L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha destacat “l’aposta per fer caminar el més de pressa possible” l’arribada dels fons nuclears al territori després d’assistir a la segona reunió de l’òrgan de governança realitzada aquest dijous a la seu del Consell Comarcal del Baix Camp a Reus. “Estem satisfets de la proposta de fer la transferència directa” corresponent a la primera liquidació dels recursos recaptats per l’impost (que s’efectuarà aquest setembre a raó de 174.000 euros per cada ajuntament beneficiat) i no a través de convenis, com s’havia apuntat a la primera reunió” duta a terme a Móra d’Ebre. “D’aquesta manera serà més efectiu, més ràpid i més àgil per aquesta eventualitat del 2023”.
Respecte a les expectatives, “tot el territori afectat tenim altes esperances dipositades en el fons. Avui hem constatat que, malgrat discrepàncies, el departament d’Empresa ha recollit la voluntat de fer un vestit a mida el més eficaç possible a cada projecte i a cada zona. Ara l’important és l’emplaçament a començar a treballar el reglament” que ha de regir els fons a partir de l’any vinent. “Estem parlant molt de l’excepcionalitat d’aquest 2023, d’aquests repartiments igualitaris, de què farem amb els diners d’aquí a finals d’any, però el realment rellevant és el reglament que estarà vigent durant tota la vida del fons. Estem en un moment crucial, en el qual assentarem les bases del que seran els 10 anys vinents, com a mínim, pel que fa a la reindustrialització”, objectiu estratègic dels fons.
Barbero també aprofitava per mostrar-se “molt content que s’hagi atès la petició d’ingrés a l’òrgan de governança dels ajuntaments amb la superfície afectada més gran com som els de Flix i Tivissa”. Se solucionava d’aquesta manera l’ambigüitats existent en el redactat de la nova llei, que estipulava la presència en aquest òrgan directiu dels municipis més grans de cada zona, però sense especificar sota quins paràmetres es podia interpretar (extensió o pes demogràfic). “S’ha donat la raó a la petició que vam formular tots dos ajuntaments, que era la indefinició de la norma. Al final, quan deixes portes obertes estan obertes per tothom”. La “decisió salomònica” del departament ha estat la d’acceptar als ajuntaments que responen als dos criteris, amb la qual cosa la Ribera d’Ebre (i cal recordar que Barbero n’és el nou president del consell comarcal), “el territori més gran amb afectació de les centrals nuclears, passarà de tenir únicament dos representants a tenir-ne set, la qual cosa és una molt bona notícia”. La presència riberenca està formada ara pels dos representants escollits pel consell comarcal, als quals se sumen els de Móra la Nova, Flix, Tivissa, Móra d’Ebre i Ascó.