Aquest dilluns i dimarts passats l’Audiència Provincial de Barcelona ha jutjat quatre persones acusades de desordres públics i participació en manifestació il·lícita la nit del 16 d’octubre dels 2019. Entre ells Roger Albiol, de Masdenverge, pel qual la fiscalia continua demanant quatre anys de presó després que el judici hagi estat vist per sentència, així com set anys a la resta. Tots ells van ser detinguts el mateix dia en les manifestacions per la sentència del Procés. Fins a un centenar de persones, segons informava ACN, es van concentrar a les portes del tribunal per donar-los suport. A la quarantena de desplaçats des de les Terres de l’Ebre se li va afegir la presència solidària d’altres d’entitats i organitzacions de Barcelona com Meridiana Resisteix i el CDR del barri d’Arc de Triomf, així com tots els companys dels estudis de dansa que cursa el jove de Masdenverge.
El seu cas passa per ser un dels darrers de la repressió de l’Estat contra el moviment independentista arran de l’1-O del 2017 que afecta un ebrenc, amb la notòria excepció mediàtica de fins a tres càrrecs públics fins a la data. El primer, l’actual president del Port de Barcelona, el rapitenc Lluís Salvadó, pel qual la fiscalia demana sis anys i tres mesos de presó i 27 anys i tres mesos d’inhabilitació. L’acusació es fonamenta en els presumptes delictes de malversació agreujada, prevaricació i desobediència per haver facilitat la celebració del referèndum en la seva condició de secretari d’Hisenda. A aquest cas cal afegir la causa pendent de judici oral que implica l’alcalde i el tinent d’alcalde de la Ràpita l’any 2017, Josep Caparrós i Albert Salvadó, respectivament, per haver facilitat l’ús d’instal·lacions municipals per a la consulta del referèndum.
Ara que l’independentisme sembla articular camins per al retrobament davant d’un futur marcat per un probable govern espanyol amb PP i VOX al comandament, quina és la radiografia que ha deixat la repressió en les seves diferents formes i intensitats a les Terres de l’Ebre? El document de base és l’elaborat a principis d’enguany per Juristes de les Terres de l’Ebre, col·lectiu que proporciona assistència gratuïta als encausats. Segons les seves dades, que inclouen també els casos portats per altres grups com Alerta Solidària, un centenar d’ebrencs han estat víctimes de diferents processos o actuacions policials des del 2017 fins ara.
Hi ha hagut represaliats, com a mínim, de les següents localitats:
- Aldea
- Amposta
- Benissanet
- Deltebre
- Horta de Sant Joan
- Roquetes
- Masdenverge
- Móra d’Ebre
- Rasquera
- Sant Carles de la Ràpita
- Sant Jaume d’Enveja
- Tortosa
- Ulldecona
La cronologia és la següent:
2017
Macrocausa seguida als jutjats de Tortosa per la denúncia d’un guàrdia civil que, després de ser identificat a les xarxes com un dels agents que van intervindre en les actuacions policials, denuncia una veïna de Palafrugell de 70 anys, a un rapitenc amb residència a París i a altres cinc persones per comentaris a facebook per les càrregues de la Guàrdia Civil l’1 d’Octubre. Els presumptes delictes promoguts des de l’acusació eren els d’incitació a l’odi, amenaces, calumnies i injuries cap a un Guardia Civil. Pendent de resoldre el recurs d’apel·lació sobre el sobreseïment de la causa
L’alcalde i el tinent d’alcalde de la Ràpita de llavors, Josep Caparrós i Albert Salvadó (actual delegat del govern a les Terres de l’Ebre) respectivament, van ser investigats amb procediment obert per l’1 d’octubre al jutjats d’Amposta. La petició de penes de l’Advocacia de l’Estat davant del fet de posar a disposició instal·lacions municipals per poder dur a terme la consulta i reobrir el pavelló firal quan va ser desallotjat per la Guàrdia Civil, és de 14 i 13 anys d’inhabilitació per prevaricació i multes de 14.400 i 10.800 euros, respectivament, per desobediència. La Fiscalia reclama 4.500 euros de multa per desobediència i un any i quatre mesos d’inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic en el cas del batlle, i 3.000 euros de multa i una inhabilitació d’un any per al tinent d’alcalde. Pendent del judici oral a l’Audiència Provincial de Tarragona.
