Aitor López Martínez, del Restaurant Citrus d’Alcanar, ha quedat en segona posició de concurs gastronòmic professional Xef Balfegó que reconeix als cuiners que millor treballen i preparen tonyina roja. El primer lloc se l’ha emportat el cuiner Alberto Montes Pereira, segon xef del Restaurant Atri** de Càceres. La final, en la qual han participat vuit xefs de restaurants espanyols, portuguesos, italians i alemanys, es va desenvolupar dilluns i els guardons es van lliurar en una gala a la qual van assistir més de 400 persones.
Nascut a Plasencia en 1985 i format a l’Escola de Luis Irizar en aquesta mateixa localitat, Alberto és un cuiner experimentat que va començar treballant en restaurants humils, però aviat va apuntar a l’alta gastronomia. La seva cuina s’ha forjat en el restaurant/Hotel Perelada***** (Girona) -2007/2009-, a l’Hotel Wine-spa & golf**** (Girona) -2009- i a l’Hotel Vistabella***** (Roses) -2010-. El 20211 es va incorporar a Atri**, on continua avui com sous xef i R+D.
El campió del concurs va obtenir la distinció per “la seva tècnica impecable, originalitat, cuidada presentació i per saber mantenir el protagonisme de la tonyina vermella en les seves creacions”, segons ha dictaminat el jurat del concurs. En segon i tercer lloc figuren , i Jaume Marambio Cortés, del Restaurant Alapar de Barcelona, respectivament.
Els premis han repartit 10.000 euros en metàl·lic, un viatge al Japó, ganivets japonesos, reportatges audiovisuals, presència en les millors revistes de cuina i la participació com a ponents a Madrid Fusión. La final va comptar amb la col·laboració de marques de primer nivell que van completar els premis, a més de ser una part important de la final: Fagor Professional, Le Cordon Bleu, Apicius, Pordamsa, Taittinger, Cellers Gancedo i Tunateca Balfegó.
Palmarès Balfegó
Xef Balfegó és un concurs que posa en valor el talent de joves promeses, xefs desconeguts o caps de cuina de restaurants amb estrella Michelin, la prestigiosa Guia de la qual compta amb Balfegó entre les seves partners oficials. Al costat de Gianluca Monni, el cuiner italià que es va alçar amb el títol ‘Xef Balfegó’ en l’edició de 2022, han estat guardonats amb aquest premi: Alejandro Pérez Polo, del restaurant Bardal** (Ronda – Màlaga) que va ser proclamat guanyador de la quarta edició del concurs gastronòmic professional; Alejandro Serrano, Xef Balfegó 2019; Rafel Muria, guanyador en 2018, i Juan Carlos Reyes, guanyador de la primera edició, celebrada en 2017 representant al restaurant ABaC***. Cal recordar que Alejandro Serrano i Rafel Muria van rebre després la seva primera Estrella Michelin.
Aquest certamen, al costat del Gran Premi Balfegó Xef Revelació Madrid Fusión, i Itamae Balfegó, el primer Campionat de Sushi per a Professionals que se celebra al nostre país, exemplifiquen el suport de Balfegó als joves i nous talents de la cuina.