El Josep Moragrega és un dels voluntaris que lubriquen les bieles del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, entitat amb vint anys de vida que ha anat guanyant pes dins del territori com a exemple d’iniciativa especialitzada i turística que aporta valor afegit. Fins al punt que aquest divendres han rebut el de la Sirga d’Or 2022 atorgat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. L’esforç dels seus 200 socis ajuden a configurar una programació constant com la prevista per desembre, que té com a primera aturada del recorregut la possibilitat de pujar aquest diumenge a un comboi pilotat per la locomotora a vapor en funcionament més antiga de Catalunya. “Es tracta de la CUCO, batejada així pel costum dels maquinistes donar-li un nom familiar a cada sèrie de màquines. Va ser fabricada el segle XIX a Bèlgica i la tenim en dipòsit per part del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya”, explica Moragrega.
L’activitat d’aquest diumenge consistirà a posar en marxa la CUCO amb una petita disposició de cotxes de viatgers i de mercaderies de principis del segle XX. “Els que vinguin podran pujar i aprendre també el funcionament de la màquina”, assenyala Moragrega. L’experiència, que es podrà viure d’11:00 hores a les 17:00 hores, es completa amb un trajecte per damunt del quilòmetre de vies interiors que disposa el museu, un dels seus grans punts forts respecte d’altres emplaçaments similars a Catalunya o Espanya. El preu és de 10 euros per poder accedir al museu i veure les 40 peces que hi té encabides, i cinc euros més per poder pujar al tren. Les entrades es poden comprar directament al museu.
De cara a finals de desembre (els dies 23, 29 i 30), es recuperarà l’activitat ‘L’esperit de Nadal’, suspesa durant la pandèmica, que té com a fil conductor “anar a conèixer els Reis d’Orient i conèixer el veritable esperit de Nadal”. Les entrades en aquest cas es poden comprar a www.museuferrocarril.cat
Doblar espai gràcies als 1,2 MEUR dels pressupostos de l’Estat
La CUCO va ser cedida perquè la poguessin restaurar en el taller de què disposa l’associació, feina per la qual van haver de ser assistits “per les associacions europees amb les quals tenim lligams i també per alguns socis de la nostra entitat, entre ells d’un d’anglès, perquè a Espanya la tecnologia de les màquines de vapor s’havia perdut”. L’aprenentatge va ser clau per poder emprendre també la rehabilitació de les dues locomotores del segle XX, la Bonita i la Mikado, de les últimes de vapor construïdes a Espanya i que es troben en el catàleg de peces del museu. De fet, aquesta feina de reparació gairebé artesanal és un de tants serveis que ofereix una associació que està d’enhorabona gràcies a l’esmena als pressupostos generals de l’Estat introduïda pel PDeCAT que li garanteix una aportació econòmica l’any vinent d’1,2 milions d’euros. “Si s’acaba concretant serà l’aportació econòmica més gran rebuda en tots els nostres anys d’història”, afirma.
El destí de la partida ja està decidit: “Anirà a ampliar les instal·lacions de l’actual cotxera, que passarà de 4.000 metres quadrats als 8.000”. Doblar espai permetrà, en primer lloc, dotar de major capacitat al taller i també “encabir-hi les noves adquisicions que tenim en marxa, un total de 15, que no hauran de quedar-se a l’exterior. I és clar, podrem fer més atractiva l’exposició”, assegura Moragrega. Tot plegat “suposarà una empenta important per fer del museu un centre cultural i turístic més potent”.
El futur ferroviari a Móra la Nova
Moragrega es va afegir a la tripulació del museu el 2008. “Sóc de Móra la Nova i sempre havia considerat l’estació de trens com un element molt rellevant per al nostre poble. A més, professionalment em dedico a projectes de desenvolupament local, i aquest museu n’és un bon exemple d’èxit perquè en l’actualitat dona feina a cinc persones”. La reflexió dona peu a preguntar sobre el futur d’una peça que sempre va ser ròtula en el sistema ferroviari català i espanyol. “El futur de l’estació el vivim amb preocupació -admet-. Avui encara és un mitjà de comunicació crucial no només per nosaltres sinó també per la comarca del Priorat, si tenim en compte la disfunció pel que fa al transport públic que patim. Tenim en contra la despoblació, que és un amenaça sempre a tenir en compte a l’hora de decidir si es tanca o no. Però tenim a favor altres qüestions, com per exemple el fet que és una línia molt utilitzada pel transport de mercaderies i perquè en els últims temps es considera el tren com un dels mitjans més sostenibles des del punt de vista ambiental”, considera.