Aquest cap de setmana Alcanar ha celebrat el IV Congrés d’Història d’Alcanar, que té per objectiu recollir i difondre els treballs d’investigació en tots els àmbits de la cultura d’Alcanar des de la celebració del darrer Congrés, l’any 2010. A la vegada, el Congrés vol projectar i implicar els centres educatius del municipi en la preocupació pels estudis de caràcter local, comarcal i de les Terres de l’Ebre.
Joan Roig, regidor de cultura i alcalde d’Alcanar, remarca la importància d’aquesta trobada cultural, “gràcies a les diferents ponències i comunicacions que es presenten, recollim tota la producció historiogràfica i donem importància a moments i fets de rellevància al nostre municipi. La història ha constituït el que som avui i ho continua fent, un agraïment a totes les persones que amb el seu treball contribueixen a dignificar-la i a posar-la en valor”.
Aquest congrés, que s’ha celebrat a la Cisterna del Vall, recull treballs de recerca de 2n de Batxillerat de l‘Institut Sòl-de-Riu; treballs d’investigació universitaris relatius a Alcanar; treballs individuals i col·lectius que facen referència a l’entorn més proper. Ha estat organitzat per l’Ajuntament d’Alcanar i compta amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, l’MRP Terres de l’Ebre, l’Institut Sòl de Riu, l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV i l’Institut Ramon Muntaner.
La ponència inaugural de divendres, 11 de novembre, a les 17.15 h, va anar a càrrec de Joan Bta. Beltran Reverter amb “El canonge José Matamoros Sancho. Entre la religió i la pàtria”; la següent ponent, a les 18.30 h, va ser Àngela Buj-Alfara amb “La parla d’Alcanar, en 50 anys de dialectologia: riquesa o empobriment?”.
Dissabte, 12 de novembre, a les 9.30 h, Maria José Carbonell Boria va presentar “Erudició i difusió”; mentre que a les 17 h va ser el torn de Joan-Hilari Muñoz amb “La parròquia d’Alcanar a l’edat moderna a través de les visites pastorals.”
“L’Alcanar dels fenicis” de David Garcia i Rubert va tenir lloc diumenge, 13 de novembre, a les 9.30 h, i la de Xavier Forcadell Esteller, “La Mancomunitat de Catalunya: una lliçó històrica de present per a Alcanar, les Terres de l’Ebre i Catalunya”, a les 11.30 h, va ser la darrera. El Congrés ha inclòs també una vintena de comunicacions de diferent temàtica i de quinze minuts de durada cadascuna. A més, el IV Congrés d’Història d’Alcanar inclou activitats paral·leles com la projecció de la pel·lícula Laia, rodada en part a les Cases d’Alcanar; un tinerari per les fortificacions de la Guerra Civil al terme d’Alcanar, a càrrec de les associacions culturals Lo Rafal d’Alcanar i Armall de les Cases i l’exposició José Matamoros Sancho, canonge, periodista, historiador, escriptor i poeta.
El passat mes de maig es va celebrar a la Biblioteca Pública Trinitari Fabregat la presentació del logotip del IV Congrés d’Història d’Alcanar 2022. El mateix mes es va presentar la nova edició facsímil Historia de mi pueblo. Alcanar del canonge José Matamoros, coincidint amb el centenari de la publicació de l’obra. Aquesta monografia, amb el pas dels anys, s’ha convertit en l’obra cabdal i de referència de la historiografia canareva, d’obligada lectura i consulta a l’hora d’estudiar i investigar sobre la història d’Alcanar. El IV Congrés d’Història d’Alcanar acull els actes commemoratius del centenari de l’edició original de l’obra.