ha reivindicat el paper de la tradició i de les arrels en la cuina dolça i en la pastisseria actual, i s’ha posat en valor els ingredients de proximitat, protagonistes de totes les elaboracions.
La jornada d’avui ha posat la cirereta a tres dies molt llaminers. Una culminació que ha tingut com a gran estrella al xef Jordi Butrón, un dels referents més importants de la pastisseria creativa i d’avantguarda a Espanya, i creador d’EspaiSucre, la primera escola restaurant del món dedicada exclusivament a les postres de restaurant. Butrón ha defensat en GastroDolç Flix el paper del xef pastisser, del pastisser i dels creadors de plats dolços. “Les meves tres obsessions sempre han estat defensar un territori nou que és el paper del xef pastisser, una figura que no té ni nom propi. Dos, fer pedagogia del producte i de l’ingredient, perquè hi ha un gran desconeixement dels ingredients. Tres, el paper del procés creatiu que ha de ser explicatiu. És el mètode Espai Sucre”. Jordi Butron, a més, a destacat la importància d’esdeveniments com GastroDolç, “un monogràfic dedicat al món del dolç, i que no es fa en cap capital, és més, es fa en el cor d’un mercat autèntic, envoltat de les parades plenes d’ingredients de la terra”.
A més de la intervenció de Jordi Butrón, avui per l’escenari del Mercat de Flix ha passat el tricampió del Millor Croissant de Mantega d’Espanya, Toni Vera, i el flixenc Pau Carranza, que ha ensenyat els secrets del Millor Pa de Sant Jordi 2024.
Un dels moments més càlids i dolços d’avui ha estat quan els germans Font han cuinat en directe unes postres clàssiques i de territori, com són els taps de Cadaquès, els flambées tradicionals i la botifarra dolça de l’Empordà amb caramelitzat de poma de Montgrí. Els veterans xef i maître i ex propietaris del restaurant Sa Punta de Pals, han aprofitat per reivindicar el protagonisme de les postres clàssiques, d’aquelles que s’acaben a la sala, i per demanar que es deslocalitzin i es donin a conèixer arreu del país plats que són referents locals com aquests.