L’Associació Gastronòmica de les Terres de l’Ebre (AGTE) ha celebrat aquest mes de febrer una nova trobada gastronòmica, la quarta des que es va presentar al juliol de 2023 en un conegut restaurant del Perelló, el Censals. La ruta va arribar el passat 7 de febrer a Sant Jaume d’Enveja, per provar la qualitat dels productes del conegut restaurant Racó del Riu, i ja té convocada una cita per acudir al restaurant El Cazador dels Valentins (Ulldecona).
L’associació, que està presidida per l’empresari perellonenc, Manel Pallarés, ja ha passat també pels restaurants Sibarita de Gandesa, i Taula de Canvis de Tortosa. I és que està seguint una ruta gastronòmica planificada, com explica el propi president: “Anualment seleccionem tres restaurants del Baix Ebre, tres del Montsià, dos de la Terra Alta i un de la Ribera d’Ebre per a formar part de les nostres visites. Això ens permet explorar i promoure la diversitat gastronòmica de les Terres de l’Ebre”.
ACTE es presenta com una entitat que té per objectiu “la promoció i preservació de la rica cultura gastronòmica local de les Terres de l’Ebre”. Està integrada “per 31 empresaris i empresàries de les Terres de l’Ebre, tots ells amb una passió comuna per la gastronomia local. Som diversos i per tant podem aportar riquesa de perspectives i experiències”, comenta el portaveu de l’entitat.
Tenen com a logo la imatge de les Terres de l’Ebre, amb un gorra de xef a sobre, i entreguen diplomes i reconeixement oficials a cada trobada. Tot plegat culminarà “amb una gran cerimònia que tindrà lloc el dia 6 de juliol de 2024, on es farà l’entrega de premis al millor restaurant visitat, al millor celler pel seu maridatge; i també un reconeixement a un cuiner destacat de les Terres de l’Ebre per la seua trajectòria”.
“Seleccionem un restaurant que participa en la nostra competició, juntament amb un celler associat, per tancar el primer any de la ruta”. Es tracta de “fomentar l’ús dels productes de proximitat de les nostres comarques”
En declaracions a EBREDIGITAL.CAT expliquen també quina és la seua estratègia: “tenim previst celebrar una trobada el primer dimecres de cada mes. Seleccionem un restaurant que participa en la nostra competició, juntament amb un celler associat, per tancar el primer any de la ruta”. Es tracta de “fomentar l’ús dels productes de proximitat de les nostres comarques, com ara empreses del territori de vermut o cerveses artesanes, fins a realçar els cellers i els nostres cuiners, que són veritables ambaixadors de la nostra cultura culinària”.
Tanmateix, aspiren a “promoure la innovació en la nostra oferta gastronòmica”, i ho volen fer amb noves propostes originals: “Destacarem un producte local de la terra i un altre del mar. Però també volem fomentar el talent emergent, amb un reconeixement especial a dos alumnes de l’escola de gastronomia de les Terres de l’Ebre, proposats pel seu professorat. Aquests alumnes seran obsequiats amb una beca econòmica i tindran l’oportunitat de passar un mes perfeccionant les seves habilitats en un restaurant amb una estrella Michelin”, expliquen.
Val a dir que, a més dels restaurants, també han participat de la ruta les Cerveses Cintenta, produïdes per ‘Lo Gambusi’ de Tortosa, el Celler Suñer de Ginestar, les Cerveses Homo Ibeerus i Homo Singularis, d’Horta de Sant Joan, Herència Altés de Gandesa i el Celler Bàrbara Forés. Pel que fa als productes, s’ha apostat fins ara per la trufa, la carxofa, la cigala i el magret d’ànec, entre d’altres.
L’entitat està representada per una junta directiva que té a l’empresari Francisco Faiges com a president d’honor. Acompanyen el president Manel Pallarés, Roger Martí, Agustí Cugat, Albert Cugat, Rafel Múria, Xavi Torta i Marisa Bordera.