L’Escola Soriano Montagut ha iniciat aquest curs 2023-2024 el projecte d’innovació educativa en aliança amb el Centre de Tecnificació Esportiva (CTE). El projecte promourà el coneixement en els àmbits de l‘esport, la salut i la ciència entre l’alumnat. L’escola d’Amposta forma part del programa ‘Magnet, aliances per a l’èxit educatiu’, que aplega 41 centres educatius, amb un total de 12.146 alumnes i 2.250 docents, de 24 municipis de tot Catalunya. La iniciativa promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel·lència en un camp del coneixement específic, de cara a desenvolupar un projecte innovador i de qualitat que tingui magnetisme i que es converteixi en una activitat de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat vinculada a l’ensenyament. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta.
El centre de la capital del Montsià ha acollit la presentació del programa, que ha comptat amb la participació de representants de les institucions que l’impulsen conjuntament amb la mateixa escola, l’Ajuntament d’Amposta, el Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill, l’Hospital de Cerdanya.
El director i la cap d’estudis de l’Escola Soriano Montagut, Víctor Arribas i Marisin Martí, han explicat que “som una escola activa que repensa quina atenció educativa necessita el nostre alumnat i el programa Magnet ens aportarà l’acompanyament per fer-lo més personalitzat i vivencial”. A més, la direcció ha afegit que el vincle amb el Centre de Tecnificació Esportiva respon a la voluntat del centre d’enfortir els aprenentatges entorn a l’esport, la salut i la ciència.
El director del CTE, Ignasi Fàbregues, ha agraït a “Magnet poder formar part d’aquesta aliança que ens permetrà transmetre els valors de l’esport i els hàbits saludables a l’alumnat de l’escola”. Fàbregues ha afegit que aquest vincle establert és un exemple com de la unió d’esforços en sorgeixen projectes extraordinaris.
La cap de projectes de la Fundació Bofill, Roser Argemí, ha afirmat que “sense un equip docent amb ganes de renovar pedagògicament el centre, magnet no seria possible, i a l’Escola Soriano Montagut I aquesta voluntat i compromís hi és”. Argemí ha destacat també que “la part d’equitat del programa d’innovació interpel·la molt a les administracions que han de posar mesures perquè totes les escoles d’Amposta siguin referents i tinguin aquest imant per a les famílies”.
En aquesta línia, la directora de Servis Territorials de Terres de l’Ebre del Departament d’Educació, Montserrat Perelló, ha manifestat que “des de l’administració hem de garantir que tothom pugui accedir a qualsevol meta que es proposi i programes com Magnet ens hi ajuden”
Per part de l’Ajuntament d’Amposta, la presentació ha comptat amb la participació de la regidora d’Educació, Núria Marco. “És un orgull iniciar aquest projecte d’innovació a la nostra ciutat. A Amposta ens agrada que tot el que passi a la ciutat entri als centres i viceversa, ja que tot ajuda a transformar la comunitat”, ha assegurat.
La roda de premsa ha comptat també amb la presència d’Èrica Ferraté, directora adjunta dels Serveis Territorials de Terres de l’Ebre del Departament d’Educació, Dolors Queralt, inspectora d’Educació, representants del CRP del Montsià Cerdanya i del claustre de l’escola.
L’Escola Soriano Montagut és el segon centre educatiu de Terres de l’Ebre que entra a formar part del programa Magnet, juntament amb l’Escola Ferreries (Tortosa) en aliança amb l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
L’aliança amb el CTE capacitarà al centre educatiu ampostí a fer servir el coneixement de la salut, l’esport i la ciència com a eix del procés d’aprenentatge de l’alumnat
L’aliança amb el CTE capacitarà al centre educatiu ampostí a fer servir el coneixement de la salut, l’esport i la ciència com a eix del procés d’aprenentatge de l’alumnat. El centre educatiu fomenta l’aprenentatge competencial a través de metodologies globalitzades com, el treball per projectes, els espais d’aprenentatge, el treball cooperatiu els quals fomenten el desenvolupament autònom de cada infant. En aquesta línia, el docent és la persona que guia, orienta i provoca que l’alumnat sigui partícip en tot el procés.
El programa Magnet és una oportunitat per a les escoles per oferir un aprenentatge adaptat a les necessitats formatives de l’alumnat en la societat actual, implementant noves metodologies de treball. Amb una formació i acompanyament constants i amb l’aliança amb una institució de prestigi, el centre educatiu avança cap a un enfocament competencial i multidisciplinari i un aprenentatge significatiu, que situa l’alumne al centre.
El programa Magnet ofereix als centres educatius un acompanyament durant quatre anys per desenvolupar aquest projecte d’innovació. L’acompanyament inclou:
- Assessorament en el desplegament del projecte d’innovació. Cada centre educatiu té un formador extern que acompanya l’equip docent i fa l’enllaç amb la institució de referència.
- Sessions de formació de l’equip docent del centre amb els professionals de la institució.
- Recursos per desenvolupar activitats amb l’alumnat.
- Difusió estratègica del projecte de centre i de les activitats que es desenvolupin en el marc del projecte.