El dissabte vinent, 14 d’octubre, dins el cicle de música “Ciutat d’Amposta”, organitzat per la societat musical Unió Filharmònica, podreu assistir al concert de celebració dels 30 anys de la publicació del disc Paradisos possibles del grup ATZUCAC, que s’ha retrobat exclusivament per a aquest concert. Tant si sou de la generació que els va veure en actiu com si no en sabíeu de la seva existència, ara teniu l’oportunitat de descobrir-los i recuperar una proposta musical que, si més no, és part de la història recent de la música ebrenca.
ATZUCAC neix a Amposta l’any 1989 i fa el seu debut en públic el gener de 1990, a la festa de l’institut Ramon Berenguer IV d’Amposta, que és el punt de partida d’un seguit d’actuacions a Amposta, la Ràpita i altres poblacions ebrenques. L’enregistrament d’una primera maqueta a les instal·lacions de Ràdio Amposta els permet presentar-se al certamen UT’90-música, on són seleccionats per a accedir a un circuit d’actuacions per les principals ciutats de les comarques tarragonines i signen amb Batall Management un contracte de representació en exclusivitat que serà clau per a la trajectòria posterior del grup.
El bagatge de concerts realitzats (Tortosa, Reus, Tarragona, Valls…) els permet gravar una segona maqueta en un estudi de gravació amb més mitjans, amb la que es presenten al certamen Canya’n’Roll, organitzat per l’Ajuntament de Tarragona, i són escollits per a participar en el concert final de les edicions de 1991 i 1992.
L’any 1992 entren als estudis de gravació de Jaume Montcusí (Tarragona) per a enregistrar el seu primer disc, Paradisos possibles, que no va ser publicat fins l’any següent (Soviet Records, 1993). També van ser seleccionats a EXIT, programa per a grups novells de Catalunya Ràdio i TV3, que van haver d’abandonar al publicar-se el disc.
Al llarg del temps que van estar en actiu, ATZUCAC van tocar arreu de les terres tarragonines. A més a més de les ciutats mencionades, també a Torredembarra o Vendrell, on van participar com a grup convidat al concert final del certament Rockacció. Cap al sud van arribar a tocar a Ontinyent (Alacant) i cap al nord, a Saint Jean de la Ruelle (ciutat francesa agermanada amb Amposta). Van compartir escenari amb grups importants de l’escena del rock català com Sau, Sopa de Cabra o Elèctrica Dharma, així com d’altres d’àmbit estatal (Tennessee, Barricada, Los del Tonos…) i internacional (The Godfathers) i van ser inclosos entre els 24 grups del catàleg de música en directe d’Acció Cultural del País Valencià.
Pioners en cantar i enregistrar un disc en ebrenc, van reivindicar l’ús de la parla ebrenca com a forma d’expressió contemporània, no només circumscrita a la música d’arrel tradicional, i van cultivar un pop d’influències britàniques força eclèctic i divers.
ATZUCAC són Alfred Porres (veu i guitarra), Joan Carles Jiménez (guitarra i veus), Joan Vidal (teclats i veus), Joan Martí (saxo), Benjamí Gisbert i Joaquim Tafalla (baix, en etapes diferents) i Xavier Porres (bateria i veus).