La primera compareixença en roda de premsa del nou alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha servit per presentar als mitjans el que ha de ser el nou cartipàs fins al recanvi pactat a la batllia amb la republicana Mar Lleixà, previst per al 2 de gener del 2026. Flanquejat també pel líder socialista Víctor Grau, Jordan ha traçat el cartipàs destinat a fer funcionar el primer consistori d’esquerres des de fa 16 anys. L’executiu local comptarà de set tinences d’alcaldia (de les quals tres seran per a ERC, dues per a Movem i dues per als socialistes), i es distribuiran en set grans àrees. Són dues més de les existents fins ara i corresponen a grans eixos en els quals es vol posar l’accent propi com són Acció Climàtica i Cultura.
Destacant en primer lloc el fet que el govern comptarà amb sis dones i quatre homes, “per tant, més que paritari i en la línia dels nous temps que defensem”, les tinences d’alcaldia seran per a Lleixà (primera), Grau (segona), Maria Jesús Viña (tercera), Sonia Rupérez (quarta), Maria Pilar Caballé (cinquena), Dolors Bel (sisena) i Jaume Bel (setna i última). A ells se’ls hi afegeix, com a restants membres del govern, Marga Abelló i Francesc Vallespí.
Pel que fa a les àrees, la primera serà la de “Planificació del territori, vinculada a l’urbanisme, habitatge, patrimoni i a les obres públiques”. La segona portarà la denominació “d’Atenció a les persones i Acció cívica i comunitària“, on encaixaran les polítiques per a joves i gent gran. La tercera, “Projecció de Ciutat“, girarà al voltant de l’economia. La quarta serà la Gestió de l’espai públic i la cinquena la de Governança municipal. Aquestes són les heretades, a les quals ses sumen les dues de noves. Acció Climàtica ha de permetre fer polítiques de Transició Energètica, i la de Cultura servirà per donar-li “un pes específic” dins de l’organigrama municipal.
Jordan també ha detallat les competències que tindran cadascun dels regidors i que figuren al primer decret del mandat:
Lleixà (regidora responsable del barri de Remolins) s’ocuparà de les àrees de Cultura, Agermanaments, Memòria Democràtica, Igualtat, Feminismes i Drets Civils.
Grau (barri del Rastre) es farà càrrec de Joventut i Oci, Educació, Formació Universitària i Professional, Esport i Activitat Física, Acció Cívica i Comunitària i també la Festa del Renaixement.
Viña portarà Hisenda, Personal i Transparència.
Rupérez (barri de Ferreries) assumirà Comerç, Mercat i Fires (en aquest punt Jordan ha destacat la relevància inèdita de comptar amb una àrea específica per al Mercat), Turisme, Alimentació (en substitució de la denominació anterior de Sector Primària perquè s’hi vol fer encabir la ramaderia), Innovació Tecnològica, Salut i l’empresa municipal de l’aigua.
Caballé (Temple) serà responsable de la part estrictament d’Urbanisme i Promoció Econòmica, amb el vessant d’Indústria.
Dolors Bel (Sant Llàtzer) es farà amb Acció Social i Festes.
Jaume Bel (Centre i Nucli Antic) tindrà al seu càrrec Obres Públiques, Patrimoni, Habitatge, Transició Energètica i Gestió Forestal.
Abelló (barri de Santa Clara) tindrà les carteres de Serveis Municipals, Logística i Manteniment, així com les de Gestió de Residus i Neteja, Governació i el Servei d’Atenció Ciutadana.
Finalment, Vallespí (La Simpàtica i Sant Josep de la Muntanya) sumarà les àrees de Sèniors i Gent Gran (un nou departament ja anunciat durant la campanya per la coalició Movem-PSC), Participació Ciutadana i Seguretat Ciutadana i Convivència, lligat amb Mobilitat.
Pel que fa als pobles, l’alcaldia dels Reguers recau en Josep Lluís Borràs i la de Vinallop en Mateu Vidiella.
“Treballar de manera col·legiada”
A preguntes dels periodistes, Jordan ha assenyalat que l’objectiu del govern és “treballar de manera col·legiada”, amb àrees que generen vincles més enllà dels partits per “evitar les capelletes històriques del nostre ajuntament”.
L’alcalde ha argumentat la necessitat de les noves àrees, com la d’Acció Climàtica, davant la necessitat d’adaptar-se a aquesta nova realitat “com fan totes les ciutats del país. I en els anteriors mandats era una qüestió que pràcticament no se’n parlava”. I pel que fa a Cultura, “per a un govern progressista com el nostre és una palanca de transformació de la ciutat”. Fer-li guanyar pes dins de l’organigrama municipal hauria d’ajudar per projectar Tortosa cap a la resta de Catalunya, així com al Baix Aragó i el nord del País Valencià.