La Diputació busca una nova seu a la capital del Baix Ebre. La necessitat ve de llarg, però s’ha accentuat després que els aiguats hagin deixat finalment al descobert les deficiències estructurals del Palau Climent. Aquest dilluns es coneixia que l’ens supramunicipal havia decidit tancar les seves instal·lacions en aquest edifici, distribuir els serveis i oficines a altres ubicacions i rescindir el contracte de lloguer, que oscil·lava entre 50.000 i 70.000 euros segons les diferents fonts consultades per EbreDigital. El següent pas és ara trobar un espai que tingui capacitat suficient per acollir una estructura administrativa que ja no s’encabia al Palau Climent des de feia ja massa temps, amb queixes creixents del personal.
De fet, tant el deteriorament de l’immoble com la necessitat de buscar més superfície van ser els motius adduïts per la llavors alcaldessa i vicepresidenta segona de la Diputació, Meritxell Roigé, per negociar el novembre del 2021 i aconseguir posteriorment la introducció en el pressupost de l’ens per al 2022 d’una partida nominativa d’un milió d’euros per l’adquisició del Palau Capmany L’operació no té res d’estrany si tenim en compte la despesa efectuada al seu dia per la Diputació per adquirir en propietat el Palau Bofarull de Reus, i pretenia continuar en l’impuls donat al nucli antic tortosí accentuant la presència de diferents administracions com a eina per a la seva rehabilitació i reactivació. La seva ubicació, davant del Conservatori de Música, suposava també apropar dependències i fer-les més eficients en cas de necessitat de trasllat d’actes o fins i tot equips de treball en un futur cridat a veure una expansió dels serveis a oferir. Fins i tot la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, es va desplaçar el 2021 a Tortosa juntament amb els vicepresidents Quim Nin (responsable en aquell moment de l’àrea de Patrimoni) i Enric Adell per veure de la mà de Roigé el que havia de ser el futur espai.
Tot just al 2022 es va iniciar l expedient per tal de poder formalitzar l’ adquisició d’un palau al centre històric per mitjà de concurs públic, encara que per una errada de forma va quedar desert. Tanmateix, en aquests moments sí que es podria procedir a una adquisició directa de l’ immoble tenint en compte que al pressupost de la Diputació es disposa de la partida d’un milió d’euros per fer front a la compra.
Quines són les solucions després de l’obligació d’abandonar a correcuita una casa en ruïnes? El vicepresident segon de la Diputació, Enric Adell, afirmava a EbreDigital que “estem estudiant tres o quatre escenaris de la mà de l’ajuntament, amb el que ja tenim converses”. La valoració de les diferents opcions on ubicar la seu definitiva de l’ens a Tortosa també contempla el Palau Capmany, i continua amb la filosofia de buscar encaix dins del nucli antic tant per proximitat a altres dependències pròpies com per estímul de la zona. La voluntat és “desencallar-ho el més ràpid possible”, encara que Adell reconeix que es troben obligats per trobar una sortida a curt termini. “Si podem tenir opció de compra d’un edifici l’executaríem, però si l’horitzó és molt llarg el que farem és optar per espais de lloguer”, admetia.
Des de l’ajuntament l’equip de govern actual reconeixia que estan “treballant conjuntament amb la Diputació per trobar un espai que s’ajuste” a les seves necessitats. I per la seva banda, Roigé assegurava a EbreDigital l’esperança de que, “tal i com havia estat treballant el passat mandat, sigui una realitat l’adquisició d’un immoble a Tortosa per ser la seu de la Diputació a Terres de l’Ebre. Un equipament que sigui propietat de la Diputació i que estigui ubicat al centre històric tal i com sempre havíem demanat des del govern anterior de l’ajuntament i jo mateixa havia preparat com a vicepresidenta”.