L’alcalde de Roquetes, Paco Gas, també va ser investigat per les mateixes raons amb procediment obert judici per 1 d’octubre. Processat per Desobediència i malversació amb petició d’1 any i tres mesos d’inhabilitació i una multa de 11.250 euros al Jutjat Penal de tortosa. Fiscalia va sol·licitar la nul·litat del judici. Absolt.
2018
Cas ‘la Borsa o la vida’. 7 activistes, entre ells un d’Aldea, fan una acció a l’entrada de la Borsa de Barcelona. Seran identificats i investigats per la insistència dels Mossos. Cas arxivat.
Judici de la protesta coneguda com ‘La pública a Judici’, en la qual un grup d’estudiants reclamaven la rebaixa de les taxes universitàries en una vaga organitzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). 18 activistes encausats, dos dels quals de les Terres de l’Ebre. Condemnats, per desobediència greu, a pagar 1.080 euros per cap.
Protestes per la celebració del Consell de Ministres a Barcelona. Tres detinguts a l’Ampolla per tallar l’AP7. Absolts.
2019
Vaga General del 12 de febrer. Un veí de Móra d’Ebre és jutjat i inicialment condemnat per atemptat (o desobediència greu) i finalment és absolt.
21 de febrer de 2019. Tall de l’AP7 a l’Ampolla. Un activista de Móra d’Ebre acusat d’atemptat contra els agents de l’autoritat. Absolt el 6 de novembre del 2020.
Cas tall AP7-el Pertús : 200 encausats, 9 de les Terres de l’Ebre. Arxivat.
Cas tall AP7-Salt : 52 encausats, 3 de les Terres de l’Ebre. Arxivat.
Cas tall N-II 340 Amposta el 15 d’octubre del 2019, instruït al Jutjats d’Amposta en 3 procediments oberts. 42 persones investigades. Arxivat.
Cas tall AP7-l’Aldea el 15 d’octubre del 2019, instruït al Jutjat de Tortosa. 26 persones implicades, 20 investigades. Arxivat.
Manifestacions i protestes contra la sentència d’octubre del 2019. 18 encausats, un dels quals de Tortosa, per les manifestacions a la ciutat de Tarragona. Quatre d’ells seran jutjats aquest dilluns dia 5 de juny al Jutjat Penal número 1 de Tarragona, pels càrrecs d’atemptat, lesions i danys, amb penes que oscil·len entre els 12 mesos i 18 mesos de presó. L’acusació és exercida per la Fiscalia i la Generalitat.
Manifestacions i protestes contra la sentència d’octubre del 2019 a Barcelona. Aquest és el cas de Roger Albiol de Masdenverge. Esperant la sentència.
2020
Diada 2020 a Barcelona. Detingut per una pintada un veí d’Aldea. Arxivat.
Imputat un activista de Móra d’Ebre per un vídeo on es veu la crema d’una bandera espanyola. L’atestat dels Mossos el relacionava amb els fets perquè la dessuadora que porta en una foto que va penjar a twitter s’assembla a la que du un dels individus que apareixen al vídeo de l’acció reivindicativa, que va penjar l’organització La Forja. Sobreseïment de la causa el 30 de juliol del 2021.
2021
Incidents amb Vox a Tortosa de l’11 de febrer del 2021: 11 identificats.
Un veí d’Amposta, que segons Juristes va ser intimidat injustificadament en un control de la Guàrdia Civil, va ser detingut per desobeir les citacions judicials del jutge de Figueres pel tall de l’AP7. També va ser identificat en la concentració de rebuig a VOX.
Finalment, Juristes també té coneixement d’una causa pendent a un activista de les Terres de l’Ebre, involucrat en diferents procediments.