El concurs internacional de gastronomia professional Xef Balfegó, que premia i reconeix als cuiners que millor preparen la tonyina roja, ja té als vuit cuiners finalistes de la seva VI edició. Competiran pel guardó: Rafael Gomes, del restaurant Escata de Porto (Portugal) –país que competeix per primera vegada en aquest certamen–; Alessandro Tormolino, del Sensi* d’Amalfi (Itàlia); Enrico Hirschfeld, del restaurant Schillingshof de Bon (Alemanya); Alberto Montes Pereira, segon xef del Restaurant Atri** de Càceres; Jaume Marambio Cortés, del Restaurant Alapar de Barcelona; Aitor López Martínez, del Restaurant Citrus d’Alcanar; Daniel Álvarez Quintans, del Restaurant Audrey’s* de Calp (Alacant), i Adán Cordero Lorenzo, segon xef del Restaurant Hotel St. Mauro, a Luxury Collection, de Madrid.
Aquesta nova edició de Xef Balfegó és la més internacional fins a la data ja que, per primera vegada, participen representants de la restauració portuguesa, al costat de l’alemanya, que ja va competir l’any passat amb el seu primer semifinalista, Maximilian Krämmer, del restaurant Scheck-*in Kochfabrik, i la d’Itàlia, país que participa per tercera vegada. Cal recordar que el finalista italià de 2022, Gianluca Monni, del restaurant La Dispensa d’i Balocchi, en Piacenza, va ser proclamat guanyador de la cinquena edició del concurs gastronòmic professional Xef Balfegó.
La selecció dels vuit candidats s’ha efectuat entre els més de 200 cuiners professionals en actiu dels quatre països inscrits en el concurs. Tots treballen en restaurants situats en territori portuguès, alemany, italià o espanyol, i van presentar una recepta original i pròpia amb la tonyina roja com a ingredient obligatori. L’originalitat, la presentació i les tècniques de cuina utilitzades en les seves receptes han estat la pauta seguida pels jurats encarregats de valorar les candidatures.
Gran final el 23 d’octubre
Els vuit aspirants seleccionats competiran en la final del VI Concurs de Cuina Professional ‘Xef Balfegó’, que se celebrarà el pròxim 23 d’octubre a l’escola internacional de cuina Le Cordon Bleu, de Madrid. La prova final del concurs els permetrà mesurar-se davant un jurat compost per crítics gastronòmics i xefs professionals, amb dues receptes. La primera haurà de ser realitzada amb llom de tonyina vermella, mentre que la segona es podrà elaborar amb la part o parts d’aquest túnid que triï cada xef.
El Xef Balfegó 2023, així com el segon i tercer classificat, es donaran a conèixer en la gran gala de lliurament de premis, que tindrà lloc el mateix dia de la final, 23 d’octubre, a les 20.00 h., a l’Estació Gran Teatre CaixaBank Príncep Pius (Cuesta de Sant Vicent, 44, Madrid).
El jurat presidit per Martín Berasategui –dotze Estrelles MICHELIN i ambaixador gastronòmic de Balfegó– integra a diferents professionals: xefs que sumen un total de setze Estrelles MICHELIN i dues Estrelles Verdes, més un reconegut crític gastronòmic espanyol. Ells seran els encarregats de decidir els tres guanyadors de la V edició d’aquest Concurs de Cuina Professional que organitza Balfegó, empresa especialitzada en pesca, compte, estudi i comercialització de tonyina roja, i major exportadora del món per la qualitat i excel·lència del seu producte.
Es valorarà per aquest ordre el sabor, aroma i textura de cada plat (40 punts), la presentació (30 punts), l’equilibri dels ingredients (15 punts), i l’elaboració i correcte tractament del producte (15 punts). Els xefs participants podran comptar amb la col·laboració d’un ajudant de cuina del mateix restaurant on treballi el concursant.
Més de 10.000 euros en premis
Els premis ascendeixen a més de 10.000 euros en metàl·lic, un viatge al Japó, la participació en un curtmetratge sobre els cuiners finalistes i altres importants recompenses. A més del trofeu corresponent i d’una manta de ganivets japonesos especials per al tall de peix, el xef guanyador rebrà 6.000 euros en metàl·lic i un viatge al Japó per a dues persones. Tota una setmana per a conèixer la riquesa gastronòmica i cultural del país nipó.
Per part seva, el xef que quedi en segona posició rebrà 3.000 euros de premi, i el tercer rebrà 1.000 euros.
Al costat del ja citat Gianluca Monni, el cuiner italià que es va alçar amb el títol Xef Balfegó en l’edició de 2022, han estat guardonats amb aquest premi: Alejandro Pérez Polo, del restaurant Bardal** (Ronda – Màlaga) que va ser proclamat guanyador de la quarta edició del concurs gastronòmic professional; Alejandro Serrano, Xef Balfegó 2019; Rafel Muria, guanyador en 2018, i Juan Carlos Reyes, guanyador de la primera edició, celebrada en 2017 representant al restaurant ABaC***. Cal recordar que Alejandro Serrano i Rafel Muria van rebre després la seva primera Estrella MICHELIN.
Xef Balfegó és un concurs que posa en valor el talent de joves promeses, xefs desconeguts o caps de cuina de restaurants amb estrella Michelin, la prestigiosa Guia de la qual compta amb Balfegó entre les seves partners oficials.