Els diversos Sistemes Importants de Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM – GIAHS, en les sigles en anglès) constitueixen aquesta setmana una associació europea que els empari. La constitució i elecció de junta directiva es fa aquest dijous a El Borge (comarca de La Axarquia, Màlaga) encara que alguns dels territoris dels SIPAM encara no han decidit o formalitzat formar-ne part. Les Oliveres Mil·lenàries de les Terres del Sénia és un dels SIPAM espanyols que, juntament amb la producció de sal d’Añana (Àlaba); el cultiu de panses de La Axarquia (Màlaga); i el regadiu de l’Horta de València, han desenvolupat el programa de valorització VALSIPAM, finançat pel programa Interreg-Sudoe, d’on naix l’entitat.
El SIPAM és una menció que atorga la FAO, agència agrària de les Nacions Unides. Els criteris de selecció és la formació de sistemes resilients caracteritzats per una diversitat agrícola notable, coneixements tradicionals, així com cultures i paisatges inavaluables, gestionats de manera sostenible per pagesos, pastors i pescadors. Són també SIPAM l’agricultura, silvicultura i pastura de Barroso (Portugal) els olivers d’Assisi i Spoleto (Itàlia), les vinyes tradicionals de Soave (Itàlia) o els declarats recentment que són l’agrosilvopastura de les muntanyes de Lleó (Espanya), les pastures subalpines d’Andorra o la ramaderia tradicional d’arc alpí a Àustria.